Όταν αργά χθες το απόγευμα δινόταν στην δημοσιότητα η δήλωση του νέου υπουργού Υγείας, Θανάση Πλεύρη για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ήταν ξεκάθαρο ότι από την κυβέρνηση άνοιγε η πόρτα για μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους αμφιταλαντεύονταν ακόμα στο να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Τους προσφερόταν η δυνατότητα να το ξανασκεφτούν και να μην μείνουν χωρίς δουλειά. Με την δήλωση αυτή γινόταν ξεκάθαρο, ότι αν έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου και δεσμεύονταν και για την δεύτερη τότε θα επέστρεφαν άμεσα στην εργασία τους.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

«Ο νόμος εφαρμόζεται για τους λίγους ανεμβολίαστους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που προστρέχουν στο σύστημα υγείας. Η εφαρμογή του γίνεται με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και στην εφαρμογή αυτή δεν θα υπάρξει παρέκκλιση. Όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί», τόνιζε στην δήλωσή του ο νέος υπουργός Υγείας.

Και συνέχιζε ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα της επιστροφής στους υγειονομικούς που μέσα σε μια ημέρα βρέθηκαν χωρίς δουλειά και αποδοχές: «Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους».

Ισορροπίες τρόμου

Η αλλαγή αυτή στην στάση της κυβέρνησης δείχνει ότι ο χειρισμός των ανεμβολίαστων έχει αποδειχθεί μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή. Κι αυτό, γιατί όπως δείχνουν τα στοιχεία ακόμα και η απειλή των υποχρεωτικών μετατάξεων δεν ταρακούνησε εκείνους που έπρεπε να ταρακουνήσει. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης είχαν εκδοθεί ή ήταν σε διαδικασία επίδοσης 5.895 πράξεις αναστολής σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς, μόνο στα νοσοκομεία. Ακόμη 1.500 πράξεις αναστολής, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρούσαν για να επιδοθούν σε υγειονομικούς που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Fast truck προσλήψεις και εσωτερικές μετακινήσεις

Για να καλυφθούν άμεσα τα κενά που προκαλούνται λόγω των αναστολών η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισπεύδει τη διαδικασία για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη του επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες ενώ η διαδικασία υποβολής θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στις 15.00.

Σημειώνεται, ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο loipoepikouriko.moh.gov.gr/Home.aspx. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μαζί με τις Υγειονομικές Περιφέρειες «σκανάρουν» τα κενά που δημιουργούνται ώστε να καλυφθούν και με εσωτερικές μετακινήσεις εργαζομένων από τμήμα σε τμήμα και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Η μετάλλαξη Mu πέρασε σε ελληνικό έδαφος

Την ίδια ώρα, μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που έκανε την εμφάνισή της αρχικά στην Κολομβία και που θεωρείται πιο ανθεκτική στα εμβόλια με το όνομα Μ έφτασε και στην χώρα μας. Εκτός από την Νότια Αμερική, η νέα μετάλλαξη του ιού ή αλλιώς «B.1.621», έφτασε και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η νέα παραλλαγή έχει μεταλλάξεις που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια κατά της νόσου Covid- 19, όπως συνέβη με τη μετάλλαξη «Βήτα», ωστόσο, θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα, υπήρξαν τέσσερις μεταλλάξεις του κορονοϊού που προκαλούν ανησυχία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: η μετάλλαξη «Άλφα», που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Βρετανίας και εμφανίστηκε σε 193 χώρες, η μετάλλαξη «Βήτα» που έχει καταγραφεί συνολικά σε 141 χώρες, η μετάλλαξη «Γάμμα» σε 91 χώρες και η μετάλλαξη «Δέλτα» σε 170 χώρες. Η μετάλλαξη Μ είναι η πέμπτη κατά σειρά στην οποία στρέφει το ενδιαφέρον του ο διεθνής οργανισμός.

Πού εντοπίστηκε η μετάλλαξη στην Ελλάδα

Έξι κρούσματα της μετάλλαξης «Mu» έχουν καταγραφεί στη χώρα, βάσει πινάκων που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα δύο κρούσματα έχουν εντοπιστεί τις προηγούμενες εβδομάδες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, δύο στην Αργολίδα, ένα στην Αττική και ένα στην Αχαΐα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.