Newsroom

Να κάνουν άμεσα ενισχυτική δόση συνιστά στους ανοσοκατεσταλμένους και σε αυτούς που έχουν κάνει αδρανοποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού η συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μέσω του επικεφαλής της.

Πολλές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων έχοντας στο επίκεντρο των εκστρατειών τους κυρίως τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Την ίδια όμως στιγμή οι έντονες ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον έχουν ωθήσει κάποιες χώρες να επεκτείνουν τη χρήση των αναμνηστικών δόσεων σε ευρύτερο μερίδιο του πληθυσμού τους.

Με τα ποσοστά εμβολιασμού να είναι ανησυχητικά χαμηλά σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τους τελευταίους μήνες ότι η χορήγηση των πρώτων δόσεων -και όχι των αναμνηστικών- θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα.

Εμβόλιο

Η σημερινή σύσταση δια στόματος του επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έγινε έπειτα από τη σύνοδο της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων (SAGE) για την ανοσοποίηση που είχε στόχο να αξιολογηθεί η ανάγκη για αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Η αποτίμηση αυτή ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις οδηγίες που είχαν δοθεί τον Οκτώβριο.

Μέχρι και έξι μήνες από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης κρατάει η προστασία των εμβολίων

Στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της SAGE Αλεχάντρο Κραβιότο σημείωσε ότι τα εμβόλια παρέχουν ένα ισχυρό επίπεδο προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης για τουλάχιστον έξι μήνες, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανοσία ελαττώνεται κατά της σοβαρής νόσησης στους ηλικιωμένος και σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα.

«Προς το παρόν συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάγκη για ισότητα στη διανομή των εμβολίων και την χρήση μιας τρίτης δόσης μόνον σε αυτούς με προβλήματα υγείας ή ανθρώπους που έχουν λάβει αδρανοποιημένο εμβόλιο», υπογράμμισε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εμβόλιο για τον κορονοϊό

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 προστατεύουν «πολύ καλά» για έξι μήνες μετά την χορήγηση της τελευταίας δόσης με κάποια «ελάσσονος σημασίας, μέτρια μείωση» στην προστασία, συμπλήρωσε η Κέιτ Ο’Μπράιεν, η διευθύντρια της υπηρεσίας του ΠΟΥ που είναι αρμόδια για την ανοσοποίηση.

Μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική, αλλά τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές της εταιρείας που έγιναν με τη χρήση δύο δόσεων δείχνουν σαφώς το όφελος του περαιτέρω εμβολιασμού, πρόσθεσε παράλληλα ο Κραβιότο.

Τα αδρανοποιημένα εμβόλια που λαμβάνουν τον SARS-CoV-2 και τον αδρανοποιούν ή τον σκοτώνουν χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες, θερμότητα ή ακτινοβολία, παρασκευάζονται από τις κινεζικές εταιρείες Sinovac Biotech και Sinopharm, όπως και την Bharat Biotech της Ινδίας.

Αυτά είχαν λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ

SOS για τα εμβόλια που λήγουν πριν χορηγηθούν

Η δωρεά από τις πλούσιες χώρες δόσεων εμβολίων με σύντομη διάρκεια ζωής στο παγκόσμιο πρόγραμμα διαμοιρασμού εμβολίων COVAX συνιστά «μείζον πρόβλημα», υπογράμμισε παράλληλα η Κέιτ Ο’Μπράιεν.

Η διευθύντρια του ΠΟΥ για τα εμβόλια έκανε τα σχόλια αυτά την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες ότι πολλές αφρικανικές χώρες έρχονται αντιμέτωπες με το γεγονός ότι δεν προλαβαίνουν να χορηγήσουν τα εμβόλια προτού αυτά λήξουν.

Το Reuters μετέδωσε την Τρίτη (7/12) ότι έως και 1 εκατομμύριο εμβόλια υπολογίζεται ότι έληξαν στη Νιγηρία τον περασμένο μήνα χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί, σε μια από τις μεγαλύτερες απώλειες που καταγράφονται μεμονωμένα σε μια χώρα, γεγονός το οποίο δείχνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν αφρικανικά έθνη να καταφέρουν να φτάσουν τα εμβόλια στα χέρια των πολιτών τους.

Η Κέιτ Ο’Μπράιεν επισήμανε επίσης ότι οι πλούσιες χώρες μπορεί να ξαναρχίσουν να συσσωρεύουν εμβόλια, απειλώντας τις παγκόσμιες προμήθειες, καθώς θα επιζητούν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους για να αναχαιτίσουν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.