Δημοσκόπηση για το 1821: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Επανάσταση – Ο ήρωας που ξεχωρίζουν

Επτά στους δέκα θεωρούν ότι το κρυφό σχολειό δεν είναι μύθος


ΕΛΛΑΔΑ
16:44
08/07/2020
Δημοσκόπηση για το 1821: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Επανάσταση - Ο ήρωας που ξεχωρίζουν
17
loading

Μία διαφορετική έρευνα έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά λόγω κορονοϊού δημοσιεύθηκε τώρα. Πρόκειται για δημοσκόπηση που έγινε στους Έλληνες πολίτες και έχει να κάνει με την Επανάσταση του 1821. 

Κατά βάση ενημερωμένοι, με «δίψα» για περισσότερες γνώσεις και με κύρια πηγή ενημέρωσης, το σχολείο. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από τη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) - Μάρκος Δραγούμης.

Η πανελλαδική έρευνα σε 1.200 νοικοκυριά, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, παρουσιάστηκε όμως σήμερα λόγω της πανδημίας που μεσολάβησε.

Πρόκειται για «το σημαντικότερο γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας, οφείλουμε τα πάντα στην Επανάσταση», ήταν το, καταληκτικό, σχόλιο του Αριστείδη Χατζή, μέλους της επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ταυτοχρόνως όμως ο διευθυντής Ερευνών του ΚΕΦίΜ (και, άρα, και επικεφαλής της μελέτης) και καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ.

Αφού υπογράμμισε τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του ιστορικού γεγονότος, παρατήρησε πως δεν έχει εκτιμηθεί αρκετά αυτό που έγινε, ίσως και διδάσκεται με τρόπο παρωχημένο και βαρετό στα σχολεία.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας

1. Η επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα κοινό τόπο αναφοράς που ενώνει τους Έλληνες. Ενιαία είναι σε μεγάλο βαθμό η εικόνα που έχουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες για την Επανάσταση του 1821.

Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία), το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα, η ιδεολογία, η πολιτική ταυτότητα και η ψήφος στις εκλογές ασκούν μικρή επιρροή στις απόψεις τους. «Η ελληνική κοινωνία βλέπει την Επανάσταση με ενιαίο τρόπο. Δεν είναι διχασμένη, όπως, π.χ. για τη δεκαετία του 1940», επεσήμανε ο Αρ. Χατζής.

2. Κυρίαρχη προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αναδεικνύεται με μεγάλη διαφορά ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (92,7%).

Ακολουθεί ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (63,1%). Κάτι που υπογραμμίσθηκε ως ιδιαιτέρως θετικό είναι το γεγονός ότι μια γυναίκα, η Μπουμπουλίνα, βρίσκεται στην πρώτη τριάδα, κάτι που δεν συναντά κανείς σε άλλες Επαναστάσεις.

Ανάμεσα στους πλέον αναγνωρισμένους δέκα πρωταγωνιστές της Επανάστασης βρίσκεται και άλλη μια γυναίκα, η Μαντώ Μαυρογένους, στην 10η θέση.

3. Για τους σημερινούς Έλληνες, τη συντριπτική πλειοψηφία, το 1821 ήταν μια Επανάσταση κυρίως εθνική, ενώ περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες πιστεύουν ότι η Επανάσταση είχε και κοινωνικά, φιλελεύθερα και θρησκευτικά χαρακτηριστικά.

4. Η Ρωσία αναδεικνύεται, με 42,5%, ως η ξένη δύναμη με τη θετικότερη συμβολή στην Επανάσταση του 1821. Ακολουθούν η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

5. Ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες, τις οργανώσεις και τους θεσμούς που ενεπλάκησαν στην Επανάσταση, αρκετά υποτιμημένος κρίνεται ο ρόλος των εμπόρων. Αντίθετα, αναγνωρίζεται σχεδόν ομόφωνα ο θετικός ρόλος της Φιλικής Εταιρείας, των Φιλελλήνων και των νησιωτών πλοιοκτητών, των στρατιωτικών και της Εκκλησίας.

6. Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες από το πόσο καλά γνωρίζουμε την ιστορία της Επανάστασης.

Μόλις 1 στους 10 πιστεύει ότι ο μέσος Έλληνας γνωρίζει καλά την ιστορία της Επανάστασης. Από την άλλη, ωστόσο, ο ερωτώμενος θεωρεί ότι γνωρίζει πολύ καλά (8,6%) ή αρκετά καλά (34,3%) τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου.

«Είναι ενδιαφέρον ότι μόνο το 8% των πολιτών απαντά ότι ο μέσος Έλληνας γνωρίζει πολύ καλά ή αρκετά καλά την ιστορία της Επανάστασης του 1821, ενώ στην ερώτηση "εσείς προσωπικά πόσο καλά την γνωρίζετε" απαντούν "πολύ καλά" και "αρκετά καλά" το 43%.

Το βέβαιο είναι ότι οι Έλληνες γνωρίζουν για το θέμα αυτό λιγότερα από όσα θα ήθελαν», ήταν το σχόλιο της Σοφίας Τσιλιγιάννη, γενικής διευθύντριας της MARC Α.Ε.

7. Τρεις στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι δεν έχουν ακούσει ή διαβάσει τίποτα σχετικά με τις 3 Εθνοσυνελεύσεις και τα Συντάγματά τους. (Το ΚΕΦίΜ υποσχέθηκε, ωστόσο, ότι θα εστιάσει στο θέμα αυτό, στην καμπάνια ενημέρωσης που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα).

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι Εθνοσυνελεύσεις και τα τρία Συντάγματα έχουν κυρίως δημοκρατικά και φιλελεύθερα χαρακτηριστικά.

8. Επτά στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι το κρυφό σχολειό δεν είναι μύθος. Διχασμένη η κοινή γνώμη για το αν η Επανάσταση ξεκίνησε την 25η Μαρτίου στη Μονή της Αγίας Λαύρας.

9. Το σχολείο αποτελεί την κυριότερη πηγή μάθησης για την Επανάσταση για τους περισσότερους Έλληνες.

Επτά στους δέκα δεν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας της Επανάστασης στο σχολείο και 9 στους 10 ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στη διδασκαλία της.

«Καθώς όμως 2 στους 3 λένε πως κύρια πηγή γνώσης είναι το σχολείο, αποκτά μεγάλη σημασία το σχεδόν καθολικό αίτημα (88%) της ελληνικής κοινωνίας να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην διδασκαλία της Επανάστασης του 1821 στα σχολεία», υπογράμμισε κατά την παρουσίαση η Σοφία Τσιλιγιάννη.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας. Δείτε εδώ όλη την έρευνα

*Οι φωτογραφίες είναι αρχείου από την Eurokinissi

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

  ότι και να κάνετε ΤΟ ΙΕΡΟ ΑΥΤΟ ΧΩΜΑ ΠΑΝΤΑ θας σας ξερνάει γιατί ποτίζεται,δέχεται και τρέφεται ΜΟΝΟ από το ΑΙΜΑ των ΗΡΩΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ.

 2. avatar Π.γ

  Δυστυχώς χύθηκε τόσο αίμα αθώων ανθρώπων αθώων Ελλήνων για την ελευθερία και εμείς κάναμε την Ελλάδα μουσουλμανική με κάθε απολίτιστη ράτσα μουσουλμάνων μέσα στην χώρα μας.πουλησαν την Ελλάδα οι άχρηστοι πολιτικοί Λες και τους ανήκε ντροπή σε όλους μας .Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο αν δεν μας φάνε οι Τούρκοι θα φαγοθου με μεταξύ μας

 3. avatar Πάλι καλά

  Που δεν έκανε καμμία διαδήλωση το ΚΚΕ
  για τα δικαιώματα των Οθωμανών μεταναστών που κατά τύχη είχαν κ όπλα

 4. avatar Parkis

  Άγνοια!
  Πλήρης άγνοια!
  Απο που να αρχίσει κανείς τώρα που έχει γίνει τέτοια πλύση εγκεφάλου;
  Κρυφά σχολιά και αγιες λαυρες και άλλα ψέματα των κατακτητών δλδ του χριστιανισμού που ως γνωστόν ήταν απόλυτα εναντίον της επανάστασης και καθε αλλαγής.

 5. avatar 999

  Γιατί να μη πιστέψουν στο κρυφό σχολειό,εδώ πιστεύουν οτι υπάρχει θεός και οτι μιλάει Ελληνικά.

 6. avatar ΓΤΠ Έλληνες

  «Η Ρωσία αναδεικνύεται, με 42,5%, ως η ξένη δύναμη με τη θετικότερη συμβολή στην Επανάσταση του 1821. Ακολουθούν η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία».
  Άλλο πάλι και τούτο!!!!
  Ρε ανιστόρητα ορκ, οι Ρώσοι ήταν με τους Οθωμανούς

  1. avatar Σε ψαχνω ακομα..

   ..αλλα δε θα στο πω εδω.
   Θα με δεις μπροστα σου.
   Μαγκακο.

  2. avatar ΓΤΠ Ανθέλληνα

   Τώρα μισό λεπτακι στέλνω το ξανθό γένος

 7. avatar Babis o flu

  Αγαπημένοι μου ήρωες που ελευθερώσατε την Ελλάδα είστε άτυχοι. Αν είχε εφευρεθεί ο κομμουνισμός στα χρόνια σας, τώρα θα σας λάτρευαν τα κουμούνια. Έχουν μεγαλοποιήσει τον συμμοριτοπόλεμο, τον Γοργοπόταμο, το Πολυτεχνείο που εσείς είτε πολύ μικροί. Κρίμα.

 8. avatar Παΐσιος ο Αγιορείτης

  Τώρα στέλνω ξανθό γένος. Μισό λεπτάκι

  1. avatar Παΐσιος ο Αγιορείτης

   Τώρα μισό λεπτακι στέλνω το Μογγολικό γένος

 9. avatar Σε γνωρίζω από την κόψη

  Μη ξεχνιόμαστε

 10. avatar Ουστ ρε

  Οπως ο κολοκοτρωνης με το αλογο του πέρασε πανω απο 35 χιλιαδες πτωματα τουρκων και αλβανων χωρις να πατησει στη γη, ετσι θα επαναληφθεί η ιστορια.
  Οι ατιμες ανθελληνικες φαρες θα εξαφανιστουν

  1. avatar Σωστος..

   ..ο φιλος!!!!
   Ζητω το εθνος!!!!

  2. avatar Θα γίνει

   Ας έχουμε υπομονή και πιστη. 400 χρόνια άντεξαν οι πρόγονοι μας. Δεν ξέρω αν εμείς θα μαστε εν ζωή η θα τα δει άλλη γενιά. Εδώ το ιερό αυτό χώμα που πατάμε μια μέρα θα ξαναγίνει Ελλάδα.

  3. avatar ψαξε λιγο

   ποιος ηταν υποστηρικτης του ελληνοαλβανικου βασιλειου ..

   1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

    Η ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ. Αυτοί που πολέμησαν στο πλευρό των ΗΡΩΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ το 1821 ήταν ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ .Η ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ παραχωρήθηκε στους ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΤΟ 1914 με το ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει