Μία από τις πιο δύσκολες σαιζόν για την αγορά εξοχικής κατοικίας θα είναι το 2011. Σύμφωνα με τις απόψεις μεσιτών που δραστηριοποιούνται στις αγορές σε περιοχές εξοχικής κατοικίας, η πτώση των συναλλαγών ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι αλλά το θετικό είναι ότι ανακόπηκε το κύμα φυγής των αλλοδαπών που είχαν αγοράσει εξοχικά στην Ελλάδα της προηγούμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τις απόψεις μεσιτών που δραστηριοποιούνται στις αγορές εξοχικής κατοικίας σε Κρήτη, Κυκλάδες, Ιόνια και Δυτική Ελλάδα, μέχρι στιγμής η πτώση στις μεταβιβάσεις εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 25% σε μέγεθος και το 50% σε αξία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονιά.

«Η ιδιαιτερότητα της φετινής σαιζόν δεν είναι ότι δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές αλλά ότι το ενδιαφέρον αυτό δεν μετουσιώθηκε σε συμβόλαια. Δηλαδή ο αριθμός εκείνων που εμφανίστηκαν ως υποψήφιοι αγοραστές είναι ίσος περίπου με τον περυσινό. Όμως αγορές δεν έγιναν είτε διότι οι ενδιαφερόμενοι “εξαφανίστηκαν” είτε διότι οι προτάσεις που κατέθεσαν στον πωλητή ήταν τόσο χαμηλές ώστε δεν υπήρχε περιθώριο για κάποια διαπραγμάτευση.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών τουριστών δεν είχε καμία επίπτωση στην αγορά εξοχικής κατοικίας», επισήμανε χαρακτηριστικά μεσίτης που δραστηριοποιείται στη Δυτική Ελλάδα.

Φέτος, από την άλλη πλευρά καταγράφηκε μία στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μικρότερες εξοχικές κατοικίες και αυτό οφείλεται στην περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης αλλά και στην θέσπιση των τεκμηρίων που ισχύουν και για την εξοχική κατοικία. Αντίθετα το ενδιαφέρον για τα μεγάλα εξοχικά σπίτια καταποντίστηκε και σε αυτό οφείλεται η μεγάλη πτώση των ζητούμενων τιμών που φθάνει-και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά -το 40% σε σύγκριση με το 2009.

«Αυτή τη στιγμή οι βίλες με εμβαδόν άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων είναι ουσιαστικά στα αζήτητα καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον για ακίνητα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά βρίσκεται στο ναδίρ», επισήμανε
χαρακτηριστικά μεσίτης που δραστηριοποιείται σε κοσμικό νησί των Κυκλάδων.

Φυσικά η φετινή σαιζόν κατέρριψε και ένα ακόμα μύθο. Πρόκειται για αυτόν που αφορά την επέλαση Ρώσων υποψήφιων αγοραστών και επενδυτών. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από τα
μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της χώρας, οι Ρώσοι αγοραστές… χάθηκαν στο δρόμο αφού το μόνο ίχνος της παρουσίας τους είναι κάποιοι «αλεξιπτωτιστές» οι οποίοι εμφανίζονται ότι αντιπροσωπεύουν Ρώσους επενδυτές που ενδιαφέρονται για την αγορά είτε γης είτε τελειωμένου σπιτιού στην περιοχή. Φυσικά, οι περισσότεροι από αυτούς μετά από μερικές μέρες εξαφανίζονται με τον ίδιο «μαγικό» τρόπο με τον οποίο εμφανίστηκαν στην περιοχή.

Όσον αφορά τους «Κινέζους επενδυτές», σε πολλές τουριστικές έχει εξελιχθεί σε ανέκδοτο.

Πηγή: realestatenews.gr