Newsroom

Τον τελευταίο καιρό, πληθαίνουν διαρκώς οι ειδήσεις για ανεμβολίαστες εγκύους οι οποίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, με την εξέλιξη του φαινόμενου να είναι πιο ισχυρή στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, μάχη για τη ζωή τους δίνουν δύο έγκυες με κορονοϊό (28 και 41 ετών αντίστοιχα) στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Τι έχει αλλάξει σε σχέση με τα περασμένα κύματα;

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Χθες, επίσης, αποσωληνώθηκε μια 38χρονη έγκυος από την Φλώρινα ενώ άλλες έξι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Είναι και οι εννιά ανεμβολίαστες.

Μέσα σε ένα μηνά, έχουν νοσηλευτεί στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 27 έγκυες. Μόνο μια από αυτές ήταν εμβολιασμένη. Το συγκεκριμένο «μέτωπο» μάλιστα, έδωσε πριν από λίγες ημέρες και μια πολύ δυσάρεστη είδηση όταν η Παρθένα Κουτμερίδου (η οποία δεν είχε κάνει το εμβόλιο κατά της covid 19) έχασε τη ζωή της από κορονοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

«Τον τελευταίο χρόνο έχουμε νοσηλέψει στο νοσοκομείο μας πάνω από 40 εγκύους με κορονοϊό» λέει στο Newsbeast ο Γαβριήλ Δημητρίου, διευθυντής παιδιατρικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο. Όπως μας εξηγεί, όσο περνάει ο καιρός τα συγκεκριμένα περιστατικά αυξάνονται. Στην ερώτηση του γιατί συμβαίνει αυτό ο ίδιος λέει πως η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται πως προσβάλλει τις πιο μικρές ηλικίες, ομάδα στην οποία ανήκουν και οι έγκυες. – «Αυτή είναι μια διαφορά αισθητή σε σχέση με τα προηγούμενα πανδημικά κύματα όπου επικρατούσαν άλλα στελέχη. Ο ιός αλλάζει. Και τα παιδιά φάνηκε ότι προσβάλλονται ευκολότερα από την Δέλτα και ας νοσούν ελαφρά. Αυτό το “κατέβασμα” της ηλικίας είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και με την Όμικρον».


Όσον αφορά στα νεογνά των παραπάνω 40 εγκύων που ανέφερε ο κος Δημητρίου ότι νόσησαν με κορονοϊό, ο ίδιος λέει ότι όλα ήταν αρνητικά στον ιό και πως η κάθετη μετάδοση από μια έγκυο μητέρα στο μωρό της είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Ο ίδιος, θεωρεί πως ο μη μαζικός εμβολιασμός των εγκύων γυναικών έχει παίξει εξίσου σημαντικό πρόβλημα στο φαινόμενο. Ο κος Δημητρίου τονίζει πως σημαντική μερίδα των γυναικολόγων δεν συστήνει με ένθερμο τρόπο τον εμβολιασμό στις εγκύους. Όπως μάλιστα μας αναφέρει, σε έρευνα με ερωτηματολόγια που έγινε πριν από κάποιο καιρό σε λεχωίδες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, οι περισσότερες ανέφεραν πως δεν είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης ή του κοκκύτη. Όπως περιγράφει: «οι λεχωίδες μας έλεγαν: “αφού δεν μας το είπε ο γυναικολόγος μας, που να το ξέρουμε;”»

«Η Δέλτα χτυπάει περισσότερο τις εγκύους»

H Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής – Γυναικολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας, έχει ίσως την πιο σφαιρική εικόνα από όλους για το ζήτημα, μιας και έχει ασχοληθεί εκτενώς και ερευνητικά με το θέμα του κορονοϊού στην εγκυμοσύνη.

Σήμερα μάλιστα, η κα Καλανταρίδου συμμετέχει σε ένα webinar με τίτλο «Αττικόραμα CΟVID- 19, Εγκυμοσύνη και Εμβόλια- Ελπίδα Ζωής» στο οποίο θα παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα. Στη διοργάνωση με τους πολλούς ομιλήτες θα μιλήσουν ακόμα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος κ.α

Και ποια είναι λοιπόν τα νέα δεδομένα που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις εγκύους; Όπως μας λέει η κα Καλανταρίδου: «Η μετάλλαξη Δέλτα έχει κάνεις τις εγκύους πιο ευπαθείς στον ιό. Υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες τις οποίες θα παρουσιάσουμε σήμερα. Το τελευταίο τετράμηνο τα περιστατικά με εγκύους που νοσούν έχουν αυξηθεί κατά πολύ».

Η κα Καλανταρίδου έχει πρωτοστατήσει το τελευταίο διάστημα στην επικοινωνιακή προσπάθεια να πειστούν οι έγκυες να εμβολιαστούν. Την ρωτάμε αν αυτή η προσπάθεια έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Όπως μας λέει: «Έτσι φαίνεται. Μιλάμε πολύ στις εγκύους και διαπιστώνουμε ότι για να τις πείσουμε χρειάζεται πάρα πολλή ώρα. Έχουν φόβο και ανησυχία . Κάποιος πρέπει να κάνει αυτή τη δουλειά. Δεν την κάνουν δυστυχώς όλοι οι γυναικολόγοι». Η ίδια μάλιστα, πριν από περίπου ένα μήνα είχε τονίσει στο Newsbeast πως: «Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα πολλοί γυναικολόγοι που λένε στις εγκύους: “μην εμβολιάζεστε”».

Μεγάλο το ποσοστό των ανεμβολίαστων εγκύων στη Βόρεια Ελλάδα

«Κατ’ αρχάς, οι γύρω νομοί από τη Θεσσαλονίκη και οι περισσότεροι στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού» ξεκινάει να λέει στο Newsbeast και ο πρόεδρος της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, Απόστολος Μαμόπουλος.

Όπως συνεχίζει: «Όλα τα περιστατικά covid με εγκύους από τα επαρχιακά νοσοκομεία διακομίζονται στο Ιπποκράτειο και στο Παπαγεωργίου. Η Θεσσαλονίκη δηλαδή αντανακλά την εικόνα της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού στη Βόρεια Ελλάδα».

Για την αύξηση των περιστατικών, ο κος Μαμόπουλος, βλέπει με τη σειρά του τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας σε σχέση με την περυσινή περίοδο αλλά και την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία. -«Τα παιδιά που είναι βασικοί ασυμπτωματικοί φορείς μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους».

Παρόλα αυτά, ο μη μαζικός εμβολιασμός των εγκύων απέναντι στην covid 19 είναι και για τον κο Μαμοπουλο ο βασικός λόγος που οι έγκυες δεν τα απηγαίνυον καλά σε αυτό το κύμα. Όπως εξηγεί:

Εμβόλιο έγκυος

«Τις έγκυες που έχουν λοιπές συννοσυρότητες, πχ μεταμόσχευση οργάνου, σακχαρώδης διαβήτης κτλ είναι εύκολο να τις πείσουμε. Το πρόβλημα εστιάζεται στον γενικό πληθυσμό και στις φυσιολογικές κυήσεις. Εκεί, ο δισταγμός είναι έντονος. Αυτό όμως ισχύει διαχρονικά για τις εγκύους- εδώ και μερικά χρόνια προσπαθούμε να τις πείσουμε να εμβολιάζονται για την γρίπη και τον κοκκύτη και σας πληροφορώ είναι δύσκολος πολύ ο δρόμος της πειθούς. Φανταστείτε πόσο δύσκολο γίνεται για το εμβόλιο του κορονοϊού, για το οποίο έχουν ακουστεί δυστυχώς πολλά και διάφορα για την ασφάλεια του. Οι έγκυες σκέφτονται πάντα πρώτα το μωρό τους. Νιώθουν πως η ευθύνη τους είναι διπλή».

«Η “αμυντική ιατρική” είναι κάτι που καλώς ή κακώς συμβαίνει στη χώρα μας»

O κος Μαμόπoυλος δεν αφαιρεί φυσικά την ευθύνη των γυναικολόγων στην κακή ενημερωτική καμπάνια για τον εμβολιασμό στις εγκύους. Όπως εξηγεί: «Προφανώς έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Αν η έγκυος βλέπει τον δισταγμό στη δική μας φωνή ή στα δικά μας ματιά όταν κουβεντιάζουμε για αυτό, είναι λογικό να ταλανίζεται. Πρώτοι από όλους πρέπει να είμαστε κάθετοι εμείς οι γυναικολόγοι στον εμβολιασμό. Δεν ξέρω πως μπορούν να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρες οι οδηγίες που έχουν δοθεί εδώ και καιρό στους γυναικολόγους. Υποθέτω, ότι σε κάποιους από αυτούς μπορεί να υπάρχει ο φόβος για τυχόν παρενέργεια από το εμβολιο, η οποία θα οδηγούσε σε στοχοποίηση του γιατρού. Η “αμυντική ιατρική” είναι κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει στη χώρα μας. Δυστυχώς, οι γυναικολόγοι δεν καταφέραμε να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά σε αυτό το θέμα. Εμείς πάντως, αυτό το διάστημα είμαστε σε συζητήσεις με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το πότε πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.