Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά του κορονοϊού: Βιοδείκτες-κλειδιά για πρόβλεψη θανάτου των ασθενών

Σπουδαίο επίτευγμα κινέζω επιστημόνων


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝΕΑ
15:15
14/05/2020
Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά του κορονοϊού: Βιοδείκτες-κλειδιά για πρόβλεψη θανάτου των ασθενών
3
loading

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν, με τη βοήθεια εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης), τρεις βιοδείκτες του αίματος που μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο θανάτου ενός ασθενούς με Covid-19. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν βιοδείκτες που να μπορούν να αξιοποιηθούν ως εργαλεία πρόβλεψης για τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Οι τρεις αυτοί βιοδείκτες είναι τα επίπεδα της γαλακτικής αφυδρογονάσης (LDH), των λεμφοκυττάρων και της C-πρωτεΐνης υψηλής ευαισθησίας (hs-CRP). Από κοινού αυτοί οι τρεις δείκτες μπορούν να προβλέψουν την πιθανότητα θανάτου των ασθενών τουλάχιστον δέκα μέρες πριν, με ακρίβεια άνω του 90%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Σουσένγκ Λι και Χούι Σου του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Χουαντσόνγκ της Γουχάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό τεχνητής νοημοσύνης «Nature Machine Intelligence», ανέλυσαν δείγματα αίματος από 485 ασθενείς με Covid-19 στο νοσοκομείο Τονγκτζί της Γουχάν, του επικέντρου της πανδημίας, από τους οποίους οι 174 πέθαναν.

Με τη βοήθεια μαθηματικής μοντελοποίησης και αλγόριθμων μηχανικής μάθησης, οι Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν τους τρεις κυριότερους βιοδείκτες που προβλέπουν τη θνητότητα των ασθενών, ξεχωρίζοντας έτσι τους ασθενείς που κινδυνεύουν άμεσα. Όπως ανέφεραν, το μοντέλο τους παρέχει ένα απλό κλινικό τεστ που επιτρέπει στους γιατρούς να συγκεκριμενοποιήσουν γρήγορα και με σχετική ακρίβεια τον κίνδυνο θανάτου κάθε ασθενούς. Μάλιστα, καθώς ολοένα περισσότερα κλινικά δεδομένα γίνονται διαθέσιμα, ευελπιστούν ότι το μοντέλο τους θα βελτιωθεί περαιτέρω.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Απόδημος

    Συγχαρητήρια! Αυτοί είναι δείκτες οξείας φλεγμονής στο κυκλοφοριακό. Και χωρίς Covid-19 αν ξεφύγουν, ο ασθενής έχει πρόβλημα επιβίωσης. Δεν χρειάζεται τεχνητή νοημοσύνη να μας το πει!

  2. avatar Αλίμονο, τους βιοδείκτες

    του ιο δεν ξερουν; Τους κατέχουν καλα, σε ολη τους την λεπτομέρεια, για αυτό ήμουν 100% σίγουρος, αυτο που περιμένω τωρα είναι οτι αν το τελικό εμβολιο προκύψει και αυτο απο την κινα, τοτε θα επιβεβαιωθώ πανηγυρικά για το τι ακριβώς συνέβη σε αυτην την χωρα που κατέστρεψε τον πλανήτη

  3. avatar Ουστ ρε!

    Και για τον Κορονοιό έλεγαν τον δεκέμβρη του 19 ,ότι με 100 mg χλωροκίνης ημερησίως για 10 ημέρες , έγινες περδίκι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει