Κορονοϊός: 882 κρούσματα σήμερα 22/10 – 15 νέοι θάνατοι

Η ενημέρωση για την πορεία του Covid-19 στη χώρα μας


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
18:42
22/10/2020
Κορονοϊός: 882 κρούσματα σήμερα 22/10 - 15 νέοι θάνατοι
14
loading

Τα κρούσματα σήμερα 22/10 στην Ελλάδα είναι 882, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ενώ το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί και 15 νέοι θάνατοι από κορονοϊό. 

Από αυτά τα 99 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 28.216.

3728 (13.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11032 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

90 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 549 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Κρούσματα σε μεγάλη βιομηχανία στην Κόρινθο

Θετικοί στον κορoνοϊό διαγνώστηκαν δύο εργαζόμενοι σε μεγάλη βιομηχανία στην Κόρινθο.

Αρνητικά ήταν πάντως τα τεστ που έγιναν σε όλους τους εργαζόμενους.

Ανησυχία επικρατεί σε όλους τους εργαζόμενους γιατί μεταφέρονται από και προς τον χώρο εργασίας με τα λεωφορεία, σύμφωνα με το korinthostv.gr.

H διοίκηση του εργοστασίου έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Στους χώρους του εργοστασίου έγινε απολύμανση.

Γιατί δεν μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά lockdowns στην Αττική – Πώς «κοκκινίζουν» οι περιοχές

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συναγερμό λόγω της φονικής πανδημίας. Ολοένα και περισσότερες περιοχές «κοκκινίζουν» την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται συνέχεια. Οι ειδικοί εκφράζουν τους φόβους τους ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται συνεχώς σε διαβουλεύσεις με τους επιστήμονες, σκεπτόμενη ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού.

Τις προηγούμενες ημέρες ακούσαμε πως στο τραπέζι των διαβουλεύσεων κυβέρνησης - επιστημόνων υπήρχε το ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπου δηλαδή αντιμετωπίζονταν περισσότερα κρούσματα.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο newsbeast.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου το εν λόγω σενάριο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί καθώς είναι πρακτικά αδύνατο.

«Τα μέτρα στην Αττική έτσι όπως είναι δομημένες οι δραστηριότητες των πολιτών αλλά και οι μετακινήσεις δεν μπορούν να πάρουν τοπικό χαρακτήρα στα κατά τόπους σημεία της περιφέρειας» αναφέρει και εξηγεί: «Η ανθρωπογεωγραφία και όχι μόνο των μητροπολιτικών δήμων, άρα και της Αττικής, δεν επιτρέπει τη λήψη κάθετων μέτρων ανά δήμο».

«Η έννοια της λήψης τοπικών μέτρων στις μητροπολιτικές περιοχές έχει εφαρμογή σε μεγαλύτερες των δήμων χωροταξικές ενότητες όπως δηλαδή είναι οι περιφέρειες» επισημαίνει ο Σπύρος Γεωργίου και συμπληρώνει: «Όπως έχει εξηγήσει και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς δεν θα είχε κάποιο νόημα η επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στα καταστήματα εστίασης ενός δήμου όταν οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν σε άλλους δήμους».

Γιατί τα τοπικά lockdowns στην επαρχία είναι αποτελεσματικά

Το lockdown αποτελεί μία απόφαση πολυπαραγοντική. «Το τοπικό lockdown εφαρμόζεται σε περιοχές οι οποίες εκτός από αυξημένο αριθμό κρουσμάτων μπορεί να έχουν μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα επιβεβαιωμένα δηλαδή κρούσματα μπορεί να ήρθαν σε επαφή με πολλά άτομα.

Επίσης τοπικά περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται σε περιοχές που υπάρχουν άτομα μεγάλης ηλικίας, δηλαδή άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που εφαρμόζεται και φέρεται πως λειτουργεί» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Πώς «κοκκινίζουν» οι περιοχές

Οι περιοχές «χρωματίζονται» αφού πρώτα αναλυθούν συγκεκριμένα στοιχεία.

Οι επιδημιολόγοι αναλύουν συνεχώς όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιοχή για όλη Επικράτεια. Το χρώμα των περιοχών αλλάζει όταν παρατηρείται επιδημιολογική έξαρση, η οποία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επιθετική.

Ο χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, και εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Πιο συγκεκριμένα περιφερειακές ενότητες εντάσσονται στα εξής επίπεδα : Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου.

«Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής» επισημαίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η αρμόδια Επιτροπή έτσι την Τετάρτη (21/10) λαμβάνοντας υπόψη της τη γενικότερη κατάσταση, αλλά και τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες σε κάθε περιφερειακή ενότητα, αποφάσισε τα εξής:

 • Σε επίπεδο 4-αυξημένου κινδύνου τίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.
 • Στο επίπεδο 3- αυξημένης επιτήρησης παραμένουν τα Γιάννενα μια και οι δείκτες επικινδυνότητας είναι οριακοί μεταξύ των 2 επιπέδων και  η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί, σε 3 ημέρες, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.
 • Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού σε επίπεδο 3-αυξημένης επιτήρησης για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.

*Η φωτογραφία είναι αρχείου

Ειδήσεις σήμερα:

Χρυσή Αυγή: Στη ΓΑΔΑ Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Γερμενής και Ηλιόπουλος – Ολόκληρη η απόφαση του δικαστηρίου

Μάγδα Φύσσα: Μακάρι ο Παύλος να ζούσε, να ήταν ένα από τα θύματα που χτύπησαν και σακατέψανε

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί πασίγνωστη σοκολάτα γάλακτος

Σόου και ύβρεις από την Ουρανία Μιχαλολιάκου στους δημοσιογράφους για να βγει ο πατέρας της από την πίσω πόρτα

Μεγάλος Περίπατος: Φύτεψαν κάνναβη στις ζαρντινιέρες της Πανεπιστημίου 

Χάρης Ρώμας: Καμία Σοφία Μουτίδου και κανένας Καπουτζίδης δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει στον άλλον τι θα βγάλει προς τα έξω

Κορονοϊός: Θρήνος για νεαρό γιατρό που αυτοκτόνησε στο lockdown

Αγνώριστη η Λάουρα Νάργες – Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή της

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Από τους οποίους οι 875

  θα το περάσουν χωρίς να το καταλάβουν και θα αναπτύξουν, υποθέτω, και αντισώματα (τώρα, αν το μεταδώσουν σε άλλους, δεν ξέρω). Βέβαια, δυο βδομάδες μετά τον απίστευτο συνωστισμό στο Εφετείο, τι περιμένεις;

 2. avatar Κρούσματα

  ή επιβεβαιωμένες μολύνσεις; (για να κυριολεκτούμε).

 3. avatar @Mad Max OR

  Αυτά που γράφεις τα είδες σε βιντεάκι στο YouTube?? Χαχαχαχα είσαι πραγματικά για γέλια. Εσύ που νοιάζεσαι για το Αιγαίο πρώτον θυμήσου ποιους πήγες και ψήφισες εσύ και οι οικογένια σού και δεύτερον σου ξανά λέω από το πληκτρολόγιο Όλοι μάγκες είστε. Ποιο πολύ σε νοιάζει να Μην κλείσουν τα μαγαζία για να μην χάσεις την καφετέρια παρά για το Αιγαίο. Πήγαινε και στις επόμενες εκλογές και ψήφισε κουλη ξέρεις εσύ και μετά κάτσε να τον βρίζεις τόσα χρόνια μυαλό δεν έχετε βάλει και σου ξανά λέω από το Σάββατο μασκουλα μάγκα μου... άντε γειά

 4. avatar @Mad Max OR

  Ύστερα ξύπνησες. Πόση βλακεία ακόμα θεε μου;;;; πρόσεχε μην σκίσεις κανένα καλσόν όταν κατέβεις στο σύνταγμα αν κατέβεις γιατί όλοι στο πληκτρολόγιο είστε όλοι μάγκες. Βάλε τώρα την μάσκα σού από το Σάββατο και στους εξωτερικούς χώρους και μην μιλάς. Αν είστε μάγκες να κυκλοφορήτε χωρίς μάσκα παντού.

  1. avatar Mad Max OR

   Προς ενημέρωση σου ανόητε και αστοιχείωτε. Στην Ταϊλανδή, ο κόσμος ξεσηκώθηκε και ο πρωθυπουργός μαριονέτα, απέσυρε ΟΛΑ τα μέτρα. Είδες πως και για ποτέ τελειώνει η «πανδημία»;
   Στη Γερμανία, συστάθηκε ανεξάρτητη επιτροπή από επιστήμονες και νομικούς και αφού εξέτασε όλα τα επιστημονικά δεδομένα κατέληξε πως τα PCR test είναι απάτη και τώρα θα κατατεθούν ομαδικές αγωγές σε όσους προκάλεσαν αυτό το κακό και ζημίωσαν εκατομμύρια επιχειρήσεις και ανθρώπους.
   Κάτσε εσύ ραγιά, σπιτάκι σου και βλέπε τη συμμορία να διαλύει τη χώρα, να μοιράζει το Αιγαίο και να πιστεύεις τα παραμύθια.

 5. avatar Άπληστοι ιερείς

  Για τους παπάδες δεν λέει κάνεις τίποτα ε;; που γεμίζουν τις εκκλησίες χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο ασφαλείας, που αθωώνουν ανθρωπάκια που είναι τάχα του Θεού αλλά έχουν βάλει την θέση τους ποιο πάνω από κάθε κυβέρνηση και προπαντός έχουν βάλει την θέση τους ποιο πάνω ακόμα και από τον Θεό. Συγχαρητήρια στον κόσμο όπου τα ανέχεται όλα αυτά τα πράγματα που κάνουν για την κερδοφορία και την άνεση τους οι παπάδες. Οι εκκλησίες πρέπει να κλείσουν άμεσα. Αλλά ξέχασα αν κλείσουν τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου θα κλείσουν και αυτά γιατί μαγαζάκια τα κατάντησαν τα ιερά.

 6. avatar Βιπ

  Τις ώρες που ο περισσότερος κόσμος είναι έξω, είναι 7πμ με 12μμ μετά ο περισσότερος κόσμος κοιμάται γιατί ρε κεραταδες κάνετε lockdown μετά 12μμ μέχρι 5πμ;;; είστε ανίκανοι και από την ανικανότητα σας ρίχνετε συνεχώς το φταίξιμο στα νέα παιδιά. Η πάς σε γενικό lockdown η τα αφήνεις όλα ανοιχτά αλλά θέλετε μια νέα χούντα το πρωί ο κόσμος στην δουλειά και μετά κλεισμένος στο καβούκι του εκεί το πάτε το ζήτημα. Ύστερα σας ενοχλεί όταν υπάρχουν πάρα πολλοί και καλά κάνουν που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ιός από την στιγμή που κάνετε βλακώδες ενέργειες μας δείχνετε με τον τρόπο σας ότι μας κοροϊδεύετε. Όπου σας συμφέρει κατεβάζετε ρολά και όπου σας συμφέρει τα αφήνετε να είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ αλλά στις εκλογές θα το καταλάβετε συνεχίστε την κοροϊδία στον κόσμο......

 7. avatar supi

  Ο ιός υπάρχει , είπαμε να προσέξουμε και να συμμορφωθούμε αλλά όσο πάει τα μπερδεύετε από μόνοι σας τα πράγματα!!! Κάντε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας παντού, βάλτε και 2-3 περιορισμούς και αφήστε μας στην ησυχία μας γιατί αρχίζει να κουράζει το πράμα με τα ημίμετρα!!

 8. avatar Πως “κοκκινίζουν ” οι περιοχές

  Το πιό απλό δεν βάλατε στο άρθρο σας :
  Κυκλοφορούν πολλοί ηλίθιοι ψεκασμένοι.

 9. avatar Mad Max OR

  Αν θέλετε να κατέβει 1 εκατομμύριο κόσμος στο Σύνταγμα και να φύγετε με το ελικόπτερο, κάντε lockdown.

  1. avatar Σιγά τα αίματα.

   ...

 10. avatar ORUE

  Ρε το lockdown δεν το γλυτώνει καμία χώρα ακριβώς γιατί ο ένας αντιγράφει τον άλλον ...
  Ο μόνος τρόπος να διαχειριστείτε την πανδημία είναι ο αντίθετος , σκληρά μέτρα και χαλάρωση εάν τα μέτρα δουλεύουν.
  Θα περάσει στην Ιστορία το ποσό νάνοι είσαστε !

 11. avatar Περιμένω

  έναν λοιμωξιολόγο να μιλήσει για τη σχέση της συγκέντρωσης στο Εφετείο με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

 12. avatar ΑΓΚΑ ΟΥΓΚΙ ΓΚΙ

  Φέρτε και άλλους στην Αθήνα.. Μοιράστε τους... Ετοιμάστε τους...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει