Ειδικοί απαντούν: Σε ποιες επιφάνειες και για ποιο χρονικό διάστημα αντέχει ο κορονοϊός

Πώς καθαρίζουμε ψώνια, πακέτα και αποσκευές


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
11:55
26/03/2020
Ειδικοί απαντούν: Σε ποιες επιφάνειες και για ποιο χρονικό διάστημα αντέχει ο κορονοϊός
5
loading

Οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν σπίτι τους για να αποφύγουν την επαφή με πιθανούς φορείς του ιού Covid-19. Ένα όμως από τα βασικά ερωτήματα που βασανίζουν τον κόσμο εν μέσω πανδημίας είναι για πόσο χρόνο μπορεί ο ιός να επιβιώσει σε διαφορετικές επιφάνειες.

Σύμφωνα με άρθρο του Guardian, σε αναφορά του το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το RNA του ιού που προκαλεί τον Covid-19 εντοπίστηκε στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess 17 μέρες αφού είχαν αποχωρήσει οι επιβάτες.

Ωστόσο ποιοι είναι οι κίνδυνοι όταν αγγίζουμε αποσκευές, ψώνια και επιφάνειες που ακουμπάμε με υψηλή συχνότητα;

Ο Guardian απευθύνθηκε στην καθηγήτρια Ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, Akiko Iwasaki, και στην επιδημιολόγο και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ Julia Marcus για τις απαντήσεις.

Η έρευνα στο κρουαζιερόπλοιο σημαίνει ότι οι ιοί μπορούν να επιζήσουν έως και 17 ημέρες σε επιφάνειες;

Julia Marcus: Ίχνη του RNA του ιού εντοπίστηκαν σε καμπίνες που δεν είχαν καθαριστεί. Το στοιχείο αυτό της έρευνας δείχνει ότι οι ιοί είναι ανιχνεύσιμοι - όχι ότι είναι ζωντανοί ή ότι η επαφή μαζί τους μπορεί να μολύνει κάποιον.

Akiko Iwasaki: Απλώς σημαίνει ότι υπάρχουν μέρη του ιού που παραμένουν. Ο ιός χρειάζεται και άλλα στοιχεία για να είναι πλήρης. Το να έχεις κομμάτια RNA δεν σημαίνει ότι έχεις και ιό ή ότι έχεις και εστία μόλυνσης.

Πόσο διάστημα μπορεί να ζήσει στις επιφάνειες ο κορονοϊός;

Marcus: Πρόσφατη έρευνα στο The New England Journal of Medicine σε ελεγχόμενες συνθήκες εργαστηρίου έδειξε ότι ο κορονοϊός είναι ανιχνεύσιμος στον χαλκό για μέχρι 4 ώρες, στο χαρτόνι έως για 24 ώρες και στο πλαστικό και το ατσάλι έως και για 72 ώρες. Είναι όμως σημαντικό να τονίσουμε ότι η ποσότητα του ιού μειώνεται ταχύτατα όσο περνάει η ώρα σε κάθε μια από αυτές τις επιφάνειες. Οπότε ο κίνδυνος από το άγγιγμά τους πιθανότατα μειώνεται όσο περνάει η ώρα.

Μπορείς να μολυνθείς από μόνο ένα σωματίδιο Covid-19;

Iwasaki: Υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός ενεργών σωματιδίων στα οποία πρέπει να εκτεθείς για να μολυνθείς. Αν είχες μόνο ένα τέτοιο σωματίδιο στο δάχτυλό σου, είναι απίθανο να προσβληθείς. Ορισμένοι ιοί είναι πολύ ισχυροί και χρειάζεται μόνο 10 σωματίδια για να μολυνθείς ενώ για άλλους απαιτούνται εκατομμύρια. Όσο λιγότερα είναι τα σωματίδια στα οποία εκτίθεται κανείς τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες έκθεσης στον ιόι. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντική η ποσότητα του ιού σε μια επιφάνεια.

Πόσοι προσβάλλονται από τις επιφάνειες σε σχέση με όσους προσβάλλονται από αιωρούμενα σωματίδια ή από επαφή με ήδη μολυσμένους;

Marcus: Με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να προσβληθεί κανείς από τη στενή επαφή με μολυσμένο άνθρωπο από ό,τι αν ακουμπήσεις μια μολυσμένη επιφάνεια. Τούτου λεχθέντος πρέπει να τονιστεί ότι παραμένει σημαντικό να είναι κανείς προσεκτικός στο τι ακουμπάει, ειδικά επιφάνειες τις οποίες χρησιμοποιούν πολλοί, αλλά και να πλένει κανείς προσεκτικά τα χέρια του αφού ακουμπήσει οποιοδήποτε αντικείμενο όπως για παράδειγμα τη χειρολαβή σε ένα ΜΜΜ ή κάποιο αντικείμενο σε μπακάλικο ή σούπερ μάρκετ.

Iwasaki: Ο κορονοϊός είναι πολύ σταθερός σε αντικείμενα από πλαστικό ή ατσάλι - μπορεί να παραμείνει για κάμποσες ημέρες. Οπότε είναι πιθανόν κάποιος που είναι ασθενής να αφήσει τον ιό σε μια επιφάνεια και κάποιος άλλος να τον ακουμπήσει και στη συνέχεια να ακουμπήσει το πρόσωπό του.

Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από ψώνια και πακέτα που παραδίδονται;

Marcus: Ο κίνδυνος είναι μικρός, αλλά είναι πιθανόν αν κάποιος παραδίδει ένα πακέτο στο σπίτι κάποιου που είναι άρρωστος, αυτό να είναι μια «διαδρομή» μετάδοσης. Η συμβουλή μου είναι κάθε φορά που μπαίνει κάτι νέο στο σπίτι σας να είστε προσεκτικοί με το πλύσιμο των χεριών μετά τον χειρισμό του.

Iwasaki: Η σταθερότητα του ιού είναι αρκετά σημαντική στο χαρτόνι. Όταν λαμβάνετε τέτοια πακέτα, ανοίξτε τα και πετάξτε γρήγορα το χαρτόνι, πλύντε τα χέρια σας και προσπαθείστε να αποφύγετε την επαφή με το πρόσωπό σας. Λάβετε όλα τα μέτρα που μπορείτε για να ελαχιστοποιήσετε την επαφή από την επιφάνεια του πακέτου στο πρόσωπό σας.

Είναι πιθανό το περιεχόμενο ενός πακέτου να είναι μολυσμένο από όποιον το πακέταρε;

Iwasaki: Οπωσδήποτε υπάρχει αυτή η πιθανότητα αλλά η εξωτερική πλευρά ενός χαρτονιού είναι πιο πιθανό να έρθει σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους από ό,τι το εσωτερικό. Αν χρειαστούν, δε, ημέρες για να φτάσει το πακέτο σπίτι σας τότε οποιοσδήποτε ιός ήταν σε αυτό θα έχει ήδη απενεργοποιηθεί.

Έχετε κάποιες συμβουλές για τον καθαρισμό των επιφανειών;

Marcus: Είναι καλό να καθαρίζετε όλες τις επιφάνειες που αγγίζουν πολλά χέρια, όπως πόμολα και τουαλέτες, με τα συνήθη καθαριστικά που έχει ένα νοικοκυριό. Αν κάποιος σπίτι σας έχει διαγνωστεί με κορονοϊό, τότε το καθάρισμα και η απολύμανση γίνονται πιο σημαντικά και πρέπει να είναι πιο συχνά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Synestios

  Να ρωτήσω, αν ξέρει κάποιος: το σιδέρωμα στα ρούχα, εξουδετερώνει τον ιό;

  1. avatar ξεκάλτσωτος

   α και κατι αλλο
   τακουσα απο νοσοκομα.....
   *σιδερωνω τις μασκες τυπου χειρουργειου, τις μιας χρησεως*
   ειναι που ειναι κατ ουσια γαλαζοπρασινες χαρτοπετσετες με μηδενικη κατακρατηση ιοφορων σταγονιδιων, φυσικα οχι ιων, με το καψιμο καταστρεφεις το συνθετικο υποτυπωδες πλεγμα που εχουν εσωτερικα, ποτε δεν φτιαχτηκαν για να σιδερωνονται
   θεωρησε τες μολυσματικες και αν δεν μπορεις να βρεις αλλες κρεμασε τες στον αερα μια βδομαδα και φυσικα καθαρισε οτι τις ακουμπησε, ετσι θαχεις καθε μερα αλλη.
   φυσικα πολυ μακρυα απο το ελαχιστα ιδανικο

  2. avatar ξεκάλτσωτος

   Φυσικα, δεν χρειαζεται καν τοσο ψιλη θερμοκρασια, το θεμα ειναι αφενος οτι υπερεπαρκει πλυσιμο με κοινο απορρυπαντικο σε ζεστο νερο,οχι καυτο.
   κοινο απορρυπαντικο!!! θα του διαλυσει την λιπαρη καψα και ο **βλαμης** δε μπαινει πουθενα πλεον.. τελειωσε, το ιδιο κανει αλκοολ , αραιο διαλυμα χλωρινης κλπ κλπ
   ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ το πιθανα μολυσματικο υλικο, πχ ρουχα τσαντες τηλεφωνα κλειδια μασκες οπου το ακουμπησεις πριν το αδρανοποιησεις δυνητικα μεταφερει μολυσματικο φορτιο
   ενα απλο κατανοητο πραμα που ο νεο κυμπουροπουλος επρεπε να πει στο λαουτζικο-μελλοντα ψηφοφορο του ειναι:
   φερθειται στα πραγματα που αγγιζετε σα ναναι φρεσκοβαμμενα
   ακομη και με γαντια να τα πιασεται η μπογια θα βαψει τα γαντια και αυτα το οτιδηποτε αγγιξετε μετα
   απλα τοσο απλα...τοσο πολυ απλα.
   αλλα για τον φουκαρα που τον βλεπει και χασκει για μεταληψη σοφιας αυτος ο κλαψοψαλτης αδυνατει να μεταδοσει....
   ενα θεατρο σκιων επικοινωνιολογων, τιποτα αλλο
   να μη σου πω τι ελεγε 27 ιανουαριου για τον κινεζικο.. ιό

 2. avatar Απορη κορασις

  Συμφωνω με τις παρατηρησρις οχι με τους χαρακτηρισμους επιπλεον ΜΑΣΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΒΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΓΑΝΤΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΛΛΑΖΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΕΠΛΕΝΑ ΕΠΙΑΝΑ ΛΕΦΤΑ ΥΟ ΙΔΙΟ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΛΑ ΔΕ ΒΡΙΣΚΩ ΓΥΡΝΑΩ ΑΠΟ ΜΜΜ ΒΓΑΖΩ ΡΟΥΧΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ 3 ΜΕΡΕΣ ΤΑ ΠΛΕΝΩ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΙ ΣΥΟ ΠΑΝΕΠΗΣΤΙΜΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΑΝΕΣΑ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΧΗΜΙΚΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΚΛΠ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝ ΕΒΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΠΟΥΔΑΖΑ ΙΑΤΡΙΚΗ Η ΚΑΤΙ ΠΑΡΕΜΦΕΡΕΣ ΩΕΒΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΨΥΧΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ....ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΑ ΑΙΘΥΛΙΚΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ....

 3. avatar ξεκάλτσωτος

  δε με λενε ουτε μαρκους ουτε ιβασακι
  λακη με λενε μπηστ
  πανε μερες που σου εγραψα τη σημασια που ΔΕΝ ειχε η ευρεση θραυσματων ιου στο καραβι, για τη σημασια του ιικου φορτιου, της ακεραιοτητας της καψας του ,και των πυλων εισοδου του ιου
  Πανε μερες που σου γραφω για την γελοιοτητα του κλαψοψαλτη που επιτρεπει ενα φυλακα ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ να κρατα και να ανακατεβει σα τραπουλα και μοιραζει ΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ καρτες που σε διαστημα 3 μερων εχουν πιασει χιλιαδες ,σε καθε νεοεισερχομενο πελατη
  Εχω μερες που γραφω για την γελοιοτητα του νεο κυμπουροπουλου κλαψοψαλτη που δε φροντιζει να μαθει η πλεμπα πως χειριζομαστε τη μασκα, κιοτι τα γαντια απλα θα κουβαλησουν το μολυσματικο φορτιο σοτι φορωντας γαντια πιασουμε. Τα γαντια της ταμεια δεν σκοτωνουν ιους απλα τους κουβαλαει απ τον ενα στον αλλο, αν πιασει με αυτα τη μυτη της κολλησε
  Ειναι αδιανοητο ο κλαψοψαλτης να λεει μπες στο δωματιο του αρρωστου , χωρις λεξη για ενισχυμενη μασκα επειδη το κουλισταν δεν μπορει να μου παρεχει, και που φυσικα ο αρρωστος δεν αερισε , κυστερα βαλε ξεχωριστα τα ρουχα του και πλυνε τα χερια σου...γλιτωσες
  εκτος κιαν ο κλαψοψαλτης εκπροσωπος κουλη ειχε δασκαλο τον αντρα της μπομπα και τουμαθε τα κολπα
  γραμμενα ταχω απο μερες, οσα δηλαδη μου περνας, για το φοβο των ιουδαιων...
  εχω πει ποτε κατι λαθος;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει