Ένστολοι θα είναι στο εξής οι δασοφύλακες, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει έτοιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο ορίζεται ότι πλέον οι δασικοί υπάλληλοι οι οποίοι προβαίνουν σε εξωτερικούς ελέγχους θα πρέπει να φορούν υπηρεσιακή στολή.

Μέσω του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι, επιχειρείται να μπουν οι βάσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο Ελληνικό Σώμα Φύλαξης της Φύσης.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, στόχος του νέου σώματος θα είναι η πάταξη παράνομων δραστηριοτήτων στην ελληνική ύπαιθρο, όπως της λαθροθηρίας, της παράνομης υλοτομίας, της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων, της παράνομης μανιταροσυλλογής και αποψίλωσης πολύτιμων βοτάνων κ.λπ.

Σήμερα λειτουργούν τρία σώματα: η ομοσπονδιακή θηροφυλακή με 250 άτομα, τα δασαρχεία με περίπου 3.000 δασοφύλακες και οι λιγοστοί φύλακες των φορέων διαχείρισης.

«Έχουμε καταγγελίες, π.χ. από το δασαρχείο Κόνιτσας, ότι αλλοδαποί, οπλισμένοι σαν αστακοί, εισέρχονται με τα κοπάδια τους στα ελληνικά βοσκοτόπια και απειλούν τους έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι φοβούνται να οδηγήσουν στις συγκεκριμένες περιοχές τα ζώα τους για βόσκηση. Έχουμε εντοπίσει ελληνικά άγρια βότανα να πωλούνται στη γερμανική αγορά ως προϊόν γειτονικής μας χώρας, στην οποία τα συγκεκριμένα είδη δεν φύονται. Είναι εκτεταμένη η παράνομη μανιταροσυλλογή, η λαθροθηρία, η παράνομη απόθεση τοξικών αποβλήτων κ.λπ.» τόνισε ο κ. Τσιρώνης, επισημαίνοντας την ανάγκη της δημιουργίας του Σώματος Φύλαξης της Φύσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το περιβαλλοντικό έγκλημα.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, διερευνάται εάν μπορεί να στελεχωθεί με δημοσίους υπαλλήλους, αν και με δεδομένες τις μνημονιακές δεσμεύσεις περί προσλήψεων, είναι πιθανότερο να στελεχωθεί με συμβασιούχους. Τα έξοδα θα μπορούσαν να καλυφθούν από το Πράσινο Ταμείο, αν εξαλειφθεί η δέσμευση του 97,5% των πόρων του ή από τα έσοδα που προκύπτουν από τις άδειες κυνηγιού, τα οποία υπολογίζονται στα 15 με 20 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός λόγος που επικαλούνται στελέχη του υπουργείου για την υποχρεωτική στολή των δασοφυλάκων, οι οποίοι πάντως δεν θα οπλοφορούν, είναι τα ζητήματα ασφαλείας που έχουν ανακύψει ύστερα από τις συχνές επιθέσεις που δέχονται οι δασοφύλακες κατά τη διάρκεια περιπολιών και ελέγχων. Τα περισσότερα κρούσματα συμβαίνουν σε δύσβατα σημεία πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές κυρίως της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, στις οποίες συχνά οι δασοφύλακες έρχονται αντιμέτωποι ακόμα και με οπλισμένες ομάδες λαθροϋλοτόμων και λαθροθηρών.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι δασικοί υπάλληλοι οι οποίοι έχουν δεχτεί επιθέσεις και ξυλοδαρμούς κατά τη διάρκεια ελέγχων.