Σφοδρή κριτική δέχονται οι αρχές του Λας Βέγκας, στις ΗΠΑ, για τις εικόνες των άστεγων της πόλης να κοιμούνται σε ανοιχτό πάρκινγκ μετά το λουκέτο σε ένα καταφύγιο αστέγων, εν μέσω της κρίσης με τον κορονοϊό.

Όπως γράφει ο Guardian, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι αρχές χρειάστηκε να βρουν επιπλέον χώρο για τους άστεγους της πόλης όταν το καταφύγιο- χωρητικότητας 500 ατόμων- έκλεισε μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού. 

Έτσι αποφάσισαν να μετατρέψουν ένα ανοιχτό πάρκιγνκ σε αυτοσχέδιο καταφύγιο, «μοιράζοντας» τις θέσεις πάρκινγκ στους άστεγους σε απόσταση η μία από την άλλη, για να τηρήσουν τους κανόνες. Στους περισσότερους δόθηκαν και στρώματα, σε άλλους όμως όχι, και ειδικά για εκείνους υπήρξαν αντιδράσεις, καθώς κλήθηκαν να κοιμηθούν στο έδαφος. Πολλοί μάλιστα βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο.

Εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής τόνισε πως αποφασίστηκε να λειτουργήσει το προσωρινό καταφύγιο εκεί καθώς από τα δύο καταφύγια της πόλης το ένα έκλεισε και το άλλο ήταν σχεδόν πλήρες.

Σημειώνεται πως στη νότια Νεβάδα ζουν τουλάχιστον 6.500 άστεγοι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πόλης του Λας Βέγκας, το καταφύγιο που έκλεισε λόγω κορονοϊού αναμένεται να ανοίξει και πάλι μέσα στην εβδομάδα και εντωμεταξύ ιατρικό προσωπικό εξετάζει τους άστεγους στο πάρκινγκ και τους παρέχει ιατρική βοήθεια, εάν έχουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε κορονοϊό.

Ο εκπρόσωπος των αρχών έκανε λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». «Ο κόσμος πάντα κάνει κριτική, αλλά η πόλη και η κομητεία εργάζονται για να διασφαλίσουν πως οι άνθρωποι θα έχουν τα απαραίτητα» τόνισε, προσθέτοντας πως η εντολή να παραμείνουν όλοι σπίτι είναι πιο εύκολο να λέγεται παρά να υλοποιείται για ανθρώπους που είναι άστεγοι.

Παρά το κύμα κριτικής, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι αντιδράσεις άστεγων ήταν θετικές. «Αυτό εδώ μας βοηθά να νιώσουμε ασφαλείς, σε άλλα μέρη δεν νιώθεις ασφάλεια» δήλωσε μία γυναίκα που ζει στους δρόμους.