Την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα προβλέπει επιστημονική έρευνα στην Κρήτη

Η καμπύλη των κρουσμάτων με βασική προϋπόθεση να τηρηθούν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
12:44
31/03/2020
Την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα προβλέπει επιστημονική έρευνα στην Κρήτη
11
loading

Στην πρόβλεψη της εξέλιξης των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα προχώρησαν μετά από ανάλυση των μέχρι στιγμής δεδομένων ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γεώργιος Ατσαλάκης, και ο φοιτητής της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, Βασίλειος Τσούμπρης.

Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη

Όπως αναφέρουν στην έρευνα, με ακρίβεια περίπου 90% η καμπύλη εξάπλωσης του Covid-19, από τις αρχές Απριλίου θα αρχίσει καθοδική πορεία, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούν το επόμενο χρονικό διάστημα αυστηρά τα μέτρα αυτοπεριορισμού και περιορισμού των μετακινήσεων. (Δείτε στο σχεδιάγραμμα που ακολουθεί πότε αρχίζει να πέφτει η ημερομηνία)

Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική πρόβλεψη που έχει γίνει για την Ελλάδα. Η ανάλυση γίνεται καθημερινά, λαμβάνοντας τα νέα δεδομένα κάθε ημέρας, θα συνοδεύεται από το σχετικό διάγραμμα και θα αναρτάται κάθε βράδυ 20:00 ώρα Ελλάδος στο λογαριασμό μου στο Facebook του καθηγητή Ατσαλάκη.

Αναλυτικά η έρευνα:

Η ανάπτυξη ενός φαινομένου, όπως μιας ασθένειας, πολλές φορές σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, εξελίσσεται ακολουθώντας το σχήμα της σιγμοειδούς καμπύλης που χαρακτηρίζει την φυσιολογική ανάπτυξη. Αντίστροφα, αν ένα φαινόμενο αναπτύσσεται κατά μήκος μια σιγμοειδούς καμπύλης, η διαδικασία ανάπτυξης που ακολουθεί θα πρέπει να  είναι φυσιολογική.

Και στις δύο περιπτώσεις το φαινόμενο θα απεικονιστεί και με τον αντίστοιχο κύκλος ζωής του φαινομένου κάτω από κανονικές συνθήκες.

Στη διάχυση των νέων τεχνολογιών, για παράδειγμα, γίνεται συχνή χρήση των σιγμοειδών καμπυλών και των καμπυλών του κύκλου ζωής. Παρόμοια χρήση γίνεται και από βιολόγους στην εξάπλωση των ασθενειών (βλέπε βιβλίο του Θ. Μόδης, «Προβλέψεις», Κρητικές εκδόσεις, 1996).

Η νίκη στη μάχη εναντίον  μιας ασθένειας, όπως έχουν δείξει πολλές επιστημονικές μελέτες, είναι μια σταδιακή διαδικασία που εξελίσσεται πάνω σε μια σιγμοειδή καμπύλη. Από ιστορικά δεδομένα για το πρώτο μισό της ασθένειας μπορεί να προβλεφθεί το δεύτερο μισό. Επίσης ο κύκλος ζωής της ασθένειας είναι συμμετρικός, από το πρώτο μισό των κρουσμάτων μιας ασθένειας μπορεί να προβλεφθεί το άλλο μισό.

Μία ασθένεια αρχίζει να υποχωρεί πολύ προτού τελειοποιηθεί και διαδοθεί η αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή. Οι βασικοί λόγοι για να αρχίσει η υποχώρηση στην περίπτωση του covid 19 είναι η φυσιολογική αντίδραση της κοινωνίας με την λήψη μέτρων ατομικής προστασίας και μέτρων ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού. Οπότε, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας που επιβαλλόταν να ληφθούν.

Στην Ελλάδα, από το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα τις 26/02 μέχρι 28/03, έχουμε αρκετά δεδομένα, οπότε είναι δυνατό να εκτιμήσουμε τον χρόνο στον οποίο ο ιός θα επιβραδυνθεί και θα σταματήσει.

Στο παρακάτω διάγραμμα στο άνω μέρος απεικονίζεται η σιγμοειδή καμπύλη της εξέλιξης των κρουσμάτων του κοροναϊού, η οποία υπολογίζεται από την επεξεργασία του αριθμού των αθροιστικών ημερήσιων κρουσμάτων. Τα δεδομένα επεξεργάστηκαν και απεικονίστηκαν κατά μήκος της σιγμοειδούς καμπύλης που δημιουργούν. Στο κάτω μέρος του διαγράμματος απεικονίζεται η καμπανοειδής καμπύλη του κύκλου ζωής όπου παρατίθενται τα κρούσματα ανά ημέρα.

Το διάστημα μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 16 Μαρτίου μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία περίοδος επώασης του ιού στον πληθυσμό της χώρας. Στις 16 Μαρτίου, η Ελλάδα μπαίνει στην φάση απότομης αύξησης των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και η οποία θα διαρκέσει περίπου μέχρι τις αρχές Απριλίου, εφόσον οι Έλληνες τηρήσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού που έχει ορίσει το κράτος. Mετά τις αρχές του Απρίλη, ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων θα αρχίσει να δείχνει δείγματα πτώσης. Περίπου μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη, τα κρούσματα εισέρχονται στην φάση σταθερής εξέλιξης, δηλαδή ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων θα μειώνεται. Από τα μέσα του Μάη, τα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά και πιθανότατα η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει σε μία σχετική χαλάρωση των μέτρων. Να σημειωθεί, ότι το διάγραμμα περιγράφει την πορεία των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, τα οποία στο τέλος της επιδημίας θα ανέρχονται γύρω στα 2700 συνολικά κρούσματα. Είναι σημαντικό ο κάθε πολίτης να τηρεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς για παράδειγμα, εάν την ημέρα του υπολογισμού των διαγραμμάτων (28/3), τα νέα κρούσματα ήταν περίπου 70 αντί των 95 που κατεγράφησαν, θα είχαμε όλοι κερδίσει 4-5 ημέρες στην παραπάνω πορεία και 25 λιγότερους νοσήσαν τες.

Συνεπώς, έχουμε αρκετά δεδομένα, και εκτιμήσαμε τον χρόνο στον οποίο η εξάπλωση του ιού θα επιβραδυνθεί και θα σταματήσει, επειδή όταν ο πολλαπλασιασμός είναι εκθετικός, καταστάσεις στις οποίες μια μονάδα γεννάει μια άλλη, το συνολικό πρότυπο ανάπτυξης της ασθένειας είναι συμμετρικό. Αυτή η συμμετρία είναι εκείνη, που δίνει στις σιγμοειδείς καμπύλες την ικανότητα πρόβλεψης. Όταν φθάσουμε στο μισό της διαδικασίας, ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το άλλο μισό. Η συμμετρία της λογιστικής συνάρτησης έχει αποδειχθεί μαθηματικά αλλά μπορεί να γίνει κατανοητή και διαισθητικά/ διαγραμματικά.

Επομένως μπορούμε να προβλέψουμε, ότι με ακρίβεια περίπου 90% η εξάπλωση του Covid 19, θα ακολουθήσει το παραπάνω διάγραμμα. Αυτό βέβαια ισχύει με την αίρεση ότι δεν θα συμβεί στο υπόλοιπο διάστημα κάτι αφύσικο (π.χ. μαζική έξοδο εκδρομέων το Πάσχα!). Σε κάθε περίπτωση όμως, η πρόβλεψη αυτή αποτελεί, ένα χρονοδιάγραμμα για ορθότερη λήψη αποφάσεων για τους ιδιώτες, επιχειρηματίες, κυβερνητικές υπηρεσίες κλπ. Στο εργαστήριο μας, Ανάλυση Δεδομένων & Πρόβλεψης του Π.Κ., υπολογίζουμε καθημερινά την παραπάνω πρόβλεψη (αναρτάτε ανά μερικές μέρες στο fb Georgios Atsalakis). Η πρόβλεψη αυτή είναι ένα πολύ καλό σενάριο για την χώρα μας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Η καμπυλη…

  ..καταληγει στις 19 .6. Την ημερα εορτης του Αγιου Αποστολου Ιουδα του Θαδδαιου του θαυματουργου και προστατη των απελπισμενων. Τυχαιο; . Μεγαλη η Χαρη του. !

  1. avatar εκτος και αν είναι σχεδιασμένα και να μα: πουλάν ψεματα τις επόμενες μερες για να δείξουν οτι το σχεδιάγραμμα αυτο ελεγε την αληθεια…

   ...εντωμεταξύ αν χαλαροσουν αποτιμά τα μετρα δεν θα αρχίσουν να ξανααυξανονται? Παμε καλα?

 2. avatar Τον criskalts

  δεν τον ακουμπάει τίποτα

 3. avatar Ποια έρευνα;

  Δεν ερεύνησαν τίποτα σε κανένα εργαστήριο, απλά έβαλαν τα διαθέσιμα νούμερα σε γνωστό μαθηματικό μοντέλο και σχεδίασαν την καμπύλη. Το αποτέλεσμα χρησιμεύει μόνο για να δείξει το καλό σενάριο. Δηλαδή, όποιος περιμένει φως πριν τον Μάιο, καλά θα κάνει να προσγειωθεί. Καλά τα μαθηματικά μοντέλα, αρκεί να θυμόμαστε ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις μετρήσεις της πραγματικότητας.

 4. avatar Τόσο απλά!

  Η επινοητικότητα του Έλληνα δεν παίζεται διεθνώς.Μέσα στην βλακεία του βγάζει και αυτούς που τον καθαίρουν. Μπράβο παλληκάρια.

 5. avatar criskalts

  Να δείτε που το απόλυτο τίποτα (ο ποιητής) θα σχολιάσει αρνητικά την έρευνα και μάλιστα με την περισσή αυτοπεποίθηση που του δίνει η [email protected]@ του...

  1. avatar ΕΣΥ ΡΕ ΑΔΕΡΦΕ

   ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ? ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΙΠΟΤΑ? ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ ΤΙΠΟΤΑ?

   1. avatar criskalts

    Κάνε στείρωση τρολ του ΣΥΡΙΖΑ

    1. avatar Μεγάλο το κόλλημα

     Εσύ, μεγάλε, τι σχολιάζεις εδώ μέσα; Τους άλλους σχολιαστές; Σε έχει βαρέσει η καραντίνα στο κεφάλι; Αν ο διαχειριστής είχε χρόνο, θα είχες εξαφανιστεί προ πολλού. Μαζέψου.

     1. avatar criskalts

      στείρωση τρολ

     2. avatar Είπες τίποτα;

      Σε ποιον μιλάς, ρε βδέλλα; Στον καθρέφτη σου; Πάρε ένα like να το βάλεις εκεί που ξέρεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει