Για το χάπι κατά του κορονοϊού Μolnupiravir που αναπτύσσει η εταιρεία Merck, η οποία ζήτησε επείγουσα έγκριση χρήσης από τον FDA την Τρίτη (12/10), αλλά και το πώς θα το προμηθευθούμε στη χώρα μας, μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

«Προχωράμε και ελέγχουμε πώς μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες, έχουμε ήδη κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη συνολική, για όλη την Ευρώπη, αγορά των φαρμάκων, θα δούμε κι αν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εισαγωγή φαρμάκων» ανακοίνωσε η υπουργός μιλώνστας στον ΣΚΑΪ. 

«Όλα αυτά τα καινούργια φάρμακα είναι σε περιορισμένες ποσότητες. Φυσικά θα τα βάλουμε, και φυσικά θα τα πληρώσουμε, αλλά να θυμίσω ότι το εμβόλιο κάνει 15 ευρώ, και προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ενώ τα φάρμακα ξεκινάνε από πιθανώς 600 – 2.000 ευρώ» σημείωσε.

Αυτά τα πληρώνουμε όλοι, θα τα δώσουμε φυσικά, θα προλάβουμε ζωές, όσο τα έχουμε, γιατί η παραγωγή είναι η περιορισμένη» τόνισε προσθέτοντας ότι είναι «καλύτερα να προλάβουμε παρά να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε».  

«Μας ανησυχεί ο ρυθμός του εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα»

Σχολιάζοντας τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε πως «μας ανησυχεί ο ρυθμός του εμβολιασμού βλέπουμε ότι οι περισσότεροι θάνατοι και εισαγωγές σε ΜΕΘ, πάνω από 90%, συσχετίζονται με ανεμβολίαστους».

«Έχουμε σημαντικό αριθμό θανάτων, κατά βάση μη εμβολιασμένων, και κινδυνεύουν κυρίως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν αλλά προβλήματα υγείας» προειδοποίησε. 

Η κ. Γκάγκα ξεκαθάρισε ότι πέραν του εμβολίου κατά του κορονοϊού χρειάζεται και το εμβόλιο της γρίπης, σημειώνοντας ότι οι μεγάλοι άνθρωποι γενικά κινδυνεύουν από λοιμώξεις και λόγω γρίπης έχουμε θανάτους κάθε χρόνο. 

Παράλληλα σημείωσε ότι ένα μεγάλο θέμα είναι ότι «ο ασθενής φθάνει αργά στο νοσοκομείο, τη 10η ή 11η ημέρα της νόσου και τότε είναι αργά για την αναστροφή της πορείας της νόσου. Αν το δούμε έγκαιρα έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.