«Να τα εκατοστίσεις!»
Είναι μία ευχή που όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει και έχουμε πει. Ωστόσο, αν παλιότερα το να τα εκατοστίσεις φαινόταν μία ευχάριστη υπερβολή, όσο περνάει ο χρόνος αυτό έχει αλλάξει.
Και αυτό καθώς η ποιότητα ζωής βελτιώνεται και οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας διαδέχονται η μία την άλλη, το ηλικιακό προσδόκιμο έχει αυξηθεί θεαματικά και αυτό κάνει το «να τα εκατοστίσεις» όχι απλά μία φαντασίωση αλλά μία πραγματικότητα.
Αν καθίσει να το σκεφτεί κανείς, εύλογα θα αναρωτηθεί: πότε θεωρούμε ότι κάποιος είναι μεγάλος (διανύει τη λεγόμενη τρίτη ηλικία) και τι σημαίνει αυτό τόσο για τον ίδιο, αλλά και για την ανθρωπότητα; Αν προσπαθήσουμε να βρούμε την απάντηση θα δούμε ότι θα δυσκολευτούμε να βρούμε μία κοινή λύση. Όχι μόνο, διότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, αλλά και επειδή διανύουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα εποχή όπου τα ηλικιακά στερεότυπα αρχίζουν και διαψεύδονται.
Πλέον, διαβάζουμε όλο και περισσότερες ειδήσεις για ανθρώπους που ξεπερνούν τα στερεότυπα της ηλικίας τους και πετυχαίνουν σε τομείς που παλιότερα δεν θα ήταν συνηθισμένο. Ειδήσεις σχετικά με υπερήλικες αθλητές ή ανθρώπους που σπουδάζουν σε ασυνήθιστα μεγάλη ηλικία, αλλά και πετυχαίνουν τους επαγγελματικούς στόχους είναι ενδεικτικά για αυτήν την τάση στην αλλαγή νοοτροπίας.
Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν οι Fauja Singh και Στέλιος Πρασσάς. Ο πρώτος, πλέον 112 ετών, είναι ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος του κόσμου, έχοντας ξεκινήσει το τρέξιμο στα 89 του χρόνια και συνεχίζοντας να τρέχει έως και τα 100. Ο δεύτερος ξεκίνησε τους μαραθωνίους στα 59, συμπληρώνοντας μέχρι στιγμής, στα 92 του έτη, 32 συμμετοχές σε αγώνες. Τέτοιες ιστορίες αποδεικνύουν ότι η μακροζωία έχει νόημα εφόσον μας δημιουργεί ευχαρίστηση και δεν αφήνει απωθημένα από ανεκπλήρωτες επιθυμίες.
Ομολογουμένως δημιουργούνται ερωτήματα και σκέψεις σχετικά με την μακροζωία. Όχι μόνο για το πότε θεωρείτε κάποιος ηλικιακά μεγάλος, αλλά και για το τι παραπάνω δυνατότητες έχουν σήμερα οι ηλικιακά ώριμοι που δεν είχανε παλαιότερα. Σε αυτά και ακόμη παραπάνω ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η ΝΝ Hellas μέσα από την έρευνα Μακροζωίας που πραγματοποίησε.
Ξεκινώντας από τα απλά και βασικά, η έρευνα αποκάλυψε πως πλέον μεγάλος θεωρείται κάποιος στα 72 του έτη. Γεγονός, που αποδεικνύει ότι είμαστε νεότεροι για πολύ περισσότερο απ’ ότι παλιότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευρύνεται το περιθώριο που έχουμε να κάνουμε και να αποκτήσουμε τα πράγματα που θέλαμε και δεν μπορούσαμε διότι δεν προλαβαίναμε. Κατ’ επέκταση προκαλείται και αποδόμηση των ηλικιακών προκαταλήψεων, αφού πλέον είναι όλο και πιο συνηθισμένο οι άνθρωποι να εκμεταλλεύονται το περισσότερο χρόνο ζωής για να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους.
Όπως συμπεραίνει η έρευνα Μακροζωίας της ΝΝ, αν κάποτε, σε παλαιότερες εποχές, οι άνθρωποι μεγάλωναν με ανεκπλήρωτα όνειρα και απωθημένα γιατί ούτε η ηλικία τους, ούτε η ίδια η κοινωνία δεν τους επέτρεπε να τα κυνηγήσουν, τώρα μπορούν να πάρουν τα ηνία και να κάνουν πράξη όσα επιθυμούν. Ωστόσο για να συμβεί αυτό, απαιτείται και η κατάλληλη στήριξη σε συνδυασμό με έναν σωστά μελετημένο σχεδιασμό.

Είτε επιθυμεί κανείς μία αλλαγή καριέρας, είτε μία επιπλέον επιμόρφωση, μπορεί να το πετύχει σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται αρκεί να επενδύσει χρόνο και χρήματα. Γίνεται σαφές λοιπόν, πως μια ουσιαστική και μακρόχρονη ζωή δεν είναι τυχαία. Απαιτεί τόλμη και μια στοιχειώδη- τουλάχιστον- οικονομική προετοιμασία. Όπως σωστά συνοψίζει η έρευνα, η ρευστότητα του σήμερα μάς οπλίζει με τη δύναμη της αλλαγής και την αυτοπεποίθηση να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να την ορίσουμε όπως φανταζόμαστε και ονειρευόμαστε.
Σύμφωνα με την έρευνα 69% των Ελλήνων δηλώνουν έτοιμοι να ζήσουν μια μακρόχρονη ζωή με το 35% να είναι σε ετοιμότητα να κάνει θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο της ζωής του. Η πραγματική επιτυχία όμως εξασφαλίζεται χάρη στη θέληση και τον συστηματικό προγραμματισμό.
Κατά συνέπεια, ξεπερνώντας το κοινωνικό στερεότυπο σχετικά με την ηλικία, κερδίζουμε την ελευθερία για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη ζωή μας. Αν λοιπόν, μια μαμά αποφασίσει να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο με το που φύγουν τα παιδιά της από το σπίτι, πλέον μπορεί και το οφείλει στον εαυτό της να το κάνει. Ίσως αντικειμενικά να ζούμε σε μια πολύπλοκη και δύσκολη εποχή, όμως, υπό μια άλλη οπτική, είναι και προνομιακή γιατί μας χαρίζει πολλά χρόνια ζωής και εφόδια για πολλά και καλά χρόνια ζωής.
Τι είναι όμως τελικά αυτό που μας γερνάει ή δεν μας γερνάει; Η πρώτη, αβίαστη απάντηση που δίνει η έρευνα της ΝΝ είναι: «αυτό που νιώθουμε». Κοινώς, εκτός από τη σωματική μας κατάσταση, είναι σημαντική και η συναισθηματική και η ψυχολογική μας κατάσταση. Είμαστε όσο «φαινόμαστε» και κυρίως, όσο νιώθουμε.
Ίσως η σημαντικότερη ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας να είναι: Εσείς είστε προετοιμασμένοι να τα «εκατοστίσετε»;
Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.