Αυξάνεται το ΑΕΠ μίας χώρας, παχαίνουν περισσότερο οι κάτοικοι

Το φύλο που πλήττεται περισσότερο


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
10:08
18/05/2020
Αυξάνεται το ΑΕΠ μίας χώρας, παχαίνουν περισσότερο οι κάτοικοι
1
loading

Μελέτη που έγινε στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι όσο ανεβαίνει διαχρονικά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μιας χώρας, τόσο τείνει να αυξηθεί και το ποσοστό παχυσαρκίας μεταξύ των πολιτών της.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντεμπαμπράτα Ταλουκντάρ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One, συσχέτισε στοιχεία του ΑΕΠ και της παχυσαρκίας σε 147 χώρες μεταξύ 1975-2014.

Διαπιστώθηκε ότι μια άνοδος κατά μια ποσοστιαία μονάδα (1%) του ΑΕΠ μιας χώρας σχετίζεται με μια μέση αύξηση κατά 1,23% της παχυσαρκίας στους άνδρες αυτής της χώρας και κατά 1,01% στις γυναίκες. Με άλλα λόγια, η οικονομική ανάπτυξη παχαίνει περισσότερο τους άνδρες από ό,τι τις γυναίκες.

Στο παρελθόν ορισμένοι ερευνητές είχαν υποθέσει ότι όταν μια χώρα φθάσει σε υψηλό εθνικό και ανά κεφαλή επίπεδο εισοδήματος, το ποσοστό παχυσαρκίας θα τείνει να μειωθεί, με το σκεπτικό ότι οι πολίτες της θα έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να επενδύσουν στην υγεία τους (διατροφή, άσκηση κ.α.).

Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι, παρόλο που η σχέση παχυσαρκίας και ΑΕΠ είναι λιγότερο αισθητή στα υψηλότερα εισοδηματικά επίπεδα, δεν παύει να υπάρχει σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης η νέα μελέτη κατέληξε στην διαπίστωση ότι η θετική σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ΑΕΠ είναι πιο έντονη στις χώρες με υψηλότερα επίπεδα πολιτικής παγκοσμιοποίησης. Από την άλλη, η σχέση εξασθενεί στις χώρες με υψηλότερα επίπεδα αστικοποίησης και μεγαλύτερο ποσοστό αγροτικής παραγωγής στο ΑΕΠ.

Η μελέτη προβλέπει ότι το παγκόσμιο ποσοστό παχυσαρκίας θα αυξηθεί από 17,7% το 2014 σε 21,6% το 2024.

Σε μελλοντική μελέτη θα τεθεί υπό διερεύνηση το επίπεδο εισοδηματικής ανισότητας σε μια χώρα επηρεάζει το ποσοστό παχυσαρκίας στον πληθυσμό της.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar χαχολοσ

    σε ατομικο επιπεδο για να αυξησεισ το εισοδημα σου πρεπει να εργαστεισ και περισσοτερεσ ωρεσ, που σημαινει πωσ δεν σου μενει ενεργεια για ασκηση παρα μονο για μασα, αν δουλευεισ καθημενοσ ακομα χειροτερα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει