Πώς ο δάγκειος πυρετός μπορεί να προστατεύει από τον κορονοϊό

Μελέτη βρίσκει χαμηλότερα ποσοστά Covid-19 στις περιοχές που είχαν ξεσπάσματα κίτρινου πυρετού τα τελευταία δύο χρόνια


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
13:06
22/09/2020
Πώς ο δάγκειος πυρετός μπορεί να προστατεύει από τον κορονοϊό
loading

Όσοι έχουν περάσει δάγκειο πυρετό μπορεί να έχουν αποκτήσει μερική ανοσία απέναντι στον νέο κορονοϊό, υποδεικνύει μια νέα μελέτη του Duke University.

Οι ερευνητές, που έδωσαν τα αδημοσίευτα ακόμα αποτελέσματά τους αποκλειστικά στο πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν την Covid-19 στη Βραζιλία και βρήκαν σχέση ανάμεσα στην εξάπλωση του κορονοϊού και τον κίτρινο πυρετό.

Η ομάδα μελέτησε τη γεωγραφική εξάπλωση του κορονοϊού σε συνάρτηση με τα ξεσπάσματα κίτρινου πυρετού κατά το 2019 και το 2020. Και βρήκε πως οι περιοχές που έχουν σήμερα λιγότερα κρούσματα κορονοϊού και χαμηλότερο ρυθμό εξάπλωσης είναι αυτές που είχαν υποφέρει περισσότερο από επιδημίες της νόσου που μεταφέρεται με τα κουνούπια.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τα αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός από τον φλαβοϊό του δάγκειου πυρετού μπορεί να αποτρέπουν τη μόλυνση από τον κορονοϊό.

«Αν αποδειχτεί σωστή, αυτή η υπόθεση μπορεί να σημαίνει ότι η μόλυνση ή η ανοσοποίηση από τον δάγκειο πυρετό με ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο μπορεί να επιφέρει μερικά επίπεδα ανοσολογικής προστασίας έναντι του κορονοϊού», καταλήγουν στη μελέτη τους.

Η ανοσολογική επίδραση των δύο ιών ήταν σχετικά γνωστή στην επιστήμη, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με αντισώματα στον δάγκειο πυρετό έβγαιναν λανθασμένα θετικοί στα τεστ κορονοϊού.

Ο δάγκειος πυρετός, που προκαλείται από τον δάγκειο ιό, μεταδίδεται μέσω του κουνουπιού Aedes aegypti. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αν η ασθένεια προχωρήσει και γίνει οξεία, τότε μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή.

Για την ώρα πάντως ούτε για τον δάγκειο πυρετό έχουμε θεραπεία…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει