Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κρούει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, κάνοντας λόγο ακόμη και για 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (24/11) στο Mega ο Νίκος Τζανάκης ανέλυσε τα δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Κρήτη βρίσκεται σε καλύτερο σημείο επιδημιολογικού φορτίου από το μέσο όρο της χώρας. «Ως παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ήταν η γεωγραφική θέση της Κρήτης εμποδίζει τις μεγάλες διασπορές από λιμάνια και αεροδρόμια, ο υψηλός εμβολιαστικός ρυθμό και η τήρηση των μέτρων» δήλωσε.

Εμβόλιο

Το καλό και το κακό σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας και τις γιορτές των Χριστουγέννων

«Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα. Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών. Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000-6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο» είπε o Νίκος Τζανάκης.

Αναφερόμενος όμως στο κακό σενάριο ο καθηγητής Πνευμονολογίας επεσήμανε πως θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη και 9.000 μέχρι και 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τεστ κορονοϊού

«Τα μέτρα θα ωφελήσουν τους πανδημικούς δείκτες» είπε ο κ. Τζανάκης, καθώς όπως υπογράμμισε «εξαναγκάζουν πολύ κόσμο να ελέγχεται».

«Θα ήταν καλή ιδέα για όσους έχουν επαφές με ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι τους να ελέγχονται με rapid test. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν εάν έχουν το παραμικρό πρόβλημα που παραπέμπει σε κάποιο σύμπτωμα. Όταν είναι να πάνε σε κάποια εκδήλωση, θα μπορούσαν να κάνουν αυτοβούλως rapid test» εξήγησε.

Είναι τελικά εφικτός ο έλεγχος στις εκκλησίες;

Εκκλησία με πιστούς

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί, οι πιστοί που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να εισέρχονται στις εκκλησίες με rapid test, ωστόσο η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε πως η εκκλησία δεν μπορεί να ελέγξει τους πιστούς.

«Είναι μία καινούρια πραγματικότητα ο έλεγχος στις εκκλησίες. Το ΦΕΚ προβλέπει ότι θα μπορούν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι στους ναούς με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid ή PCR test. Υπεύθυνες είναι οι εκκλησίες γι’ αυτό. Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό; Υπάρχει δυσκολία. Ο ρόλος του παπά ξέρουμε ότι είναι άλλος, είναι θρησκευτικός λειτουργός. Αν η αστυνομία κληθεί, εάν υπάρχει καταγγελία, ο αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να πάει να ελέγξει. Μπορεί η αστυνομία να μπει σε μια διαδικασία και να ελέγξει δειγματοληπτικά», δήλωσε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής.

«Για να μη δημιουργηθούν θέματα έντασης, η κάθε ενορία έχει το λεγόμενο εκκλησιαστικό συμβούλιο, που είναι άνθρωποι γύρω από τον παπά που καθορίζουν τα θέματα λειτουργικότητας των ναών. Κάποιος από αυτούς μπορεί να αναλάβει να ελέγχει τους ανθρώπους. Πρέπει να εμβολιαστούν και οι ιερείς, τίθενται σε αργία σε διάφορες μητροπόλεις» σημείωσε από την πλευρά του καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.