Το Hotel Gellért, που δεσπόζει με εξαιρετική θέα στον ποταμό Δούναβη, αποτελεί εδώ και καιρό φάρο αρχιτεκτονικής μεγαλοπρέπειας και υπερηφάνειας στη Βουδαπέστη.
Από το μεγαλειώδες ντεμπούτο του το 1918, αυτό το Art Nouveau ορόσημο φιλοξένησε βασιλείς, καλλιτέχνες και αξιωματούχους, χαράσσοντας μια μόνιμη θέση στην ιστορία μιας πόλης που αναδείχθηκε σε μια από τις πιο εντυπωσιακές πρωτεύουσες της Ευρώπης πριν από την αναγκαστική παρακμή που επέφερε η δεκαετία του κομμουνισμού.
Μετά από δεκαετίες συνεχούς λειτουργίας, το Gellért έκλεισε το 2019, με τη χλιδή του ξεθωριασμένη και τους εσωτερικούς χώρους φθαρμένους.
Τα τελευταία χρόνια, το πανέμορφο -αν και ελαφρώς ξεθωριασμένο- σπα δίπλα στο ξενοδοχείο συνέχισε να προσελκύει επισκέπτες, παραμένοντας ένα από τα κορυφαία ιαματικά λουτρά της Βουδαπέστης. Όμως το ιστορικό ξενοδοχείο Gellért έχει πλέον κλείσει. Το άλλοτε ζωντανό του λόμπι έχει βυθιστεί στη σιωπή, γεμάτο ξεχασμένα έπιπλα, ορατά μόνο μέσα από τα σκονισμένα του παράθυρα.
Τώρα, περισσότερο από έναν αιώνα μετά το άνοιγμά του, το εμβληματικό ξενοδοχείο βρίσκεται σε πλήρη αναγέννηση. Προγραμματισμένο να ανοίξει ξανά το 2027 υπό το διάσημο Mandarin Oriental Hotel Group, το νέο Gellért υπόσχεται να συνδυάσει το πλούσιο παρελθόν του με τη σύγχρονη πολυτέλεια.
Υψηλή κοινωνία

Σχεδιασμένο από τους Ούγγρους αρχιτέκτονες Ármin Hegedűs, Artúr Sebestyén και Izidor Sterk, το ξενοδοχείο, όπως αναφέρει το CNN Travel, άνοιξε νέους δρόμους όταν άνοιξε με χαρακτηριστικά πολύ μπροστά από την εποχή του: τηλέφωνα στα δωμάτια, ζεστό νερό με αγωγούς και ακόμη και βρύσες με ανθρακικό.
Οι επισκέπτες μπορούσαν να πληρώνουν στο εθνικό τους νόμισμα και να απολαμβάνουν την πρώτη υπηρεσία μεταφοράς από το αεροδρόμιο στην Ουγγαρία -μικρές λεπτομέρειες που καθιέρωσαν μεγάλα σημεία αναφοράς στη φιλοξενία των αρχών του 20ού αιώνα.
Τα ιαματικά λουτρά του ξενοδοχείου αποτελούσαν τεράστιο πόλο έλξης, προσελκύοντας πελατεία από κοντά και μακριά.
Μέχρι τη δεκαετία του 1930, το ξενοδοχείο είχε γίνει η καρδιά της υψηλής κοινωνίας της Βουδαπέστης. Με την πάροδο των χρόνων, προσωπικότητες όπως ο Μαχαραγιάς της Kapurthala -ένας από τους τελευταίους βασιλείς της Ινδίας-, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Jimmy Walker και ο Σάχης Ρεζά Παχλαβί του Ιράν πέρασαν από τις ιστορικές αίθουσές του.
Ο πρώην πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ήταν φιλοξενούμενος του ξενοδοχείου, ενώ σπουδαίοι εκπρόσωποι του Χόλιγουντ, όπως η Τζέιν Φόντα, αναζήτησαν την ησυχία τους στους τοίχους του. Ο βιολιστής Yehudi Menuhin βρήκε έμπνευση στην ηρεμία του. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον έμειναν στο Gellért κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στη Βουδαπέστη. Μάλιστα, λέγεται ότι ο Μπάρτον της χάρισε το διάσημο διαμάντι Krupp στο ξενοδοχείο.
Η γοητεία του Gellért βρήκε ανταπόκριση ακόμη και στον κινηματογράφο, με στοιχεία της ταινίας «The Grand Budapest Hotel» του Wes Anderson να έχουν ως πρότυπο την ιδιόρρυθμη γοητεία του. Το φανταστικό ξενοδοχείο του Άντερσον μοιράστηκε, επίσης, μια παρόμοια μοίρα με το Gellért, με την αίγλη των προπολεμικών του χρόνων να ξεθωριάζει στη μετέπειτα ζωή του.
Αναγνωρίζοντας την πολιτιστική του σημασία, οι Ούγγροι επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων BDPST Group απέκτησαν το ακίνητο το 2022, ξεκινώντας μια φιλόδοξη αποκατάσταση τον Οκτώβριο του 2024. Με γνώμονα τις αυστηρές αρχές διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ομάδα πίσω από την αναβίωση επιδιώκει να αποκαταστήσει τη θέση του ξενοδοχείου στην πόλη.
«Συχνά σκεφτόμαστε τα ιστορικά κτίρια ως μέρος της ζωής μας -αλλά με το Gellért, το βλέπω διαφορετικά. Πιστεύω ότι εμείς είμαστε αυτοί που για λίγο γινόμαστε μέρος της ζωής του», λέει ο Zoltán Kecskeméthy, διευθύνων σύμβουλος της BDPST Real Estate Development.
Εθνικός θησαυρός

Για τον Kecskeméthy, το Gellért αποτελεί εθνικό θησαυρό -μάρτυρα πολέμων, επαναστάσεων και γενεών της ουγγρικής ζωής. «Δεν είναι απλώς ένα ξενοδοχείο», συνεχίζει. «Είναι ένα σύμβολο».
«Προσπαθούμε να κάνουμε τους διεθνείς επισκέπτες να νιώσουν ότι μπαίνουν σε μια ιστορία πολύ μεγαλύτερη από τους ίδιους -και οι ντόπιοι να νιώσουν και πάλι ότι αυτό το κτίριο είναι δικό τους. Αν κάνουμε καλά τη δουλειά μας, θα το παραδώσουμε με ακόμη μεγαλύτερο νόημα από ό,τι το βρήκαμε».
Το ανακαινισμένο ξενοδοχείο θα προσφέρει 134 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων 34 σουιτών, διαμορφωμένα έτσι ώστε να τιμούν την παράδοση και ταυτόχρονα να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα. Χαρακτηριστικοί χώροι όπως το λόμπι, το Danube Room και το Gobelin Room αποκαθίστανται σχολαστικά με τη χρήση αρχειακών φωτογραφιών και πρωτότυπων σχεδίων.
Το βρετανικό στούντιο σχεδιασμού Alexander Waterworth Interiors είναι υπεύθυνο για τους εσωτερικούς χώρους, ενώ το ουγγρικό γραφείο Archikon Architects επιβλέπει τις αρχιτεκτονικές εργασίες.
Η πρόσφατη κατεδάφιση στο εσωτερικό της αίθουσας Gobelin αποκάλυψε κρυμμένα πρωτότυπα χαρακτηριστικά που είχαν επί μακρόν αποκρυφτεί. Κάτω από στρώματα πράσινου συγκολλητικού χρώματος, ξεθωριασμένα κόκκινα διακοσμητικά μοτίβα έχουν έρθει ξανά στην επιφάνεια.

Ενώ η βάση του ξενοδοχείου είναι ιστορική, η ομάδα που ανακαινίζει το ξενοδοχείο αναγνωρίζει ότι η ψυχή του είναι μελλοντική.
«Πιστεύουμε ότι η καινοτομία είναι μέρος του DNA της Gellért», εξηγεί ο Kecskeméthy. «Στην ακμή του, το ξενοδοχείο ήταν πρωτοπόρο σε διάφορες πτυχές: ορισμένοι επισκέπτες έφταναν με υδροπλάνο από τη Βιέννη. Κάθε δωμάτιο διέθετε τηλέφωνο -κάτι σπάνιο για την εποχή εκείνη. Το ιαματικό νερό διοχετευόταν απευθείας σε ορισμένα δωμάτια. Επιλεγμένα μπάνια είχαν ακόμη και ανθρακούχο νερό -αυτά τα χαρακτηριστικά έγιναν αμέσως πρωτοσέλιδα διεθνώς. Και το σπα διέθετε μια πισίνα με κύματα, δεκαετίες μπροστά από την εποχή του».
Αυτό το πνεύμα συνεχίζεται και σήμερα, με νέες προσθήκες, όπως ένα sky bar στον τελευταίο όροφο -μια σύγχρονη προσθήκη που συμβαδίζει με τον αρχικό τολμηρό σχεδιασμό του ξενοδοχείου. «Επιθυμούμε να διοχετεύσουμε το πνεύμα της προόδου που έκανε το Gellért εξαιρετικό εξαρχής», προσθέτει. «Σεβόμενοι την ιστορία και τις παραδόσεις του, θέλουμε να γίνει και πάλι αυτό -με τρόπο του 21ου αιώνα».
Η αναβίωση του χώρου τιμά με σεβασμό την ιστορία του. Τα ιστορικά λουτρά Gellért θα παραμείνουν υπό τη διαχείριση του δήμου, διατηρώντας τον αυθεντικό τους χαρακτήρα, ενώ στον χώρο του ξενοδοχείου θα δημιουργηθεί ένα νέο σπα με την υπογραφή ευεξίας του Mandarin Oriental. Η γαστρονομική εμπειρία θα συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο, μέσα από εστιατόρια σχεδιασμένα να προσελκύσουν τόσο τους κατοίκους της πόλης όσο και τους διεθνείς ταξιδιώτες.