Προειδοποιούν οι επιστήμονες για τη χρήση μάσκας: Το «απατηλό» αίσθημα ασφάλειας κι οι έρευνες

Ποια είναι τα επιχειρήματα των οπαδών της


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
11:58
02/04/2020
Προειδοποιούν οι επιστήμονες για τη χρήση μάσκας: Το «απατηλό» αίσθημα ασφάλειας κι οι έρευνες
9
loading

Η προσφυγή στις προστατευτικές μάσκες ήταν μηχανική και μαζική σε ορισμένες περιοχές της Ασίας, ενώ δυτικές χώρες, στην αρχή διστακτικές, αρχίζουν να συνιστούν την γενικευμένη τους χρήση. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του μέσου αυτού προστασίας είναι αμφισβητούμενη.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχουν ελάχιστα, έως κανένα, στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι απλές χειρουργικές μάσκες, που χρησιμοποιούνται συστηματικά στην Ασία κατά την διάρκεια της επιδημίας της γρίπης τον χειμώνα και την εποχή της αλλεργική ρινίτιδας την άνοιξη, προστατεύουν αποτελεσματικά από τον κορονοϊό.

Οι οπαδοί της μάσκας προβάλλουν πάντως το επιχείρημα ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί οφείλουν να φορούν μάσκα για να αποφύγουν την μετάδοση του ιού από τους ίδιους στο περιβάλλον τους, με το δεδομένο δε ότι ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό μπορεί να το μεταδώσει πριν εμφανίσει συμπτώματα.

Ο σχετικά περιορισμένος μέχρι σήμερα αριθμός των κρουσμάτων στην Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, έχει ενισχύσει τις πεποιθήσεις των οπαδών της μάσκας.

Στα εδάφη αυτά, η χρήση μάσκας ήταν η πρώτη άμεση απάντηση στην υγειονομική κρίση. Η ιαπωνική κυβέρνηση μόλις ανακοίνωσε άλλωστε ότι κάθε νοικοκυριό θα λάβει προσεχώς δύο μάσκες πολλαπλών χρήσεων.

Στο Χονγκ Κονγκ επίσης οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν την χρήση μάσκας «ως το μέσο που έχει ένας άνθρωπος για να προστατεύει τόσο την υπόλοιπη κοινωνία, όσο και τον εαυτό του», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Keiji Fukuda, διευθυντής και καθηγητής του δημόσιου Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας του Χονγκ Κονγκ.

«Αλλά εκεί όπου μεγάλωσα, στις ΗΠΑ, ορισμένοι θεωρούν την χρήση μάσκας ως επίθεση προς το πρόσωπό τους, μία υποχρέωση επιβεβλημένη, όχι επιθυμητή».

Απατηλό αίσθημα ασφάλειας

Για τον Ben Cowling , επίσης καθηγητή του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, τα εύσημα για τις καλές επιδόσεις των περιοχών αυτών ανήκουν μάλλον στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που έχουν εφασμοσθεί από ορισμένες κυβερνήσεις ασιατικών χωρών, παρά στην γενικευμένη χρήση της μάσκας.

Σε αυτά τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνονται «ο εντοπισμός των κρουσμάτων και η απομόνωσή τους, η επιβολή καραντίνας στους οικείους τους και η εφαρμογή της αρχής της κοινωνικής αποστασιοποίησης», λέει.

Ο Keiji Fukuda από την πλευρά του απευθύνει προειδοποίηση σε όσους πιστεύουν στην μαγική δύναμη προστασίας της μάσκας. «Ορισμένες περιοχές, όπως η Σιγκαπούρη, τα κατάφεραν πολύ καλά χωρίς να επιμείνουν στην χρήση της μάσκας», λέει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Και αυτός αποδίδει την χαμηλού βαθμού εξάπλωση της επιδημίας στις περιοχές αυτές στην λήψη μέτρων όπως ο συστηματικός εντοπισμός των επαφών ενός κρούσματος, ο καλός συντονισμός των αρχών και η τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης- η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί μέρος της τοπικής κουλτούρας, όπως στην Ιαπωνία.

Άλλωστε, οι πληθυσμοί αυτών των περιοχών, που έχουν εγγεγραμμένη στην μνήμη τους την επιδημία του Sars (2002-2004), «είχαν εξ αρχής επίγνωση και ήταν πρόθυμοι να συνεργασθούν με τις υγειονομικές αρχές».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχίζει να τάσσεται κατά της χρήσης της μάσκας για το ευρύ κοινό, εστιάζοντας στην παγκόσμια έλλειψη τέτοιων προϊόντων και την απόλυτη ανάγκη διάθεσής τους στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επιδημίας.

Αλλά, ορισμένοι ειδικοί τονίζουν ότι, ακόμη και αν υπήρχε παγκόσμια επάρκεια, η γενικευμένη χρήση μάσκας μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. «Οι μάσκες μπορεί να δώσουν στους ανθρώπους ένα απατηλό αίσθημα ασφάλειας», προειδοποιεί ο Simon Clarke, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικευμένος στην Κυτταρική Μικροβιολογία

Καλύτερο απ' το τίποτα

Η χρήση μάσκας κινδυνεύει να παρακινήσει ορισμένους να μην τηρούν τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης, για παράδειγμα, τονίζει ο Simon Clarke.

«Γνωρίζουμε όλοι ανθρώπους που δεν τους νοιάζει να έρθουν στην δουλειά με το συνάχι τους και να το μεταδώσουν σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο ισχύει για τον κορονοϊό».

Παρά τους κινδύνους αυτούς, οι δυτικές χώρες, αναζητώντας κάθε μέσον για να φρενάρουν την επιδημία, αρχίζουν να παραγγέλνουν μάσκες για όλους.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας αρχίζει να εφαρμόζεται στην Ευρώπη, η Γαλλία παρήγγειλε 1,5 δισεκατομμύριο μάσκες, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προσανατολίζονται να συστήσουν σε όλους τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα, όταν θα υπάρχουν επαρκώς διαθέσιμα αποθέματα.

Ο καθηγητής Cowling από το Χονγκ Κονγκ θεωρεί ωστόσο ότι χρειάζεται επιπλέον έρευνα για να διαπιστωθεί η χρησιμότητα τους ενός ή του άλλου τύπου μάσκας κατά της πανδημίας.

«Ακόμη και αν η χρήση μάσκας μπορεί έστω και κατ΄ελάχιστον να περιορίσει την μετάδοση, θα ήταν ένα καλό μέτρο», καταλήγει.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Ευακι

  Αφού δεν προστατεύει τότε γιατί εσείς οι γιατροί και οι χειρουργοι την φοράτε στα νοσοκομεία;;;;; μην ξαναβάλετε τότε ούτε μάσκα ούτε γάντια, αφού σύμφωνα με εσάς μόνο οι ασθενείς την φορούν.

  1. avatar ΙΑΤΡΟΣ οχι Ευακι.

   Βρε [...] καταλαβες τι γραφει στο αρθρο ή δεν εχεις γνωση των πραγματων
   και γραφεις ανοησίες.
   Ο γιατρος φοραει μασκα διοτι εκεινη την στιγμη εχει εναν= ασθενή= απεναντί του
   ελεος ποια
   .

   1. avatar Ευακι

    Κι εγώ σε ρωτάω αν δίπλα μου είναι κάποιος που νοσεί χωρίς να το ξέρει, για πες μου εσύ που το παίζεις έξυπνος;;;;

   2. avatar μασκα γαντια πλυσιμο

    εσυ που ξερεις ο αλλος απεναντι σου αν ειναι φορεας η οχι.επειδη δεν βηχει?....ακου φιλε επειδη φοβουνται μεγαλη ελειψη μασκων για το νοσηλευτικο προσωπικο παγκοσμιως γι αυτο προτεινουν τα μετρα αποστασεων πλυσιματος αντισηπτικων που ειναι πολυ σωστα και οχι μασκας...αυτος εναι ο λογος. γιατι ουτως η αλλως κακο δεν θα σου κανει η μασκα παρα μονο καλο!!

   3. avatar Άλλο ευάκι.

    Μάλλον [.....] φαίνεσαι ΙΑΤΡΕ.

  2. avatar Τι δεν γίνεται κατανοητό.

   Δεν έχουν τη δυνατότητα παραγωγής ρε φίλε/η γι΄αυτό το παίζουν σιβύλλες.Τους άφησαν οι αρπαχτές για να έχουμε ένα κράτος οικονομικά εύρωστο!

 2. avatar Ευακι

  Τώρα θα μας απαγορεύετε να φοράμε και μάσκα; εγώ θα φοράω μάσκα γιατί κάποιοι μπορεί να είναι άρρωστοι και να μην το γνωρίζουν. Είναι θέμα λογικής έχω μια ασπίδα στη μούρη μου ότι και να λέτε εννοείτε όμως ότι είναι για μια χρήση και δεν πρέπει όσο τη φοράω να την αγγίζω δεν είπαμε ότι προστατεύει 100%αλλα μια επιθημητη προστασία την παρέχει, φαγωθήκατε για τη μάσκα, εσείς οι επιστήμονες φροντίστε να βρήτε φάρμακα η εμβολια για τον ιό και παψτε να ασχοληστε με τις μάσκες. Οι Ασιατικές χώρες πάντως που είναι πιο εξελιγμένες από εμάς σε όλα ειδικά Ιαπωνία, Κορέα και Σιγκαπούρη όλοι φορούν μασκες και τα παν και καλύτερα!!!!

 3. avatar Τόσο απλά!

  Έχει κολλήσει η γλώσσα μου να το λέω. Μάσκα ολοπρόσωπη σε όλον τον πλυθησμό με 14 ημέρες
  καραντίνα και έλεγχο εισερχομένων στην επικράτεια θα έλυνε παντελώς το πρόβλημα και θα καθιστούσε την οικονομία σχεδόν άθικτη.

 4. avatar καλα…..

  οταν αποφασισετε πειτε μας....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει