Η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά τις πληροφορίες για δεκάδες περιστατικά με φράουλες και άλλα φρούτα που βρέθηκαν να έχουν καρφωμένες βελόνες και καρφίτσες και προειδοποίησε ότι οι ένοχοι κινδυνεύουν με ποινή κάθειρξης έως και δέκα χρόνια.

Το φαινόμενο έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις στην Αυστραλία και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σοβαρότερα διατροφικά σκάνδαλα στη χώρα προκαλώντας το πάγωμα των εξαγωγών στη Νέα Ζηλανδία και υποχρεώνοντας τουλάχιστον μια φυτεία φράουλας να πετάξει τα φρούτα της στο απόγειο της σεζόν. Μια άλλη φυτεία εγκατέστησε ανιχνευτές μετάλλων, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Οι βελόνες, οι οποίες αρχικά εντοπίστηκαν σε φράουλες παραγωγής ενός προμηθευτή στην πολιτεία της βόρειας Αυστραλίας, το Κουίνσλαντ, εμφανίζονται πλέον σε όλη τη χώρα.

Η αστυνομία στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι βελόνες βρέθηκαν σε περισσότερες από 20 συσκευασίες με φράουλες και ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι μια μπανάνα και ένα μήλο βρέθηκαν να έχουν βελόνες.

Η αστυνομία σε άλλες πολιτείες ερευνά επίσης πληροφορίες για παρόμοια κρούσματα δολιοφθοράς παρότι δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων.

«Τα όποια περιστατικά μόλυνσης έχουν αντίκτυπο στη βιομηχανία και δεν βοηθούν τις αρχές. Θα αντιμετωπίζονται ως περιστατικά μόλυνσης, που είναι σοβαρό αδίκημα και επισύρει ποινή κάθειρξης δέκα ετών», είπε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ ο αστυνομικός διευθυντής Ντάνι Ντόχερτι.

Ένας άνθρωπος έχει δηλώσει στα μέσα ενημέρωσης ότι τραυματίστηκε ελαφρά στο στόμα όταν δάγκωσε μια φράουλα η οποία είχε καρφωμένη μια βελόνα.

Προηγούμενα περιστατικά με μόλυνση τροφίμων στην Αυστραλία έχουν οδηγήσει σε συλλήψεις αλλά όχι καταδίκες.

Το 2000 ένας άνδρας κατηγορήθηκε ότι μόλυνε ταμπλέτες παρακεταμόλης με στρυχνίνη με αποτέλεσμα την παγκόσμια ανάκλησή τους.

Ο συλληφθείς πέθανε στη φυλακή προτού δικαστεί. Το 2006, μια γυναίκα η οποία κατηγορήθηκε ότι μόλυνε σαλάτες σε εστιατόρια της αλυσίδας Sizzler με ποντικοφάρμακο, κρίθηκε ότι έχει ψυχική νόσο και επομένως ήταν ακατάλληλη για δίκη.

Η αξία της βιομηχανίας φράουλας στην Αυστραλία ανέρχεται σε 115 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και τα περισσότερα από αυτά τα φρούτα καταναλώνονται στην ίδια τη χώρα. Ένα μικρό μέρος τους καταναλώνεται στη Νέα Ζηλανδία.

Και οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Νέα Ζηλανδία πάγωσαν τις παραγγελίες φράουλας παρότι το αρμόδιο υπουργείο επιβεβαίωσε ότι καμία από τις μολυσμένες παρτίδες δεν έφθασε στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ύποπτος ούτε κίνητρο.

Παρότι έξι είδη έχουν επηρεαστεί άμεσα και έχουν αποσυρθεί από την αγορά οι καταναλωτές έχουν ήδη σταματήσει να αγοράζουν γενικώς το φρούτο αυτό.

Η πολιτεία του Κουίνσλαντ, η μεγαλύτερη παραγωγός φράουλας στη χώρα, είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη σε μια παρατεταμένη πτώση των πωλήσεων.

Η πρωθυπουργός της Αναστάσια Παλαστσούκ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα εκταμιεύσει ένα εκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας για να βοηθήσει τους παραγωγούς να βγάλουν τη σεζόν, ενώ προσφέρει 100.000 δολάρια Αυστραλίας σε όποιον διαθέτει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των υπευθύνων για την δολιοφθορά.