Η Αίγυπτος έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να παρέμβουν ώστε να αποτρέψουν την επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή του Τομπρούκ, όπως ανέφεραν πολλοί περιφερειακοί αξιωματούχοι στο Middle East Eye.

Αιγύπτιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το Κάιρο ανησυχεί πως, αν το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης επικυρώσει τη συμφωνία -η οποία είχε αρχικά υπογραφεί το 2019 από τη δυτική, αντίπαλη κυβέρνηση της χώρας- μπορεί να προκληθούν εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή που η Αίγυπτος προσπαθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες των πολέμων στη Γάζα και το Σουδάν.

Ένας Αιγύπτιος και ένας άλλος περιφερειακός αξιωματούχος δήλωσαν ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μπαντρ Αμπντελατί, έθεσε το ζήτημα της αμερικανικής παρέμβασης σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε τον προηγούμενο μήνα με τον Μάσσαντ Μπούλος, ανώτερο σύμβουλο των ΗΠΑ για θέματα Αφρικής. Ανέφεραν ότι ο Μπούλος είπε πως θα τηλεφωνούσε στον Χαλίφα Χαφτάρ, τον de facto ηγέτη της ανατολικής Λιβύης, για να συζητήσουν το θέμα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε σε αίτημα του μέσου για σχολιασμό.

Πολλά λιβυκά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης ενδέχεται να επικυρώσει τη συμφωνία των θαλάσσιων οριοθετήσεων του 2019, η οποία αναγνωρίζει την τουρκική αξίωση για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης, που εδρεύει στην Τομπρούκ, τελεί ουσιαστικά υπό τον έλεγχο του Χαφτάρ, τον οποίο έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς διάφοροι περιφερειακοί παράγοντες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, η Γαλλία και η Ρωσία.

Ο 81χρονος Λίβυο-Αμερικανός πολίτης διατηρεί σημαντική ισχύ στην ανατολική Λιβύη και το 2019 επιχείρησε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης. Τότε, η κυβέρνηση της Τρίπολης —που είχε την Τουρκία ως κύριο υποστηρικτή της— υπέγραψε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Άγκυρα, προκαλώντας την οργή της Ελλάδας και άλλων περιφερειακών κρατών που υποστήριζαν ότι παρακάμφθηκαν.

Η Ελλάδα απάντησε στη συμφωνία υπογράφοντας δική της με την Αίγυπτο.

Το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης είχε αρχικά απορρίψει τη συμφωνία, αλλά τους τελευταίους μήνες, παρά την έντονη διπλωματική πίεση από την Αθήνα και το Κάιρο, ο Χαφτάρ φέρεται θετικά προσκείμενος στην επικύρωση της συμφωνίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να ταξιδέψει στη Βεγγάζη και στην Τρίπολη αυτή την εβδομάδα προκειμένου να θέσει το ζήτημα των θαλάσσιων διαφορών.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το Κάιρο ανησυχεί για ενδεχόμενη αλλαγή στο status quo.

Τον Ιούνιο, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, υπέγραψε συμφωνία με την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO για έρευνες υδρογονανθράκων σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο ενδέχεται να παραβιάζουν την αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Οι παλιές διαχωριστικές γραμμές σβήνουν

Η μεταστροφή της ανατολικής Λιβύης στο ζήτημα αντανακλά μια ευρύτερη «στροφή» στην περιοχή, όπου οι παλιές ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές που κυριάρχησαν μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011, αρχίζουν να ξεθωριάζουν.

Αφού είχε στείλει όπλα, μισθοφόρους και στρατιώτες για να πολεμήσει τον στρατό του Χαφτάρ, η Τουρκία δείχνει τώρα μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας με τον πρώην εχθρό της.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας φιλοξένησε τρεις στρατιωτικές αντιπροσωπείες του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαφτάρ τον Ιούνιο, ενώ ο μικρότερος γιος του, Σαντάμ Χαφτάρ, επισκέφθηκε την Άγκυρα τον Απρίλιο, μετά από επίσκεψη στο Κατάρ νωρίτερα φέτος.

Πηγές ανέφεραν στο MEE ότι οι αυξανόμενες επαφές του Σαντάμ Χαφτάρ με την Άγκυρα, και στον στρατιωτικό τομέα, έχουν ενοχλήσει την Αίγυπτο.