Που θα είναι ο ΠΑΟΚ εάν προκριθεί στους ομίλους, τι θέλει η ΑΕΚ για να μην είναι στο τελευταίο γκρουπ και που θα βρίσκεται ο Ολυμπιακός εάν αποκλειστεί από την Κράσνονταρ!

Μετά και το τέλος του 3ου προκριματικού γύρου έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα γκρουπ δυναμικότητας στο Europa League. Βεβαίως ακόμα ως χώρα δεν έχουμε κάποια σίγουρη ομάδα στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Ο Ολυμπιακός παίζει με την Κράσνονταρ την πρόκρισή του στους ομίλους του Champions League, αλλά αν δεν τα καταφέρει θα καταλήξει στο Europa League. Ο ΠΑΟΚ είναι το μεγάλο φαβορί για να περάσει την Σλόβαν Μπρατισλάβας και να μπει στους ομίλους και η ΑΕΚ είναι στο 50-50 με την Τραμπζονσπόρ…

Ας πάρουμε όμως το καλό σενάριο και για τους δύο «Δικεφάλους» για να δούμε σε ποιο γκρουπ δυναμικότητας θα βρίσκονται εάν καταφέρουν να προκριθούν στους ομίλους του Europa League. Κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και η ΑΕΚ μπορούν να κερδίσουν ένα pot και ν’ ανέβουν ψηλότερα με κάποιους αποκλεισμούς ομάδων.

Pot 1
Σεβίλλη
Αρσεναλ
Πόρτο
Ρόμα
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ντιναμό Κιέβου
Μπεσίκτας
Βασιλεία
Σπόρτινγκ Λισαβώνας
ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Βόλφσμπουργκ
Λάτσιο

Pot 2
Αϊντχόφεν
Κράσνονταρ
Σέλτικ
Κοπεγχάγη
Μπράγκα
Γάνδη
Γκλάντμπαχ
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ
Λουντογκόρετς
ΑΠΟΕΛ
Λέγκια Βαρσωβίας
Αϊντραχτ Φρανκφούρτης

Pot 3
ΠΑΟΚ
Στεάουα
Σεντ Ετιέν
Καραμπάκ
Φέγενορντ
Χετάφε
Εσπανιόλ
Μάλμε
Παρτιζάν
Σταντάρ Λιέγης
Γουλβς
Ερυθρός Αστέρας

Pot 4
AEK
Ρεν
Ρόζενμποργκ
Μπασάκσεχιρ
Αλκμααρ
Ολεκσάντρια
Ντουντελάνζ
Λίντσερ
Βόλφσμπεργκερ
Λουγκάνο
Σουντουβα
Κλουζ

Πως διαμορφώνεται αυτός ο πίνακας; Αρχικά οι ομάδες που είναι boldαρισμένες βρίσκονται ήδη στους ομίλους του Europa League. Οι υπόλοιπες 27 είναι οι 21 με την καλύτερη βαθμολογία από τα ζευγάρια που έχουν διαμορφωθεί στα play off του Europa League και οι 6 με την χαμηλότερη βαθμολογία από τα ζευγάρια στα play off του Champions League.

Ας το εξηγήσουμε πιο αναλυτικά τι θέλει η κάθε ομάδα για να ανέβει γκρουπ δυναμικότητας. Δηλαδή τι θα κοιτάει ο ΠΑΟΚ για να βρεθεί στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας και τι η ΑΕΚ για να ανέβει στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας εάν -με το καλό- προκριθούν.

ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ ψάχνει μίνιμουμ έναν αποκλεισμό από τις παρακάτω 8 ομάδες. Για να είναι ασφαλέστερος (και θα εξηγήσουμε πιο κάτω γιατί) καλό θα ήταν να ψάχνει 3 με 4 αποκλεισμούς για να ανέβει γκρουπ δυναμικότητας.

Οι 8 ομάδες είναι:

Αιντχόφεν (παίζει με τον Απόλλωνα Λεμεσού)

Σέλτικ (παίζει με την ΑΪΚ Στοκχόλμης)

Κοπεγχάγη (παίζει με την Ρίγα)

Μπράγκα (παίζει με την Σπαρτάκ Μόσχας)

Γάνδη (παίζει με την Ριέκα)

Λουντογκόρετς (παίζει με την Μάριμπορ)

Λέγκια Βαρσωβίας (παίζει με την Ρέιντζερς)

Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (παίζει με την Στρασμπούρ)

Γιατί λοιπόν ο ΠΑΟΚ θα ήθελε 3 με 4 αποκλεισμούς για να είναι ΣΙΓΟΥΡΑ στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας; Γιατί υπάρχει πιθανότητα ο Ερυθρός Αστέρας να αποκλείσει την Γιουνγκ Μπόις στο Champions League και οι Ελβετοί με υψηλότερη βαθμολογία να πάρουν μια θέση στο Pot 2. Oπως το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την Ρόζενμποργκ. Ν’ αποκλείσει την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και οι Κροάτες με την βαθμολογία που έχουν επίσης να βρεθούν πάνω από τον ΠΑΟΚ και στο Pot 2. Οπως φυσικά και με την Λίντσερ. Ν’ αφήσει εκτός την Μπριζ και οι Βέλγοι να μπουν στο Pot 2 (οριακά να μπουν και στο πρώτο).

Εν κατακλείδι εάν περάσει ο ΠΑΟΚ μπορεί και με έναν αποκλεισμό από τα 8 ζευγάρια που γράψαμε να είναι στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας. Οπερ σημαίνει περισσότερες πιθανότητες για μια καλή κλήρωση και φυσικά περισσότερες πιθανότητες για να συνεχίσει στη διοργάνωση. Ομως επειδή υπάρχουν και οι εκπλήξεις στο Champions League καλό θα ήταν να ψάχνει περισσότερους αποκλεισμούς.

ΑΕΚ

Οπως και ο ΠΑΟΚ έτσι και η ΑΕΚ ψάχνει θεωρητικά έναν αποκλεισμό για να ανέβει γκρουπ δυναμικότητας ώστε εάν περάσει τους Τούρκους να μπει στην κλήρωση για τους ομίλους του Europa League στο Pot 3. Εναν αποκλεισμό από 13 ομάδες. Ομως όπως και ο ΠΑΟΚ θα ήθελε 2 με 3 αποκλεισμούς από τα παρακάτω ζευγάρια για να είναι σίγουρη ότι θα ανέβει Pot.

Οι 13 ομάδες είναι:

Αιντχόφεν (παίζει με τον Απόλλωνα Λεμεσού)

Σέλτικ (παίζει με την ΑΪΚ Στοκχόλμης)

Κοπεγχάγη (παίζει με την Ρίγα)

Γάνδη (παίζει με την Ριέκα)

Λέγκια Βαρσωβίας (παίζει με την Ρέιντζερς)

Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (παίζει με την Στρασμπούρ)

ΠΑΟΚ (παίζει με την Σλόβαν Μπρατισλάβας)

Στεάουα (παίζει με την Γκιμαράες)

Καραμπάκ (παίζει με την Λίνφιλντ)

Φέγενορντ (παίζει με την Χάποελ Μπερ Σεεβά)

Εσπανιόλ (παίζει με την Ζόρια)

Μάλμε (παίζει με την Μπνέι Γιεχούντα)

Παρτιζάν (παίζει με την Μόλντε)

Ομως υπάρχουν και τα play off του Champions League εκεί όπου η Μπριζ, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ και η Σλάβια Πράγας μπορούν να αποκλειστούν (αντί των Λίντσερ, Ρόζενμποργκ και Κλουζ αντίστοιχα) και να πέσουν στο Europa League. Και οι 3 ομάδες έχουν καλύτερη βαθμολογία από την ΑΕΚ οπότε η Ενωση θα πρέπει να ψάχνει περισσότερο από έναν αποκλεισμό.

Εν κατακλείδι εάν περάσει η ΑΕΚ θα έχει μια τεράστια ευκαιρία να ανέβει γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση του Europa League. Θυμίζουμε ότι πρόπερσι κατάφερε να περάσει τον όμιλό της έχοντας μπει στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας! Οπότε οι προϋποθέσεις θα είναι καλύτερες γι’ αυτήν πάντα εάν καταφέρει να περάσει την Τραμπζονσπόρ.

Ολυμπιακος

Για τον Ολυμπιακό τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Εάν αποκλειστεί από την Κράσνονταρ τότε θα είναι στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας με την 11η καλύτερη βαθμολογία από όλες τις ομάδες της διοργάνωσης. Αυτό δεν θ’ αλλάξει ακόμα κι αν αποκλειστεί και ο Αγιαξ από τον ΑΠΟΕΛ.

Πηγή: gazzetta.gr