«Μπουλντόζες έχουν εγκαταλειφθεί στους δρόμους της πόλης. Εξαντλημένοι χειρούργοι πραγματοποιούν επεμβάσεις ακόμη και τη νύχτα. Οι πλούσιοι πληρώνουν εγγυήσεις στα αστυνομικά τμήματα», γράφουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι New York Times, σημειώνοντας πως η σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα παίρνει απελπισμένα μέτρα για να εξοικονομήσει χρήματα.

Χωρίς μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους πιστωτές, το κράτος θα ξεμείνει από μετρητά στις αρχές του επόμενου μήνα, αναφέρει.

Στις 8 και 9 Ιουνίου «όλα θα έχουν τελειώσει» δηλώνει στην εφημερίδα ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, που μιλά υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ αν δεν υπάρξει συμφωνία.

«Για μια κοινωνία που έχει ζήσει από τη γενναιοδωρία της κυβέρνησης επί δεκαετίες, η κρίση ρευστότητας έχει ήδη δραματική επίπτωση. Τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία και οι δήμοι παλεύουν να παράσχουν τις βασικές ανάγκες και η χώρα χάνει τη μάχη απέναντι στις ροές παράνομων μεταναστών», γράφουν οι New York Times.

Στην πράξη, λένε αναλυτές, η Ελλάδα λειτουργεί ήδη ως μια χρεοκοπημένη χώρα, σημειώνεται ενώ επισημαίνεται το κάλεσμα της κυβέρνησης σε φορείς και οργανισμούς για διάθεση των αποθεματικών τους. Νοσοκομεία και σχολεία βρίσκονται αντιμέτωπα με αυστηρές εντολές να μην προσλάβουν γιατρούς και καθηγητές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «για μια γενιά Ελλήνων πολιτικών που αντιμετώπιζε την κυβερνητική σπατάλη (και τον δανεισμό) ως εθνικό αναφαίρετο δικαίωμα, η ιδέα του να διαχειρίζεσαι μόνο τα χρήματα που κρατάς στο χέρι είναι μάλλον ενοχλητική».

«Το δωρεάν δεν υπάρχει πλέον σε αυτή τη χώρα. Τα παλιά κόμματα ποτέ δεν είπαν την αλήθεια στον λαό. Τώρα πρέπει να ζούμε με βάση αυτό που μπορούμε να κάνουμε και αυτό που παράγουμε», δηλώνει στην εφημερίδα ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.