Η γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων σε νησιά αλλά και ενδοχώρα βάζει στο τραπέζι ολοένα και περισσότερες έκτακτες και «σκληρές» αποφάσεις για την μετακίνηση των πολιτών που θέλουν να κάνουν διακοπές σε νησιά χωρίς να έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbeast όσο σφίγγει ο κλοιός της μετάλλαξης Delta, και οι ανεμβολίαστοι απειλούν με διασπορά τόσο τους εμβολιασμένους, όσο και τον ίδιο τον τουρισμό, τόσο θα σκληραίνουν και οι αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους και τόσο πιο περίπλοκη θα γίνεται η καθημερινότητά τους.

Το αν αυτός ο τρόπος είναι ο ενδεδειγμένος ή όχι, είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα αλλά απ ο, τι φαίνεται η θωράκιση των εμβολιασμένων και των εργαζόμενων του τουρισμού είναι μια ανάγκη επιτακτική.

Μιλώντας στο Newsbeast o Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε την εισήγηση της επιτροπής για επιστροφή από τα νησιά με rapid test. Όπως μας είπε: «Οι κάτοικοι των μικρών νησιών και μάλιστα των νησιών όπου οι πολίτες εμβολιάστηκαν σε συντριπτικό ποσοστό πρέπει να προστατευτούν. Πρέπει να μπει ένα φρένο στη διασπορά και κυρίως πρέπει όσοι δεν εμβολιάστηκαν να μην προκαλούν πρόβλημα σε αυτούς που το έπραξαν. Πάνω από όλα πρέπει να προστατέψουν τον ίδιο τους τον εαυτό».

Αβέβαιη η είσοδος των ανεμβολίαστων τουριστών σε νησιά που δεν διαθέτουν ιδιωτικές κλινικές υγείας

Τι θα γίνεται όμως στην περίπτωση όπου ένας ανεμβολίαστος πολίτης επιθυμεί ή έχει ήδη κλείσει να κάνει τις διακοπές σε ένα από τα (όχι λίγα) νησιά (βλ. για παράδειγμα τα νησιά της Άγονης Γραμμής) που δεν διαθέτουν κάποια ιδιωτική κλινική στην οποία να διενεργούνται rapid και pcr test– μιας και η εισήγηση της επιτροπής δεν είναι η επιστροφή να γίνεται με self rapid test αλλά μόνο με τα κλασικά rapid test που γίνονται στις κλινικές-;

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με πηγές του Newsbeast, η κυνική αλλά εξ αντικείμενου πραγματιστική απάντηση είναι πως απ’ ο, τι φαίνεται, ο ανεμβολίαστος πολίτης δεν θα μπορεί να πηγαίνει σε ένα τέτοιο μέρος. Μια λύση θα ήταν ένας τέτοιος τουρίστας να μετακινηθεί από νησί σε νησί μέχρι να βρει αυτό που διαθέτει κλινική για να μπορεί να κάνει το τεστ. Από την άλλη, αν για κάθε είσοδο του σε καράβι χρειάζεται και το αρνητικό τεστ, μάλλον δεν θα μπορεί να κάνει ούτε αυτό.

Το τι θα συμβαίνει τελικά σε αυτή την περίπτωση αλλά και το πώς θα γίνεται ο έλεγχος της επιστροφής είναι κάτι που αναμένεται να αποσαφηνιστεί όταν έρθουν και οι τελικές ανακοινώσεις.

Πρόβλημα και με τα ξενοδοχεία καραντίνας

Επόμενο ερώτημα: Και αν το test βγει θετικό; Σε ποιο ξενοδοχείο καραντίνας θα μένει ο θετικός στον κορονοϊό και ανεμβολίαστος πολίτης; Και πάλι η απάντηση δεν είναι πολύ σαφής και έχει κενά που πρέπει να διορθωθούν. Και αυτό, γιατί φέτος τα ξενοδοχεία καραντίνας που ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα για τις περιπτώσεις των θετικών στον κορονοϊό πολιτών είναι μόλις 18- ενώ πέρυσι, αντίθετα, κάθε νησί και κάθε τουριστικό μέρος είχε και το δικό του ξενοδοχείο καραντίνας.

Για παράδειγμα, αυτό το καλοκαίρι στις Κυκλάδες με τα πολλά μικρότερα και μεγαλύτερα νησιά και με τον τουρισμό σε πλήρη εξέλιξη, τα ξενοδοχεία καραντίνας είναι μόλις 2- ένα στην Νάξο και ένα στην Πάρο.

Όπως περιγράφει την υπάρχουσα προβληματική κατάσταση, με μεγάλη αγωνία, στο Newsbeast η Άντζελα Φάκου, δημοτική σύμβουλος στον δήμο Ίου και πρώην αντιδήμαρχος τουρισμού στο νησί- « Είμαστε οι πρώτοι που διαπιστώνουμε στην πράξη πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργούν τα λίγα ξενοδοχεία καραντίνας φέτος. Αυτή τη στιγμή, 3 επιχειρηματίες ενοικιαζόμενων δωματίων στο νησί φιλοξενούν στα δωμάτια τους 10 παιδιά που είναι θετικά στον κορονοϊό και τα οποία μας ήρθαν από την Αθήνα στις μαθητικές εκδρομές όπου δεχτήκαμε 1000 νέα παιδιά από την Αθήνα.

Αυτοί οι επιχειρηματίες αναγκάζονται τώρα να ακυρώνουν κρατήσεις που ήδη είχαν και να διώχνουν πελάτες τους επειδή τα παιδιά δεν μπορούν να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο καραντίνας που βρίσκεται σε άλλο νησί. Δεν μπορούν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα ενώ βρισκόμαστε στην αιχμή της τoυριστικής σεζόν για εμάς. Και γιατί δεν μπορούν να μεταφερθούν τα παιδιά; Γιατί όπως μας λένε δεν ξέρουν με ποιον τρόπο να τα μεταφέρουν! Ως θετικά κρούσματα που είναι δεν μπορούν να μπουν στα πλοία. Άρα; Τι θα γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Ζητήσαμε να φύγουν τα παιδιά με φoυσκωτά αλλά ούτε αυτό ξέρουμε ή ξέρουν αν γίνεται….»

«Το φετινό πλαίσιο με τα ξενοδοχεία καραντίνας έχει προβλήματα και κενά» μας επιβεβαίωσε πάντως με τη σειρά του και ο πρόεδρος Ελλήνων ξενοδόχων Γρήγορης Τάσσιος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.