Η 25η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αμφιβληστροειδούς. Με αφορμή των εορτασμό η Retina International (Παγκόσμια Ένωση Ασθενών) και η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (ΠΕΑ) τονίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην κοινότητα των ασθενών που πάσχουν από εκφυλιστικές-κληρονομικές παθήσεις του Αμφιβληστροειδή Χιτώνα, της Ωχράς Κηλίδος και του Οπτικού Νεύρου.

Σε μια μελέτη του 2020, που ανέλαβε η Παγκόσμια Οργάνωση Retina International, 62,96% των συμμετεχόντων είπαν ότι η πανδημία COVID-19 είχε αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή τους, αναφέροντας τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, την ανεξαρτησία, και την κινητικότητα.

Το 14,81% των συμμετεχόντων, που δήλωσαν ότι η COVID-19 είχε θετική επίδραση στη ζωή τους, ανέφεραν ως αιτίες την εργασία από το σπίτι και την μη ανάγκη μετακίνησης.

Το απαράδεκτο κενό φροντίδας

Στην ίδια μελέτη το 40% των συμμετεχόντων είχαν καθυστερήσεις στα ραντεβού παρακολούθησης με τους οφθαλμίατρούς τους και το 16,67% ανέφερε καθυστέρηση της θεραπείας αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτό καταδεικνύει ένα απαράδεκτο κενό φροντίδας για τους ασθενείς με παθήσεις του αμφιβληστροειδή, εξαιτίας της οποίας οι μετέπειτα επιπτώσεις σε λίστες αναμονής και οι καθυστερήσεις στην πρόσβαση σε θεραπείες πιθανόν να οδηγήσουν σε άσκοπη απώλεια της όρασης, τονίζει ο Στρατής Χατζηχαραλάμπους, πρόεδρος της ΠΕΑ.

«Ο τεράστιος αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στην ερευνητική και επιστημονική κοινότητα έχει θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη κλινικών δοκιμών και θεραπειών για όσους ζουν με παθήσεις του αμφιβληστροειδούς. Πιστεύω ότι με την προτεραιοποίηση και την προαγωγή της έρευνας από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, η επιστημονική κοινότητα μπορεί να υπερβεί την κατάσταση αυτή ώστε να αναπληρωθεί ο αναπόφευκτα χαμένος χρόνος με νέα κλινικά και επιστημονικά ευρήματα», αναφέρει ο Franz Badura, πρόεδρος της Retina International.

Η Retina International και η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών καλούν τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα και να προστατεύσουν την ευημερία και την ένταξη όσων έχουν προσβληθεί από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.