Σαν σήμερα πριν 15 χρόνια, ο Άγγλος διεθνής γκολκίπερ Πίτερ Σίλτον συμπλήρωνε 1.000 αγώνες, στο ματς της Λέιτον Όριεντ με τη Μπράιτον.

Ο Σίλτον στις 22 Δεκεμβρίου 1996 και σε ηλικία 47 ετών έκανε την χιλιοστή εμφάνιση του. Βέβαια δεν άντεξε πολλές ακόμα, καθώς έφτασε στις 1005, αλλά έτσι και αλλιώς είναι ο Άγγλος ποδοσφαιριστής με τους περισσότερους αγώνες. Πιο πίσω του είναι ο Τόνι Φορντ με 931 αγώνες μέχρι το 2001 σε μικρομεσαίες ομάδες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας.

Ο Πίτερ Σίλτον είναι αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και πρώτος σε συμμετοχές στην Εθνική ομάδα, φτάνοντας τις 125. Μάλιστα πολύ να άργησε να συμμετάσχει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς έφτασε στα 32 για να πάρει την πρώτη του γεύση, αλλά μετά δεν σταματούσε!

Πήρε μέρος σε τρία Μουντιάλ (1982, 1986, 1990) κάνοντας 17 εμφανίσεις σε ματς της τελικής φάσης και μαζί με τον Γάλλο τερματοφύλακα Φαμπιάν Μπαρτέζ, έχει το ρεκόρ να μην έχει δεχτεί γκολ σε 10 παιχνίδια.

Ωστόσο υπάρχουν και αναμνήσεις από την Εθνική που τον πληγώνουν, όπως το περιβόητο ματς με την Αργεντινή για τα προημιτελικά, στο Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό. Η στιγμή που ο Μαραντόνα πηδάει πιο ψηλά από τον Σίλτον και με το χέρι πετυχαίνει το γκολ, στοιχειώνει ακόμα τον Σίλτον! Παρά τις διαμαρτυρίες ολόκληρης της αγγλικής ομάδας, ο Τυνήσιος διαιτητής κατακυρώνει το γκολ και ο Μαραντόνα λίγο αργότερα αναφέρεται στο «χέρι του Θεού»! Μάλιστα ο αφιονισμένος εκείνη την ημέρα Ντιέγκο Μαραντόνα πετυχαίνει ένα καταπληκτικό δεύτερο γκολ, ίσως το καλύτερο όλων των εποχών, όταν περνάει όλους τους αντιπάλους του και στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του εμβρόντητου Σίλτον. Για τους Αργεντινούς αυτή ήταν η απάντηση στους Άγγλους για την ήττα στον πόλεμο των Φόλκλαντς, τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Ο Σίλτον φυσικά έχει σπουδαία καριέρα και σε επίπεδο ομάδων. Ξεκίνησε το 1966 στην Λέστερ για να κρεμάσει τα γάντια του το 1997 στη Λέιτον Οριεντ, έχοντας περάσει ενδιάμεσα από Στόουκ, Νότιγχαμ Φόρεστ, Σαουθάμπτον, Ντέρμπι Κάουντι, Πλίμουθ, Γουϊμπλετον, Μπόλτον, Κόβεντρι και Γουέστ Χαμ, με τον πιο σημαντικό σταθμό της καριέρας του να είναι φυσικά η Νότιγχαμ του περιβόητου Μπράιαν Κλάφ, με την οποία κατέκτησε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών (ο πρόγονος του Τσάμπιονς Λιγκ) το 1979 και το 1980.

Ο γεννημένος στις 18 Σεπτεμβρίου του 1949 Σίλτον, έχει παίξει περισσότερα από 100 παιχνίδια πρωταθλήματος με πέντε διαφορετικές ομάδες και σταμάτησε σε ηλικία 48 ετών και αρκετών ημερών!

Πηγή: england365.gr