Φοροαπαλλαγές τριών ταχυτήτων

Ποιες εκπτώσεις δαπανών μπαίνουν στο στόχαστρο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:34
21/07/2012
Φοροαπαλλαγές τριών ταχυτήτων
3
loading

Σχέδιο για περικοπές και καταργήσεις εκατοντάδων ρυθμίσεων που προβλέπουν φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των διαδικασιών που έχει ήδη δρομολογήσει για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδους 2012 - 2016, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές φθινόπωρο θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση φορολογικών εσόδων τουλάχιστον κατά 3 δισ. ευρώ από τον περιορισμό και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, μεταξύ αυτών που θα καταργηθούν είναι οι εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος ποσοστού 10% των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής κ.α. για όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσια οικογενειακά εισοδήματα πάνω από ένα όριο.

Θα καταργηθεί επίσης η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τα τεκμαρτά μισθώματα από ιδιοκατοίκηση. Ουσιαστικά θα επιβληθεί φόρος σε μη πραγματικά εισοδήματα, τα οποία, ωστόσο, η εφορία θεωρεί ότι «αποκτούν», όσοι φορολογούμενοι μένουν σε δικά τους σπίτια, με την έννοια ότι έχουν κάποιο οικονομικό όφελος, επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο.

Το «όφελος» αυτό ονομάζεται από την εφορία «τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση» και ο υπολογισμός του γίνεται με πολλαπλασιασμό του ποσοστού 3,5% επί την τιμή ζώνης ανά τ.μ. της περιοχής του ακινήτου, επί το «συντελεστή παλαιότητας» και επί έναν ακόμα ειδικό συντελεστή κλιμακούμενο ανάλογα με την τιμή ζώνης ανά τ.μ.

Επίσης, τα σχέδια του υπ. Οικονομικών προβλέπουν μεταξύ άλλων κατάργηση των μειώσεων στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους. Θα καταργηθούν ακόμη οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές και συγκεκριμένα η πρόσθετη μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο, η οποία προβλέπεται για φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα και προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Tasos

  Ρε .. αντε να σας κοιταξει κανας γιατρος .. ?? Τα δικα σας .. ομως εισοδηματα δεν τα πειραζει κανενας ??

 2. avatar dimitris_london

  Πολλές από τις σημερινές απαλλαγές , όπως τις διάβασα , είναι πραγματικό ... προνόμιο τών Ελλήνων και μόνον. Θα σταθώ , όμως , σε ένα άδικο : αυτό του τεκμαρτού ενοικίου . Θέλει το υπουργείο να φορολογήσει τόν ιδιοκτήτη σπιτιού για εισόδημα που δεν είναι πραγματικό, επειδή μένει στο σπίτι του ( που άλλου θα μπορούσε να μείνει ) και το οποίο αγόρασε η έκτισε με χρήματα για τα οποία δούλεψε και πλήρωσε ήδη φόρους επί χρόνια . Είναι σίγουρα διπλοπλιρομή, εκτός αν μπορεί ( το υπουργείο ) να βρει ότι αποκτήθηκε με \'\' μαύρο \'\' χρήμα. Δεν αναφέρει , επίσης, το όριο του εισοδήματος του καθενός απ\' το οποίο θα αρχίσει να θεωρείτε ... πλούσιος .

  1. avatar Giannis Pseirakis

   Ποιές είναι αυτές οι φοροαπαλλαγές που είναι προνόμιο των Ελλήνων; Οι ασφαλιστικές εισφορές ή οι τόκοι στεγαστικών; Δε φτάνει που πληρώνουμε 3-4.000 (προς το παρόν) το χρόνο, φορολογούμαστε και από πάνω για χρήματα που ουσιαστικά δε μπαίνουν ποτε στη τσέπη και ΥΠΟΧΡΕΟΥΣΑΙ να τα δώσεις....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει