Κορονοϊός: Οι πιθανότητες να ξαναπροσβληθούν όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων για την ανοσία που μπορεί να αναπτύξουν όσοι επέζησαν του ιού


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
15:16
24/02/2020
Κορονοϊός: Οι πιθανότητες να ξαναπροσβληθούν όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό
loading

Τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν εξαπλωθεί πια εκτός της Κίνας, με τον ιό να έχει πλήξει την Ιταλία και να έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 5 ανθρώπων.

Στη γείτονα χώρα οι Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, έχοντας θέσει σε καραντίνα πόλεις και χωριά στη Λομβαρδία και το Βένετο, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα.

Ήδη γειτονικές χώρες της Ιταλίας έχουν επίσης υιοθετήσει μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού, με την Αυστρία να διακόπτει τη σιδηροδρομική σύνδεση αλλά και τη Γερμανία να εκδίδει σχετική ταξιδιωτική οδηγία.

Μάλιστα ο κορονοϊός έχει επηρεάσει και τη διεξαγωγή ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών αγώνων και έχει οδηγήσει σε βουτιά τα χρηματιστήρια.

Τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται καθημερινά και η εξάπλωσή του απασχολεί την παγκόσμια ιατρική κοινότητα αλλά και τις υπηρεσίες υγείας των κρατών.

Στην Κίνα όπου ο ιός έχει δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες νεκρούς, ο κορονοϊός ξεκίνησε από την επαρχία Χουμπέι και την πόλη Ουχάν, για να διαδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο και να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας.

Αυτή τη στιγμή, ο ιός έχει προσβάλλει πολλούς ανθρώπους στη νοτιοανατολική Ασία και έχει φτάσει και σε χώρες της Μέσης Ανατολής (Αφγανιστάν, Ιράκ, Κουβέιτ) κυρίως μέσω Ιράν.

Φυσικά το να νοσήσει κάποιος από κορονοϊό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι απειλείται η ζωή του, καθώς στα περισσότερα κρούσματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, οι περισσότεροι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο.

Η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος για δεύτερη φορά

Οι επιστήμονες έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας και εμβολίου για τον κορονοϊό, ενώ ταυτόχρονα ερευνούν τις πιθανότητες να νοσήσει ξανά κάποιος που έχει ήδη προσβληθεί από τον ιό.

Ο απολογισμός ενός εποχικού ιού, όπως ο κορονοϊός, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στην ανοσία που προκύπτει μετά από τη μόλυνση, η οποία επιστημονικά θεωρείται αβέβαιη.

Σύμφωνα με επιδημιολόγους στις ΗΠΑ, η έκθεση στον νέο κορονοϊό - αλλά και στους ιούς SARS και MERS που απείλησαν τη διεθνή κοινότητα σε προηγούμενα χρόνια - παράγει ανοσία που διαρκεί περισσότερο από αυτή της γρίπης, δεν είναι όμως μόνιμη και μειώνεται.

«Όλοι όταν ενηλικιωθούν, πρέπει να έχουν αποκτήσει ανοσία σε κάποιον κορονοϊό» τόνισε στο statnews.com ερευνητής πανεπιστημίου στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. «Επειδή όμως δεν διαρκεί για πολύ, οι μεγαλύτεροι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν ξανά. Οι ηλικιωμένοι μάλιστα έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τον κορονοϊό».

«Υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί κάποιος να ξαναπροσβληθεί από τον κορονοϊό και ότι δεν υπάρχει μακροχρόνια ανοσία» είπε η γιατρός Susan Kline από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Όπως οι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, μπορεί κάποιος να προσβληθεί πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής του. Αναπτύσσει αντισώματα, αλλά βαίνουν μειούμενα, έτσι σε μια επόμενη μόλυνση δεν έχει προστασία. Ωστόσο, οι επόμενες μολύνσεις οδηγούν σε ελαφρύτερες καταστάσεις ασθενείας».

Δεν είναι σαφές αν όσοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και ανάρρωσαν, διατρέχουν τον κίνδυνο να νοσήσουν ξανά. Για περιπτώσεις ανθρώπων για παράδειγμα, που νόσησαν από τον ιό SARS το 2002-03, και την πιθανότητα να προσβληθούν από τον νέο κορονοϊό, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν γνωρίζουν αν υπάρχει ανοσία.

Πόσο διαδεδομένη ή περιορισμένη θα είναι η κατάσταση ανοσίας και επομένως πόσοι άνθρωποι θα νοσήσουν από την επόμενη «πανδημία» του νέου κορονοϊού, επίσης εξαρτάται από το πόσοι άνθρωποι μολυνθούν την πρώτη φορά.

Καθώς ο ιός είναι νέος, «αυτό το πρώτο κύμα θα είναι εξαιρετικά έντονο γιατί έχουμε έναν πληθυσμό ανοσιολογικά αγνό» τονίζουν οι επιδημιολόγοι. Τα μελλοντικά κύματα θα προσπερνούν τα άτομα που είχαν προσβληθεί (αλλά όχι απαραίτητα νοσήσει). Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι ο ιός δεν αναπτύσσει τα «κόλπα» της γρίπης που μπορούν να «ξεγελάσουν» τα αντισώματα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει