Ο ηθοποιός Μιχάλης Οικονόμου υπερασπίστηκε δημόσια τις επιλογές ζωής του, τονίζοντας ότι έπραξε σύμφωνα με «τον νόμο της καρδιάς» του, πολύ πριν η ισότητα στον γάμο γίνει νόμος του κράτους. Ο Οικονόμου, ο οποίος είναι παντρεμένος με τον Γιώργο Μακρή και μαζί ανατρέφουν τον γιο τους Νικηφόρο, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η πολιτεία, έσπευσε όμως να επισημάνει ότι η κοινωνία εξακολουθεί να μην είναι πλήρως συμπεριληπτική
Ο ηθοποιός, σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Καλοκαιρινό Ραντεβού» την Τρίτη 29 Ιουλίου, έστειλε ηχηρό μήνυμα για την αντιμετώπιση της βίας και του ρατσισμού. Υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται γνωστά τα περιστατικά ομοφοβικών επιθέσεων, ώστε να προκληθεί κοινωνική αυτογνωσία και διόρθωση συμπεριφορών, με σκοπό τη δημιουργία μιας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας.
«Πρέπει τα θέματα που έχουν να κάνουν με βία και ομοφοβικές επιθέσεις να γίνονται γνωστά και ο καθένας ας καταλάβει τι πρέπει να διορθώσει μέσα του, γύρω του, στα παιδιά του, ώστε αυτή η κοινωνία να γίνει λίγο πιο συμπεριληπτική. Πάντα θα υπάρχουν ακραίες απόψεις, αλλά ελπίζω και πιστεύω ότι πάμε σε μια αφύπνιση. Ναι μεν έχουν ψηφιστεί αντιρατσιστικοί νόμοι, νόμοι για την ισότητα στον γάμο, αλλά ισχύει ό,τι ακριβώς και με τον Κρέοντα».
Ο Μιχάλης Οικονόμου υπογράμμισε αργότερα πως η προσωπική του επιλογή ήταν προγενέστερη κάθε νομοθεσίας: «Εφάρμοσα τον νόμο της καρδιάς πριν ψηφιστεί ο οποιοσδήποτε νόμος. Έκανα αυτό που θεωρούσα σωστό για την οικογένειά μου και για αυτό το παιδί». Πρόσθεσε πως, αν και ο νόμος τον δικαίωσε, η κοινωνία χρειάζεται ακόμα σημαντική προσπάθεια για να φτάσει στην πλήρη ισότητα και συμπερίληψη, με την παιδεία να είναι το κλειδί. Σχετικά με τα αρνητικά σχόλια στα social media, ο ηθοποιός δήλωσε ότι τα σβήνει «για να ξορκίσει την κακή ενέργεια, όχι ότι με αφορούν τόσο».