Ολοένα και πιο κοντά φαίνεται πώς βρίσκεται το «τείχος ανοσίας» στην Ελλάδα, με την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού να συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε ότι στόχος είναι να χτιστεί έως το φθινόπωρο, προκειμένου οι μόνοι που θα κινδυνεύουν να νοσηλευτούν να είναι οι ανεμβολίαστοι.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως «έχουμε λίγα δεδομένα αυτή την στιγμή παρόλο που το CDC συστήνει και πως υπάρχει μια μελέτη με περίπου 2,500 – 3000 παιδιά όπου έχει αποδείξει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, καθώς κανένα παιδί στην ομάδα που εμβολιάστηκε δεν νόσησε ενώ νόσησαν 18 παιδιά που δεν εμβολιάστηκαν». Ωστόσο, τόνισε ότι έχει πολλές συνιστώσες, ψυχολογικές και κοινωνικές και έτσι πρέπει να το προσεγγίζουμε. 

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, είπε για το θέμα των θρομβώσεων ότι έχει παρατηρηθεί πολύ σπάνια σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και σχετίζεται με εμβόλια, ενώ υπάρχουν διαγνωστικά κριτήρια και θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής της πολύ σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας.  

Παράλληλα, σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για τα άτομα που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα. Αντίθετα επειδή αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή η σύσταση είναι να εμβολιαστούν όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Για το ζήτημα των παιδιών, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως ενδεχομένως θα πρέπει αυτό να γίνει αρχικά σε παιδιά που έχουν συννοσηρότητες όπως παχυσαρκία, διαχαρώδη διαβήτη και μεταβολικά νοσήματα.

Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, τόνισε την σημαντικότητα των εμβολίων για την επίτευξη του τείχους ανοσίας και σημείωσε πως ο οικογενειακός γιατρός είναι ο κατάλληλος για να λάβουμε πληροφορίες για τα εμβόλια. Επίσης, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό αυτό που έβγαλε το CDC που λέει ότι άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή με χαμηλή άμυνα στον οργανισμό, είναι άνθρωποι που ενδείκνυνται να κάνουν τον εμβολιασμό. 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.