Απολύτως αναμενόμενο και να μην θορυβήσει τους γονείς ότι θα παρατηρηθεί αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού στους μαθητές τις επόμενες βδομάδες λόγω του συστηματικού ελέγχου στα ασυμπτωματικά παιδιά, ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

«Εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα αναμένουμε μείωση μετά τις πρώτες εβδομάδες, ανάλογα και με την πορεία της επιδημίας» συμπλήρωσε κάνοντας λόγο για αλλαγή φιλοσοφίας φέτος όσον αφορά στη λειτουργία των σχολείων.

«Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω θετικού κρούσματος, ενώ με τον συνδυασμό rapid test και self test στο σπίτι θα ελέγχεται η διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον» ανέφερε. «Στόχος στα σχολεία είναι να γίνει η παρακολούθηση των μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν έχουν εμβολιαστεί με 2 τεστ κάθε εβδομάδα. Τα τμήματα που θα έχουν κρούσμα δεν θα κλείνουν, αλλά θα ελέγχονται οι συμμαθητές τους και θα απομονώνονται» συμπλήρωσε.

Η κ. Παπαευαγγέλου ζήτησε από γονείς να ακολουθήσουν τις οδηγίες πιστά για τη διενέργεια self test. Αναφορικά με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης εφήβων αυτό έχει αυξηθεί τελευταία, με 1 στα 4 παιδιά λυκείου να έχει κάνει την πρώτη δόση, ενώ το ποσοστό στο γυμνάσιο κυμαίνεται στο 13%.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι η αύξηση που θα καταγραφεί είναι ανεξάρτητη από διασπορά λόγω έναρξης της σχολική χρονιάς, προσθέτοντας ότι εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα αναμένεται μείωση των κρουσμάτων μετά από τις πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Η αύξηση των test λογικό να αυξήσει τα κρούσματα, απάντησε στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει», είπε καθώς μπορούμε τα θετικά περιστατικά να τα διαγνώσουμε και να τα απομακρύνουμε ώστε να αποφύγουμε και τη μετάδοση στα σχολεία. «Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τηρούν τα μέτρα και θα αποφύγουμε τις συρροές» είπε η κ. Γκάγκα, τονίζοντας ότι η παρακολούθηση θα είναι συνεχής και οι παρεμβάσεις θα γίνονται νωρίς. Τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού και της αυστηρής τήρησης των μέτρων προστασίας.

Παπαευαγγέλου: Σταθεροποίηση της επιδημίας

Σαφή σταθεροποίηση εμφανίζει η επιδημία Covid-19 στη χώρα και μάλιστα τις τελευταίες 15 μέρες διαφαίνεται μια ύφεση, ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων παραμένει υψηλός, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 35 έτη, ενώ παρατηρείται σταθερή αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

«Ικανοποιητική» χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν αρκετές περιοχές στη χώρα, όπως η Αργολίδα, η Αρκαδία, Ευρυτανία, η Ροδόπη, τα Γιάννενα και περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο.

«Ο φόβος που υπήρχε ότι θα γυρίσουμε από τα νησιά και μέσα στο Σεπτέμβριο θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν το είδαμε», είπε η κ. Παπαευαγγέλου απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των 7 τελευταίων ημερών ανέρχεται στα 2.274 κρούσματα ανά ημέρα, εμφανίζοντας μείωση 20%. Ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 2,4%.

Επίσης ύφεση κατά 15% παρουσιάζει ο μέσος κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του 7ημερου με 223 εισαγωγές ανά ημέρα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στις ΜΕΘ εμφανίζει σταθεροποίηση, ενώ αυξάνεται η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων που είναι στα 66 έτη. Τόνισε ότι, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, 9 στους 10 ασθενείς στις ΜΕΘ ήταν είτε ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη συμβολή των self test στον έλεγχο της πανδημίας, λέγοντας ότι περίπου 30% των συνολικών νέων διαγνώσεων προκύπτουν από θετικό self test.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.