«Αναμενόμενο να γίνουν διορθώσεις στην οικονομική πολιτική μετά τις δημοσιονομικές επιτυχίες»

Στουρνάρας: Το βασικότερο όλων είναι ότι ξαναγυρίσαμε σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22:35
11/06/2014
«Αναμενόμενο να γίνουν διορθώσεις στην οικονομική πολιτική μετά τις δημοσιονομικές επιτυχίες»
1
loading

Είναι αναμενόμενο να γίνουν ορισμένες διορθώσεις στην οικονομική πολιτική, επισήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και προταθείς διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, και αναφέρθηκε στις δημοσιονομικές επιτυχίες της χώρας, στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως σημείωσε, θα συνεχιστούν στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και του εισοδήματος, της αύξησης του ΑΕΠ και του ανοίγματος των αγορών. «Η Ελλάδα έκανε μεγάλες θυσίες τα τελευταία χρόνια, αλλά αρχίζει και έχει αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και ανέφερε τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 30% καθώς και την εξαετή ύφεση, από την οποία, όπως τόνισε, φαίνεται ότι βγαίνουμε, καθώς θα έχουμε για πρώτη φορά ανάκαμψη.

«Το βασικότερο όλων είναι ότι ξαναγυρίσαμε σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, τα οποία σας διαβεβαιώ και από τη νέα μου ιδιότητα, αλλά και επειδή είμαι εξουσιοδοτημένος από τον πρωθυπουργό να το πω, ότι θα τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Θα διαφυλάξουμε τις Θερμοπύλες, δηλαδή τα επιτεύγματα που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα», σημείωσε, για να προσθέσει: «Βεβαίως ορισμένες διορθώσεις στην οικονομική πολιτική είναι αναμενόμενο να γίνουν, διότι μέχρι τώρα πήραμε μέτρα κάτω υπό ασφυκτικές συνθήκες χρηματοδοτικών περιορισμών. Τώρα φαίνεται - τουλάχιστον απ' ό,τι φάνηκε την προηγούμενη χρονιά - ότι τα δημοσιονομικά πήγαν αρκετά καλύτερα απ' ό,τι περιμέναμε. Και φέτος για το πρώτο τρίμηνο- τετράμηνο φαίνεται πως οδεύουμε στην ίδια κατεύθυνση. Επίσης, συνεχίζουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίες, που βελτιώνουν το εισόδημα, αυξάνουν το ΑΕΠ, ανοίγουν τις αγορές», δήλωσε και αναφέρθηκε ενδεικτικά στο παράδειγμα της άρσης του καμποτάζ για την κρουαζιέρα και στα οφέλη που έφερε για τον τουρισμό. «Θυμάστε πόσες αντιδράσεις είχαμε γι' αυτό τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και πόσα χρήματα κερδίζει τώρα η Ελλάδα απ' αυτή την πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Συνεχίζουμε, λοιπόν, το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, που είναι ο μόνος δρόμος που θα μπορέσει να ξαναφέρει στην Ελλάδα υψηλή οικονομική ανάπτυξη και ευημερία», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει ένας σοβαρός περιορισμός, η ρευστότητα, και υποστήριξε ότι τα μέτρα που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες ώστε να μπορούν να δανείζουν επιχειρήσεις. «Στην Ελλάδα ακόμη και πολύ καλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα, ακόμη και για να εξάγουν. Αυτός είναι, λοιπόν, ένας περιορισμός που προσπαθούμε να άρουμε - είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είτε μέσω ενός καινούριου θεσμού που έχουμε κάνει και ονομάζεται Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη (Institute for Growth) και στο οποίο συμμετέχει μάλιστα και η γερμανική τράπεζα KfW», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Μιλώντας για την εμπειρία του κατά τα τελευταία δύο χρόνια στο Eurogroup, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τον κ. Σόιμπλε για τη συμπαράστασή του και την «αμέριστη βοήθειά του σε κρίσιμες στιγμές». Χάρη στη στήριξη αυτή και κυρίως χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού «μπορέσαμε να γυρίσουμε το πλοίο σε ρότα ανάπτυξης και ευημερίας», πρόσθεσε και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία του χρέους, εξήγησε ότι έχουν εξαλειφθεί οι αιτίες αύξησής του καθώς τα ελλείμματα μετατράπηκαν σε πλεονάσματα. «Άξιζε αυτή η πορεία. Αυτό ήταν το παρελθόν. Το μέλλον είναι μπροστά μας. Αυτό το υψηλό χρέος πέφτει ραγδαία. Και στο Eurogroup είπαμε ότι, αν κάποιες συνθήκες εκπληρωθούν - και εκπληρώθηκαν - ο εταίροι μας θα κοιτάξουν για τρόπους που θα περιορίζουν το χρέος, με τρόπους αμοιβαία επωφελείς - για όλους», και συνέχισε: «Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως τα μέσα 2015 είναι πλήρως καλυμμένες. Από τότε ως το τέλος του προγράμματος, υπάρχει ένα μικρό χρηματοδοτικό κενό. Η Ελλάδα έχει τρόπους να καλύψει αυτό το κενό. Αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς. Μπορούμε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουμε ρέπος, με μη χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της γενικής κυβέρνησης. Επίσης υπάρχουν οι προνομιακές μετοχές των τραπεζών. Έχουμε τρόπους να καλύψουμε το εναπομένον ποσό. Είναι όμως ακόμη πολύ νωρίς. Άκουσα με ικανοποίηση τον Βόλφγκανγκ να λέει "εδώ είμαστε, αν χρειαστεί, να βοηθήσουμε" και αυτό είναι μια θετική δήλωση, δεν μπορεί να εκληφθεί ως αρνητική δήλωση. Κοιτάζουμε, λοιπόν, το μέλλον με αισιόδοξο τρόπο. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει πλέον μερική πρόσβαση στις αγορές, τα σπρεντ πέφτουν ραγδαία. Το καλό είναι ότι οι εξελίξεις είναι θετικές».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar 234

    Τι ωραια που τα βλεπει.Ολα θετικα.Και ο Σοϊμπλε ,λεει,εχει βοηθησει σ αυτο.
    Γυναικααα,παλι φακες εχει σημερα;τρεις μερες φακες τρωω ρε γυναικα.
    Αμαν πια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει