Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχει προκαλέσει η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, αλλά και η απόπειρα αυτοκτονίας του 39χρονου, μέσα από το κελί στο οποίο κρατείται. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον εντόπισαν μετά τα μεσάνυχτα στο πάτωμα του θαλάμου, όπου κρατείται, χωρίς τις αισθήσεις του. Ο δράστης φέρεται να είχε κάνει μία θηλιά με τις γάζες που του είχαν βάλει στο κεφάλι, κρέμασε τη θηλιά από έναν πλαστικό σωλήνα νερού που υπάρχει στο κελί, ωστόσο δεν κατάφερε να αυτοκτονήσει. 

Παρ’ όλα αυτά η θηλιά έσφιξε πολύ και τον πίεσε στον λαιμό, με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνεται ο εγκέφαλος και να χάσει τις αισθήσεις του.

Ο κ. Κώστας Τσουμάνης, πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής, ο κ. Κώστας Βαρσάμης, πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος και ο κ. Θεόδωρος Μαντάς, δικηγόρος, μίλησαν για την υπόθεση στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Συνδέσεις».

«Είναι ένα περιστατικό που δεν είναι ούτε το πρώτο, αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι και το τελευταίο. Τέτοια περιστατικά έχουμε αντιμετωπίσει πάρα πολλές φορές. Ο συγκεκριμένος ήταν μια περίπτωση κατά την οποία οι γιατροί που τον εξέτασαν, οι ψυχίατροι που τον εξέτασαν στις φυλακές, θεώρησαν ότι δεν πρέπει να μεταφερθεί στο ψυχιατρείο κρατουμένων, αλλά να είναι σε αυξημένη επιτήρηση, όπως και έγινε. Οι εντολές που είχαν δοθεί από τους επικεφαλής ήταν συγκεκριμένες: να επιτηρείται ο συγκεκριμένος κρατούμενος κάθε 15 με 20 λεπτά και αυτό γινόταν. Και αυτός είναι και ο λόγος που αντιλήφθηκαν γρήγορα την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε», εξήγησε ο κ. Βαρσάμης ενώ στη συνέχεια είπε ότι δεν θεωρεί πως έγινε κάποιο λάθος.

Σχετικά με το πού βρέθηκε η βίδα, που αναφέρουν ρεπορτάζ, την οποία χρησιμοποίησε ο 39χρονος μέσα στο κελί του, ο κ. Βαρσάμης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν είναι ούτε νοσοκόμοι, ούτε γιατροί για να κάνουν ιατρικές πράξεις στους κρατούμενους. Οι γάζες τοποθετήθηκαν από τον γιατρό και γι’ αυτό τον λόγο υπήρχαν στον κρατούμενο. Τώρα το πώς βρέθηκε η βίδα στον τοίχο, προφανώς για να στηρίζει κάποιον σωλήνα. Οι φυλακές από σίδερα και μπετό είναι γεμάτες, όχι από φελιζόλ».

Για το περιστατικό, η άποψη του κ. Τσουμάνη είναι η εξής: «Η δική μας αρμοδιότητα είναι μέχρι την είσοδο των φυλακών που παραδίδουμε τους κρατούμενους που είναι να φυλακιστούν. Εικόνα από μέσα δεν έχουμε, πλην των περιπτώσεων που οι ειδικές ομάδες, τα ΕΚΑΜ, μπαίνουν κατόπιν συνεννόησης και γίνονται έρευνες στα κελιά. Ως εκεί. Οπότε δεν έχω πλήρη εικόνα των φυλακών και αρκούμαι σε αυτό που λέει ο κ. Βαρσάμης».

«Δεν καθυστερεί η Αστυνομία. Απλά το ποινικό δίκαιο είναι έτσι που μπορεί να πάρουν κάποιες δίκες και 10 και 15 χρόνια. (…) Κρατούσε όπλο», απάντησε ο κ. Τσουμάνης για τον φρουρό στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, ο οποίος είναι καταδικασμένος.

«Θα είχε πολύ ενδιαφέρον για όλους μας και κυρίως για την έρευνα που διενεργείται, να έχει κάποιος στη διάθεσή του στοιχεία από την εκκρεμή ποινική δικογραφία που υπάρχει σε βάρος του αστυνομικού. Εδώ είναι το ερώτημα, κ. Τσουμάνη, εάν οι αντικειμενικές, οι εγγενείς αδυναμίες της ποινικής δικαιοσύνης ήταν που δημιούργησαν την υπέρμετρη αυτή χρονική καθυστέρηση. Ή εάν με διάφορες επιδιώξεις, ο συγκεκριμένος αστυνομικός παρέλκει σε αναβολές –δεύτερη αναβολή, τρίτη αναβολή στη διεξαγωγή της δίκης– με τρόπο ώστε να παρακάμψει το αναγκαίο χρονικό διάστημα και να ανακληθεί η διαθεσιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος, κ. Θεόδωρος Μαντάς.