Κορονοϊός: Οι εντάσεις στην οικονομία και ο εντεινόμενος ρατσισμός κατά Κινέζων πολιτών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει «να μιλήσει με μία φωνή»


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
15:34
13/02/2020
Κορονοϊός: Οι εντάσεις στην οικονομία και ο εντεινόμενος ρατσισμός κατά Κινέζων πολιτών
1
loading

Ο γιατρός της κινεζικής πρεσβείας στην Ιταλία απηύθυνε έκκληση προς τους Ιταλούς πολίτες, να σταματήσουν οι διακρίσεις και οι φραστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τις περασμένες ημέρες σε βάρος κινέζων πολιτών, εξαιτίας της ανησυχίας για τυχόν μετάδοση του κορονοϊού.

Το τελευταίο συμβάν σημειώθηκε χθες σε λεωφορείο της Ρώμης, όπου άγνωστοι έγραψαν, πάνω σε κάθισμα, ότι απαγορεύεται η είσοδος σε κινέζους. Πριν από λίγες ημέρες, κινέζοι πολίτες είχαν αναγκασθεί από τους υπόλοιπους επιβάτες να κατέβουν από δημοτικό λεωφορείο.

«Στην κινεζική κοινότητα διαδίδεται πανικός. Όχι εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά λόγω της ασφάλειας», τονίζει ο επιστήμονας που συνεργάζεται με την κινεζική πρεσβεία στην Ρώμη και προσθέτει:

«Σημειώθηκαν επιθέσεις κατά Κινέζων στην Ιταλία. Όχι κατά τουριστών, αλλά μελών της μόνιμης κινεζικής κοινότητας. Θα ήθελα να καλέσω τους Ιταλούς φίλους να επιδείξουν προσοχή σε ό,τι αφορά την προστασία της ασφάλειας των συμπατριωτών μας, που ζουν και εργάζονται στην Ιταλία. Να αποφύγουν προλήψεις, διακρίσεις, επιθέσεις. Ύβρεις και απειλές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Παράλληλα, έπειτα από δύο εβδομάδες παρακολούθησης, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο λοιμωδών νόσων της Ρώμης Λάτζαρο Σπαλαντσάνι οι 20 κινέζοι τουρίστες που ανήκαν στο γκρουπ των δυο συμπατριωτών τους οι οποίοι διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Οι δυο ασθενείς, τέλος, παραμένουν στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου της ιταλικής πρωτεύουσας και τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν ελαφρά βελτίωση.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί στο 1,2% την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη το 2020 και το 2021 στην Ευρωζώνη, αλλά προειδοποιεί για την αβεβαιότητα που συνδέεται με το Brexit, τις εμπορικές εντάσεις και, πλέον, με την επιδημία του Covid-19, που είναι πιθανόν να επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα.

«Η εμφάνιση και η διασπορά του Covid-19 και οι επιπτώσεις του στην δημόσια υγεία, τις ζωές των ανθρώπων και την οικονομική δραστηριότητα αποτελούν πηγή αυξανόμενης ανησυχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αυτήν την στιγμή, υποθέτουμε ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα είναι αυτό που θα πληγεί περισσότερο κατά το πρώτο τρίμηνο, με σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο», εκτιμά η Κομισιόν.

Όμως, «η διάρκεια της επιδημίας και τα εφαρμοζόμενα περιοριστικά μέτρα» αποτελούν «μεγάλο κίνδυνο», διότι μία διασπορά σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε γρήγορα να διαταράξει «την παγκόσμια αλυσίδα αξίας».

Η γερμανική βιομηχανία, η οποία ήδη πλήττεται, είναι «ιδιαίτερα εκτεθειμένη» σε ενδεχόμενες «παρατεταμένες συνέπειες του Covid-19 στο εξωτερικό εμπόριο και τις αλυσίδες τροφοδοσίας».

«Είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση της κλίμακας των αρνητικών οικονομικών συνεπειών» από την επιδημία, προειδοποίησε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Covid-19, που έχει πλήξει περισσότερους από 60.000 ανθρώπους και προκαλέσει περισσότερους των 1.300 θανάτων στην Κίνα, έχει προσβάλει περί τους 30 ανθρώπους σε επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτός της επιδημίας, η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη και με άλλους κινδύνους, περισσότερο γνωστούς, όπως η «μεγάλη αβεβαιότητα» που συνδέεται με το Brexit και αφορά την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης τους προσεχείς μήνες.

Η Κομισιόν επισημαίνει επίσης ότι η αβεβαιότητα που περιβάλλει την αμερικανική εμπορική πολιτική παραμένει εμπόδιο στην ανάκαμψη του επιχειρηματικού κλίματος.

Παρά το «δυσχερές εξωτερικό περιβάλλον», η Κομισιόν διατηρεί την πρόβλεψη του 1,2% για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης στην περίοδο 2020-2021, στα ίδια επίπεδα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις. Οι προβλέψεις παραμένουν στο 1,4% για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η συνέχιση της δημιουργίας θέσεων εργασίας, η ισχυρή άνοδος των μισθών και η εισαγωγή ευνοϊκών πολιτικών αναμένεται να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία να διατηρήσει μία μέτρια ανάπτυξη», «χωρίς ωστόσο αυτό να είναι ικανό για να οδηγήσει την ανάπτυξη στην υψηλότερη ταχύτητα».

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν στο 1,3% το 2020 και στο 1,4% το 2021, μία αύξηση κατά 0,1 για την διετία σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει «να μιλήσει με μία φωνή»

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσής συναντώνται στις Βρυξέλλες με στόχο των συντονισμό των μέτρων απέναντι στην επιδημία που προκαλεί ο νέος ιός Covid-19 και φιλοδοξώντας «να μιλήσουν με μία φωνή».

Απέναντι στην επιδημία, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν υιοθετήσει η καθεμία τα δικά της μέτρα, σε ό,τι αφορά την επιβολή καραντίνας, τους ελέγχους επιβατών και τις συμβουλές προς τους ταξιδιώτες.

Ομως σε μία ζώνη όπου η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων αποτελεί τον κανόνα, οι 27 κρίνουν αναγκαίο «να ενισχύσουν τον ήδη υπάρχοντα συντονισμό» ώστε «να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα» των μέτρων που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το σχέδιο του κειμένου του κοινού ανακοινωθέντος.

«Έχουμε την ανάγκη να προχωρήσουμε περισσότερο, να συντονισθούμε επί των μέτρων απαγόρευσης εισόδου, για την άφιξη των ταξιδιωτών, την επιδημιολογική ανάλυση των κρουσμάτων, τα αποθέματα του εξοπλισμού προστασίας», δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν κατά την προσέλευσή της στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας, «πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με μία φωνή».

Το σχέδιο του ανακοινωθέντος, το οποίο περιέχει κατάλογο γενικών δεσμεύσεων, θα εγκριθεί, μαζί με τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις, στο τέλος της συνεδρίασης.

«Οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα και είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ενωση να απαντήσει στο πρόβλημα αυτό κατά συντονισμένο και ενιαίο τρόπο», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια την Υγεία Στέλλα Κυριακίδη.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η περιορισμένη τοπικά επιδημία θα εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ενώ ο τσέχος ομόλογός του Ανταμ Βόιτεχ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων που θα περιορίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία στην ζώνη Σένγκεν.

Ο επίτροπος αρμόδιος για την διαχείριση των κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, ο οποίος συμμετέχει επίσης στην σύνοδο, τόνισε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη είναι ακόμη μικρός». «Ο κίνδυνος είναι μικρός, αλλά υπαρκτός, και μπορεί να αυξηθεί, κατά συνέπεια οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο», είπε.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ελέγχων, ο ευρωπαίος επίτροπος τάχθηκε υπέρ της λήψης «αναλογικών μέτρων».

Ελλείψεις;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επιφορτισθεί από τα κράτη μέλη «να διευκολύνει την αναγκαία πρόσβαση σε είδη εξοπλισμού ατομικής προστασίας...ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο ενδεχόμενες ελλείψεις», σύμφωνα με το σχέδιο.

Κατά την σημερινή σύνοδο θα συζητηθούν επίσης τρόποι για να αποτραπεί η επιδημία να έχει επίπτωση στην τροφοδοσία της Ευρώπης σε φάρμακα. Η Κίνα είναι η κύρια παραγωγός των δραστικών ουσιών που περιέχουν τα φάρμακα.

Ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής της υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην συνεδρίαση, προειδοποίησε χθες ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να προβλεφθεί το τέλος της επιδημίας».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε την λύπη του που η συνεδρίαση αυτή «διεξάγεται πάρα πολύ αργά» και ζήτησε «κοινή απάντηση απέναντι στους ανθρώπους που φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχουν επισκεφθεί την Κίνα τον τελευταίο μήνα». «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός, η Ιταλία έχει διακοπή πτήσεων, η Γερμανία όχι, αλλά δεν είναι και πολύ δύσκολο να πάει κανείς από το αεροδρόμιο του Μονάχου στο Μιλάνο».

Μαζί με δύο ακόμη ευρωβουλευτές της ομάδας του, ο Αντόνιο Ταγιάνι υπέβαλε στην επίτροπο Στέλλα Κυριακίδη πρόταση για την συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τους ταξιδιώτες, για τις διαδρομές που έχουν ακολουθήσει, τα πρόσωπα με τα οποία έχουν έλθει σε επαφή, καθώς και ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων.

Για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκταμιεύσει 10 εκατομμύρια ευρώ για την έρευνα με στόχο την παρασκευή εμβολίου και υποστηρίζει πρόγραμμα σύνδεσης 300 νοσοκομείων και 900 εργαστηρίων.

Η Κομισιόν συμμετείχε επίσης στην χρηματοδότηση της επιχείρησης επαναπατρισμού από την Κίνα 500 ατόμων και την αποστολή 12 τόνων ιατρικής βοήθειας προς την Κίνα.

Βόρεια Κορέα: Ο Ερυθρός Σταυρός ζητεί εξαιρέσεις από τις κυρώσεις

Ο Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε επείγουσα έκκληση σήμερα για εξαίρεση από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Βόρειας Κορέας ώστε να βοηθηθεί να αποτρέψει ένα ξέσπασμα του κοροναϊού, έπειτα από μια επιδημία στη γειτονική Κίνα.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και κιτ ελέγχου, είδη που είναι ζωτικής σημασίας για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενο ξέσπασμα», δήλωσε ο Ξαβιέρ Καστεγιάνος, διευθυντής Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Μια εξαίρεση προκειμένου να επιτραπούν τα τραπεζικά εμβάσματα προς το γραφείο της IFRC στη Βόρεια Κορέα είναι «απαραίτητη ως παρέμβαση για τη σωτηρία ζωών» πρόσθεσε. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος τρόπος για ανθρωπιστική παρέμβαση και πρέπει να δράσουμε τώρα».

Οι διεθνείς κυρώσεις απαγορεύουν ένα μεγάλο εύρος επιχειρηματικών, εμπορικών και άλλων συναλλαγών με τη Βόρεια Κορέα. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν λόγω των προγραμμάτων πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της χώρας, τα οποία αναπτύχθηκαν παραβιάζοντας ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει επιβεβαιώσει οποιαδήποτε κρούσματα του νέου κοροναϊού, όμως κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η κυβέρνηση παρατείνει στις 30 ημέρες την περίοδο καραντίνας για τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα και όλοι οι κυβερνητικοί θεσμοί, όπως και οι ξένοι που ζουν στη χώρα, αναμένεται να συμμορφωθούν «χωρίς όρους».

Ήδη μία από τις πιο απομονωμένες χώρες στον κόσμο, η Βόρεια Κορέα έχει σταματήσει τις αεροπορικές πτήσεις και τη σιδηροδρομική σύνδεση με τους γείτονές της, έχει θεσπίσει υποχρεωτική καραντίνα εβδομάδων για τους ξένους που έφθασαν πρόσφατα στη χώρα, ανέστειλε τον διεθνή τουρισμό και επέβαλε σχεδόν πλήρη αποκλεισμό των διασυνοριακών ταξιδιών.

Ορισμένα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας έκαναν λόγο για πολλαπλά κρούσματα και ενδεχόμενους θανάτους από τον ιό στη Βόρεια Κορέα, όμως αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με έδρα την Πιονγκγιάνγκ δήλωσαν στο ραδιοσταθμό Φωνή της Αμερικής ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τυχόν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Ερυθρός Σταυρός της Βόρειας Κορέας έχει αναπτυχθεί σε περιοχές σε όλη τη χώρα προκειμένου να διεξαγάγει εκστρατείες δημόσιας εκπαίδευσης και να επιβλέψει ανθρώπους με πιθανά συμπτώματα.

«Πραγματοποιούν ενημερωτικές δραστηριότητες σε διάφορες μορφές και με διάφορες μεθόδους σε δημόσια μέρη προκειμένου να εισαγάγουν κοινή ιατρική γνώση για την επιδημία και να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν περισσότερο ευγενικά ηθικά γνωρίσματα βοήθειας και καθοδήγησης μεταξύ τους», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Σύμφωνα με την IFRC, το παράρτημά της στη Βόρεια Κορέα έχει κινητοποιήσει 500 εθελοντές και είναι ο μοναδικός οργανισμός αρωγής που έχει πρόσβαση στις τέσσερις επαρχίες που βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα με την Κίνα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar SER 30

    ΚΑΛΩΣ ΤΟΝΑ ΚΙ ΑΣ ΑΡΓΗΣΕ . ΠΑΡΤΕ ΚΙ ΕΝΑΝΕ ΧΟΝΤΡΟ ΙΟΓΕΝΗ ΡΑΤΙΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ . ΡΕ ΕΙΣΤΕ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ . ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΚΟΛΛΗΣΕ [...] ΚΑΙ ΔΕΡΝΕΙ Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΑΣ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΕΙΣ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΥΣ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ / ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ? ΚΑΘΕ ΣΧΙΣΤΟΜΑΤΗΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ \'\' ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΤΑ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ \'\' . ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ , ΒΛΑΞ ΕΙΣΑΙ ? ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΟΥΠ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΣΟΥΠ ΤΑ ΠΕΤΑΜΕ ΚΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ . ΑΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΒΛΑΚΕ . ΕΔΩ ΕΧΟΥΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 1 0 0 . 0 0 0 . 0 0 0 ΕΚΑΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΓΑΝΗ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟΣ ΛΕΕΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ [...] ΠΕΡΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει