26
loading

Είναι γεγονός πως τα νέα που καταφτάνουν με την κατάσταση της επιδημίας του κορονοϊού από την απομακρυσμένη χώρα έρχονται με το σταγονόμετρο.

Από την επίσημη υγειονομική αρχή της χώρας και το υπουργείο Υγείας γνωρίζουμε πως η Αυστραλία μετρά μερικές χιλιάδες κρούσματα, με τους θανάτους να μην ξεπερνούν κάποιες δεκάδες. Όσο για τα διαγνωστικά τεστ που κάνει η χώρα, ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Υπάρχει όμως μια είδηση που πιθανότατα καπελώνει όλα αυτά, πως οι αυστραλοί αξιωματούχοι αρνούνται σθεναρά να αποκαλύψουν τα επιδημιολογικά μοντέλα που επιστρατεύει η χώρα, αλλά και το εθνικό πλάνο για τη διαχείριση της κρίσης.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά δεν τηρούν καν τις δικές τους δεσμεύσεις για αποκάλυψη της κυβερνητικής στρατηγικής δημόσιας υγείας.

Ο καθηγητής Paul Kelly, επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής για τη χάραξη του εθνικού πλάνου για το Covid-19 στην Αυστραλία, επανέλαβε προσφάτως πως «θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι θα συζητήσουμε το μοντέλο και θα το κάνουμε διαυγές σε όλους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που λέει κάτι τέτοιο, έμεινε όμως ξανά σε επίπεδο υποσχέσεων…

Μια άρνηση που για πολλούς μοιάζει ύποπτη

Πολύ πρόσφατα, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, ο Paul Kelly είπε στους δημοσιογράφους πως έχει ζητήσει από την ομάδα του «να οργανώσουν μια συνάντηση όπου θα ξεκλειδώσουμε τα μοντέλα και τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πολιτική δημόσιας υγείας και οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν ερωτήσεις για όλα αυτά».

Σε συνέντευξη Τύπου όμως στην Καμπέρα την Τετάρτη, 1η Απριλίου, ο Kelly είπε να ξεκαθαρίσει τα λεγόμενά του: «Με έχουν παρουσιάσει σαν να έχω πει πως θα αποκαλύψω τα μοντέλα. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως θα συζητήσουμε τα μοντέλα και θα τα κάνουμε διαφανή τις επόμενες μέρες. Εμείς έχουμε πραγματικά την τοπική μας επιδημιολογία, η οποία είναι στην πραγματικότητα ανοιχτή και αναφερόμαστε σε αυτή κάθε μέρα στις συζητήσεις μας. Είναι στην ιστοσελίδα και τα σχετικά. Αυτό είναι που κατευθύνει τις περισσότερες αποφάσεις μας για την ώρα».

Η ιστοσελίδα που παραπέμπει ο επικεφαλής σύμβουλος είναι η επίσημη σελίδα του υπουργείου Υγείας. Και μετά καθησύχασε τους Αυστραλούς πως η καμπύλη της επιδημίας παρουσιάζει επιπέδωση, όπως λένε οι επιδημιολόγοι την εξομάλυνση της καμπύλης.

Παρά το γεγονός ότι νέα κρούσματα προκύπτουν κάθε μέρα, «αντί να σκεφτόμαστε για κορύφωση, πρέπει να σκεφτόμαστε για άπλωμα στον χρόνο».

Στις πιέσεις μάλιστα των δημοσιογράφων, ντόπιων και ξένων ανταποκριτών, ότι η αποκάλυψη των επιδημιολογικών μοντέλων θα καθησύχαζε περαιτέρω το κοινό για τις αποφάσεις των επιτελών της δημοσίας υγείας, ο καθηγητής σχολίασε πως η διαφάνεια είναι μεν σημαντική, αλλά αυτά τα μοντέλα «θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν» και να καταλήξουν σε λάθος συμπεράσματα.

Κι έτσι πρέπει να παρουσιαστούν από τους ειδικούς με τρόπο επωφελή και χρήσιμο για τον κόσμο. Και μετά έκανε το πράγμα ακόμα πιο περίεργο:

«Το άλλο πράγμα που θα ήθελα να πω για τα μοντέλα -και όσοι ασχολούνται με τα μοντέλα θα σας το έλεγαν και εκείνοι- είναι πως τα μοντέλα δεν λένε απαραίτητα την αλήθεια. Είναι ένας τρόπος να βλέπεις τον κόσμο και να δείξεις πιθανά πώς μπορεί κάποιος να επηρεάσει συγκεκριμένα σενάρια».

Και κατέληξε: «Αν ξέραμε όμως την αλήθεια και μπορούσαμε να δούμε επακριβώς τι πρόκειται να συμβεί στους επόμενους μήνες, τότε δεν θα χρειαζόμασταν το μοντέλο. Τότε θα ξέραμε την αλήθεια»…

Οι εντός Αυστραλίας αντιρρήσεις

Η Ακαδημία Επιστημών της Αυστραλίας είναι ο φορέας που ηγείται της έκκλησης για δημοσιοποίηση των επιδημιολογικών μοντέλων, αλλά και των ενδείξεων στις οποίες βασίζονται οι κυβερνητικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας, καθηγητής John Shine, επιχειρηματολογεί πως είναι αποφασιστικής σημασίας η αποκάλυψη των δεδομένων, «ώστε το κοινό να έχει εμπιστοσύνη στις αποφάσεις της κυβέρνησης, ότι βασίζονται στις πιο ενημερωμένες επιστημονικές συμβουλές και γεγονότα».

Όσο οι εκκλήσεις πληθαίνουν, ένας εκ των συναδέλφων του καθηγητή Kelly, ο ακαδημαϊκός Nick Coatsworth, έριξε πολύ πρόσφατα κι άλλο λάδι στη φωτιά, λέγοντας πως τα μοντέλα τους δείχνουν «μια πολύ μεγάλη καμπύλη στα κρούσματα».

Για «αμετρίαστα περιστατικά» έκανε λόγο, εκεί δηλαδή «που δεν κάνεις τίποτα για να το σταματήσεις και το αφήνεις απλώς να εξελιχθεί στην κοινότητα και μετά βλέπεις το γράφημά σου να εξομαλύνεται»!

«Αυτό που τελικά θα δουν οι Αυστραλοί», είπε επίσης ο Coatsworth, ένας εκ των βασικών εμπνευστών του εθνικού σχεδίου για την επιδημία, «θα είναι πολύ κοντά σε αυτό που τους έδειξε ο πρωθυπουργός πριν από δύο εβδομάδες, όταν έδειξε το γράφημα και παρουσίασε την ιδέα της εξομάλυνσης της καμπύλης».

Τι είναι αυτό που δεν λέγεται

Γιατί αρνούνται όμως με τέτοιο πάθος να αποκαλύψουν οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας τα προγνωστικά μοντέλα αναφορικά με το πόσα κρούσματα περιμένουν; Η απάντηση ίσως κρύβεται σε όσα αποκάλυψε ο επικεφαλής δημόσιας υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία στις 12 Μαρτίου, πως το σύστημα υγείας περιμένει να μολυνθεί το 20% του πληθυσμού.

«Στο πρώτο κύμα», έσπευσε να σημειώσει, ξεκαθαρίζοντας ότι κάνει λόγο για 5,1 εκατ. κρούσματα στη χώρα. Από αυτά, ένα 5% θα χρειαστεί εντατική νοσηλεία, ένα νούμερο κοντά στους 255.000 πολίτες.

Ο καθηγητής οικονομικών Quentin Grafton σχολίασε πάνω σε αυτό πως αν η Αυστραλία καταφέρει να περιορίσει τα κρούσματα στο 1% του πληθυσμού της, τότε μπορεί να δει ακόμα και 48.000 λιγότερους θανάτους. Ο Grafton υποστηρίζει πως χρειάζεται ακόμα δραστικότερο lockdown και πολύ περισσότερα τεστ.

Η Αυστραλία έχει επιβάλει για την ώρα μερικό lockdown, γι’ αυτό και η στρατηγική της έχει αποκληθεί «αυστραλιανό πείραμα». Ο καθηγητής πιστεύει πως ενέχει μεγάλο ρίσκο, διακινδυνεύοντας περισσότερες ζωές, πιο μακριά σε χρόνο πανδημία και ακόμα χειρότερη οικονομική καταστροφή.

Και ισχυρίζεται πως αυτός είναι και ο λόγος που δεν μιλά η κυβέρνηση για τον αριθμό των κρουσμάτων που περιμένει. Γιατί περιμένει τραγικά νούμερα και δεν θέλει να πανικοβάλει τον κόσμο.

Επιστήμονες, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και ο απλός κόσμος θέλουν όμως να ξέρουν και το παλεύουν εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ο υπουργός Υγείας, Greg Hunt, υποσχέθηκε ξανά πως «θα σας δώσουμε σίγουρα τα επιπρόσθετα μοντέλα».

Δεν το έχουμε κάνει ακόμα, δικαιολογήθηκε, γιατί αναθεωρούνται συνεχώς οι πληροφορίες, «αλλά παρέχουμε κάθε μέρα όλες τις πληροφορίες που έχουμε»...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar 18/10

  Αυτοί έχουν λεφτά για να ψωνισουν εμείς περιμένουμε το 800 των 45 ημερών (δηλαδή 500 το μήνα)

 2. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

  Πάρα πολύ περίεργο είναι ότι τρεις Αγγλοσαξονικές χώρες (Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία) άδειασαν περισσότερο από κάθε άλλη χώρα τα ράφια από τα σουπερμάρκετς τους.
  Όπως βλέπετε τις φωτογραφίες σε αυτό το άρθρο, έτσι είναι και στην Αγγλία. Τελείως άδεια ράφια.
  Φίλοι μου Αμερικάνοι πόσταραν ίδιες φώτο από τη χώρα τους.
  Στην Ιταλία ή στην Ισπανία δε γίνεται αυτό.

  1. avatar Στην ελλάδα

   όλα είναι γεμάτα.. Να σας κάνουμε εξαγωγές

   1. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

    Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι ότι μόλις το πρωί τα γεμίζουν (άρα υπάρχει stuff) σε κάνα δυο ώρες αδειάζουν. Μετά αύριο πάλι!

    1. avatar Ellraiser

     Ουγγαρία όπως ΗΠΑ: Ουρές για αγορά όπλων, 5 φορές πάνω οι πωλήσεις
     Οι Ούγγροι φοβούνται κοινωνική αναταραχή λόγω κορονοϊού
     Αν εχεις δει καποιες ταινιες. Να πυροβολας για ενα χαρτι υγειας!!!! η μπουκαρισμα σε σουπερ η ακομη και αν σε αγγιξει δεν απεχει πολυ απο την πραγματικοτητα, οταν ο πανικος ειδικα πιασει κοκκινο.

 3. avatar Παίζουν με τη φωτιά

  Η σχέση της επιστήμης με τον πολίτη, πρέπει κ οφείλει να διέπεται από πλήρη διαφάνεια.
  Όταν αυτό δεν υπάρχει, ή όταν χάνεται, τότε μιλάμε για ΠΟΛΎ επικίνδυνες καταστάσεις. Πολύ δε περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με τη δημόσια υγεία, εν μέσω μίας πανδημίας.
  Όταν επιβάλλονται μέτρα και σχέδια στο σύνολο του πληθυσμού και οι σύμβουλοι-επιστήμονες που τα εκπονούν ΑΡΝΟΎΝΤΑΙ να εξηγήσουν τι εφαρμόζουν και με ποιό σκοπό, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για νοοτροπίες και σημάδια ΔΥΣΤΟΠΙΑΣ.
  Παίζουν με τη φωτιά και είναι πολύ επικίνδυνο...

  1. avatar Μιχαήλ Σ

   Συμφωνώ μερικώς. Η «διαφάνεια» και η «ελευθερία» έφεραν τον Τραμπ στην ηγεσία της σημερινής υπερδύναμης και δείτε τον πως λειτουργεί. Τον Τζονσον στην ηγεσία της χθεσινής υπερδύναμης και δείτε και αυτον τι κανει. Η δημοκρατία και η ελευθερία που συνεπάγεται απαιτούν ωριμότητα ψηφοφόρων πραγμα που αποδεικνύεται διαχρονικά ελλειμματικό. Λελογισμένη αποκρυψη διαφάνειας, απο ικανούς και έντιμους ειναι μακραν κοινωνικά πιο ωφέλιμη απο την «τυφλή» διαφάνεια.

   1. avatar Εγώ όμως

    μίλησα για την επιστήμη...

 4. avatar Πολεμηστης του πληκτρολογιου

  Zηλειααααα

 5. avatar Δηλαδή

  Η Αυστραλία αποκρύπτει ενώ οι άλλες χώρες λένε την αλήθεια.Καινουργιο ποίημα είναι αυτό?

 6. avatar ξεκάλτσωτος

  καποτε...
  στις αρχες του τρεχοντος αιωνα
  ενα aussie ειχε την αξια ενος loonie μεχρι το 2011 ηταν η αξια μιας doll.
  υστερα η κουκλα ξεφυγε πολυ εφτασε σχεδον το 1/1 με το ευρωμάρκο και το καημενο το aussie που εμεινε 15% πισω απ το loonie εφτασε πριν δεκα μερες στο 1,8/1 σε σχεση με τη κουκλα...
  μιλαμε για 80% υποτιμηση σε σχεση με τη κουκλα και περιπου 70% σε σχεση με την ελισαβετ της κοινοπολιτείας εντος δεκαετιας, χοντρο κάζο.
  ειλικρινα δεν ξερω αν ετσι που το πανε θα συμφερει σε λιγο να σκουπιζονται με βουλτεψοχαρτα ή με aussies
  τες πα
  αυτα για το νομισμα τους σε ευρος δεκαετιας.
  για τα υγειοινομικα τους υποθετω οτι εφαρμοζουν προγραμμα εποπτευομενης- οχι ομως ελεγχομενης - προγραμματισμενης διαστρωματικης , διασπορας του ιου
  Αν ειναι τυχεροι θα βγουν με ασφαλη επιπεδα ανοσιας στο εργατικο δυναμικο μεσα σενα 6μηνο, πολυ , παρα πολυ πιο γρηγορα σε σχεση με τους καραντινιασμενους των μπανανιων της εσπεριας που τωρα ανακαλυψαν τις μασκες , μονο που δεν εχουν να τις διαθεσουν στο ποπολο
  Αν τους στραβωσει την κατσανε
  οταν βγουν αξιοπιστα αντισωματικα τεστ θα ξερουν με καλη προσεγγιση που βρισκονται απο πλευρας κινδυνου μαζικης διασπορας....ΤΩΡΑ ΠΑΝΕ ΔΙΧΩΣ NAVIGATOR,
  ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΙ;;;;
  ΤΟΥ ΤΣΙΟΡΔΑ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΙΣΜΑΤΑ;;
  ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΤΡΟΛ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΥΘΥΣΜΟΥ ΕΣΤΩ ΣΤΙΣ 3 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ;;ΜΗΠΩς ΘΑ ΑΠΟΚΟΛΛΗΘΕΙ ΤΟ ΓΚΡΗΣ ΑΠ ΤΟ ΦΛΟΙΟ ΤΗς ΓΗΣ;;
  αυτα!

  1. avatar Πες τα ρε μεγάλε! (part 2)

   Παράλειψη:
   Ο Τσιόρδας είναι ένας από τους καλύτερους στο χώρο του, με παγκόσμια αναγνώριση.
   Η ομάδα του δεν τα πάει απλώς καλά, αλλά ο σχεδιασμος τους, η στρατηγικη τους, που ΔΕΝ έχει να κανει απλά με την κοινωνική αποστασιοποίηση -αυτο μονο βλεπει ο πολίτης- χαίρει επισης παγκόσμιας αναγνώρισης και ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΩΝ σχολίων.
   Θα πω μόνο πως στην Ισπανία ΜΌΛΙΣ ΧΘΕΣ αποδιασωληνώθηκε ο ΠΡΏΤΟΣ (!!!) ασθενής σε ΜΕΘ.
   Στην Ελλάδα ξέρεις πόσοι έχουν αποδιασωληνωθεί;; Ψάξτο!
   Άνθρωποι σαν εσένα απλώς επιβεβαιώνουν την αξία κάποιων άλλων...

   1. avatar ξεκάλτσωτος

    αποδιασωληνωθηκε........!!!!
    ναλεγες και τιποτα της προκοπης μωρε καλτσα...
    βαλε εστω το αβαταρ να μη καθομαι να διαβαζω τι μου προσαπτει ο συνομιλητης.....

    1. avatar ‘μωρέ κάλτσα’

     Επιχειρήματα αντάξια του αρχικού σου μηνύματος. Έτσι... Keep it up mate!

    2. avatar Με παπούτσια

     Τι γράφεις;;;;μια χαρά είμαστε....
     Κάτσε μέσα ...μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα τρεξανε όλοι παραλίες και βουνά..ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ..και πήραν τα πλοία και πήγαν στα νησιά που άφησαν πριν χρόνια για να ζήσουν το όνειρο της Αθήνας...ΜΙΑ ΧΑΡΆ ΕΊΜΑΣΤΕ....

  2. avatar Πες τα ρε μεγάλε!

   Αποκάλυψε τι συνυπάρχει βαθειά το DNA του έλληνα: ένας πτυχιούχος ξερόλας, ένας διπλωματούχος συνωμοσιολόγος κι ένας παπατζής, πλιατσικολόγος του πεζοδρομίου.
   Εύγε!
   ...και φεύγε!
   Άϊντε, σε περιμένουν για φαΐ στην αγέλη. Έχετε και μιά ανοησία να φτιάξετε.
   ΥΓ
   Όταν έχεις ΜΟΛΙΣ κάνει να βγεις από 10 χρόνια of a fckin devastating οικονομικής κρίσης, με το σύστημα υγείας διαλυμένο, ε(!), απλά δεν έχεις τις δυνατότητες ελιγμών που έχει μιά από τις πλουσιότερες χώρες και που δε γνώρισε τι θα πει κρίση.
   Αυτά περί υποτίμησης του aussie, είναι αναλύσεις του κ...!

  3. avatar criskalts

   Οκ, ο Τσιόρδας είναι το θέμα τελικά, είπα κι εγώ για μια στιγμή, τα υπόλοιπα είναι νάχαμε να λέγαμε.
   Πολύ πονάς στιχοβαρετέ, αλλά περισσότερο το δείχνεις και το διαλαλείς.
   Πες με εμπαθή, ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΩ!!!

 7. avatar Αλά Τζονσον μου μυρίζει

  Δεν μιλάνε μην τους κράξει η κοινή γνώμη όπως στο UK,ΗΠΑ,Τουρκία. Στον Βωμό του χρήματος ο ανθρωπισμός πάει περίπατο. Από την άλλη βέβαια δεν ξέρουμε τι μπορεί-παίζεται από πίσω. Όπως και να έχει όμως οι Αυστραλοί κάνουν ένα πείραμα που ή θα πάει καλά και θα τους γράψει η ιστορία ή θα πει άσχημα και πάλι θα τους γράψει η ιστορία αλλά από την άλλη..

 8. avatar Μπορης

  Αυστραλοί οι ποιο [...] του κόσμου ότι κάνουν οι Άγγλοι κάνουν άσε να πεθάνει καμιά 200000 χιλιάδες συνταξιούχοι και μετά βλέπουμε

 9. avatar olymbitis

  Το αποτέλεσμα μετράει.

 10. avatar Andrew delengas

  Το μέλλον θα δείξει για την ώρα όλα καλά
  Χωρίς τον πανικό και τους δεκάδες ειδικούς ;
  Στα διαφορά κανάλια να λένε διαφορά
  Από Αυστραλία με υγεία

  1. avatar Φαταουλ

   Andrew χαρτί υγείας έχεις; Πόσο έχουν φτάσει τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά; Η Qantas ποτέ θα ξεκινήσει να πετάει πάλι;; Όλα καλά εκεί πάνω;;

   1. avatar Πολεμηστης του πληκτρολογιου

    Εσυ σπιτακι και κιχ μην φας κανα προστιμο επειδη θα παρενοχλεις τις απεριοριστες βολτες οσων εχουν εισερθει παρανομα στην Ελλαδα.

 11. avatar Βου του φου.

  Όλα καλά αλλά τι θέλει η φωτογραφία του επικεφαλής της Mclaren F1 Team στην όλη υπόθεση..??

  1. avatar ΚΛΕΩΝ

   Γιατι το GP Αυστραλιας ακυρωθηκε 2 ωρες πριν ξεκινησουν οι επισημες κατατακτηριες και ενω ειχε παει ο κοσμος στις κερκιδες και οι ομαδες ηταν 2 μερες στην Αυστραλια....ο επικεφαλης της ΜcLaren ανακοινωσε οτι ενα μελος της αποστολης βρεθηκε θετικο στον ιο.
   Ουσιαστικα εξεθεσαν κοσμος και ομαδες στο κινδυνο του ιου μεχρι τελευταια στιγμη αντι να το ακυρωσουν απο πριν.

 12. avatar Μπλαμπλά

  Δεν έχει σημασία τι κρύβουν, σημασία έχει ότι είναι επαγγελματίες ψεύτες. Το ψέμα πρέπει να ξαναγίνει αδίκημα, επειδή είναι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...