Θερμός παραμένει κοινοβουλευτικά ο Ιούλιος με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το διαχρονικό «πάρτι» με τις αγροτικές επιδοτήσεις να ανατροφοδοτεί τις πολιτικές αντεγκλήσεις μετά και την προαναγγελία της κυβέρνησης για πρόταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα ξεκινά από το 1998 και θα φτάνει μέχρι και σήμερα. Πιθανότατα εντός της ημέρας η γαλάζια πρόταση θα κατατεθεί στη Βουλή με την απόφαση να ανακοινώνεται από τον πρωθυπουργό στον χθεσινό πρωινό καφέ με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου και αφού τις προηγούμενες είχαν συνεκτιμηθεί από νομικούς τα στοιχεία της δικογραφίας της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.
Η κυβέρνηση έσπευσε να προκαταλάβει με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ειδικά το ΠΑΣΟΚ είχε προαναγγείλει εδώ και ημέρες την κατάθεση πρότασης για προανακριτική επιτροπή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές (άνω των 30), καθώς θα συμπράξει με τη Νέα Αριστερά σε κοινό κατηγορητήριο, το οποίο σήμερα θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση και η ψηφοφορία για τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής θα γίνει τις επόμενες ημέρες και για να «περάσει» απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των βουλευτών. Δηλαδή από 120 βουλευτές.
Το σκεπτικό της απόφασης
Με στόχο να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, ώστε να επιτευχθεί πλήρης κάθαρση και διαφάνεια στις αγροτικές επιδοτήσεις το κυβερνητικό επιτελείο κατέληξε σε διερεύνηση από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεδομένου ότι από το 1998 έως σήμερα έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ και συνεπώς εστιάζει στην ανάγκη να διερευνηθούν τα αίτια για την επιβολή των δημοσιονομικών διορθώσεων και να κλείσουν όλα τα κενά που προκαλούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ. Στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπουν οι όλες διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι προτάσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες αλλά και ποια ήταν η ανταπόκρισή τους.
Μέσω της εξεταστικής επιτροπής αναμένεται να διερευνηθούν καίρια ζητήματα όπως η «τεχνική λύση», που υπήρξε διαχρονική επιλογή πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων και υπουργών, ενώ θα αναζητηθούν και θα εξεταστούν όλες οι αιτίες για τη μη υλοποίηση μέχρι σήμερα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και η συσχέτισή τους με το δασολόγιο, το κτηματολόγιο και τα υπόλοιπα ψηφιακά εργαλεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα, η επιτροπή θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών και μάλιστα χωρίς να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
Κανένας κίνδυνος παραγραφής
Κυβερνητικά στελέχη, απαντώντας στο κατηγορώ της αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής, υπενθυμίζοντας ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ άλλαξε το Σύνταγμα, επομένως δεν υπάρχει ζήτημα αποσβεστικής προθεσμίας. Καλούν δε τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην αποδειχθεί, για ακόμα μια φορά, ότι μια εξεταστική δεν λύνει προβλήματα, δηλαδή δεν προχωράει μια σοβαρή συζήτηση.