Αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία έργα – κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς και του μουσικού πλούτου του τόπου μας. «Όμορφη Πόλη»… Η θρυλική παράσταση του Μίκη Θεοδωράκη, που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1962, έγραψε τη δική της ιστορία και μέχρι σήμερα παραμένει ένα διαχρονικό έργο.

Ο Γιώργος Βάλαρης ανέβασε για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή την θρυλική παράσταση και μέσα από τη δική του σύγχρονη, θεατρική και σκηνοθετική ματιά, με άξονα-μύθο τις γνωστές μελωδίες του μεγάλου μας μουσουργού και την ποίησή του και πατώντας στις μελωδίες της, φθάνει στο σήμερα. Πόσο εύκολο, όμως, είναι το όλο εγχείρημα της μεταφοράς και της σύνδεσης του τότε με το σήμερα;

Και πόσο επίκαιρη μπορεί να είναι η «Όμορφη Πόλη» σε μία περίεργη περίοδο, όπως αυτή που ζούμε τώρα με τον κορονοϊό;

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης, λίγο πριν η «Όμορφη Πόλη» έρθει στο Ηρώδειο για δύο παραστάσεις (την Κυριακή 13 και την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020), μιλάει στο Newsbeast.gr για τη συνεργασία του με τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη. Μας εξηγεί πώς είναι να συνεργάζεσαι με τον τεράστιο αυτόν μουσουργό, αποκαλύπτει ποια ήταν η πρώτη αντίδραση του Μίκη όταν του είπε ότι θέλει να ανεβάσει (για πρώτη φορά) στο θέατρο την «Όμορφη Πόλη», ενώ μοιράζεται μαζί μας τα επόμενα επαγγελματικά του σχέδια και την παράσταση που σκοπεύει να ανεβάσει τον ερχόμενο χειμώνα.

Είναι όμορφη η πόλη σήμερα, με την έννοια των αλλαγών που έχουν συμβεί στην κοινωνία και στο πέρασμα των χρόνων;

Δυστυχώς όχι , αλλά προσπαθούμε μέσα από την τέχνη να μοιάσει ομορφότερη και μέσα από την αγάπη και τις πράξεις αγάπης προς τον πλησίον μας. Είδαμε όπως με την πανδημία ήταν ύψιστη ανάγκη αυτή η αλληλοσύνδεση.

Πόσο εύκολο είναι να μεταφερθεί η «Όμορφη Πόλη» του ’62 στο σήμερα;

Ήταν δύσκολο λόγω των ανεπίκαιρων κειμένων του τότε στο σήμερα αλλά η σπουδαία και διαχρονική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ήταν μια μοναδική γέφυρα από το τότε στο σήμερα.

Γιατί αποφασίσατε να ανεβάσετε τη συγκεκριμένη παράσταση;

Από μοναδική αγάπη στον πιο σπουδαίο σύγχρονο δημιουργό που γέννησε η χώρα μας και ήθελα επίσης να πω κάτι σπουδαίο και αυτό το βρήκα μέσα από την ποίηση και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είναι πάντα δίπλα στο λαό με την τέχνη του.

Ποια ήταν η αντίδραση του Μίκη Θεοδωράκη όταν του είπατε ότι θέλετε να ανεβάσετε στο θέατρο την «Όμορφη Πόλη»;

Πολύ θερμή και μου επέδειξε εξαρχής μια συγκινητική εμπιστοσύνη και παρότι το είχαν ζητήσει παλιότερα άλλοι σημαντικοί συνάδελφοι επέλεξε εμένα να συνεχίσω αυτό το δύσκολο έργο. Ο Μίκης Θεοδωράκης για μένα είναι ένα τεράστιο σχολείο και κάτι σαν καλλιτεχνικός και πνευματικός μου πατέρας.

Αλήθεια, πώς είναι να συνεργάζεστε με τον Μίκη Θεοδωράκη; Τι συμβολίζει για εσάς;

Είναι μια μαγική προσωπικότητα και ευχαριστώ το Θεό για την ευλογία να τον ζήσω να μάθω από εκείνον και να συνεχίζω να ονειρεύομαι μαζί του.

Πόσο επίκαιρη είναι σήμερα η «Όμορφη Πόλη» βάσει των όσων συμβαίνουν (κορονοϊός, ελληνοτουρκικά);

Τα σπουδαία έργα έχουν πάντα μια επικαιρότητα γιατί μιλάνε πάντα στην ψυχή και το συναίσθημα του λαού και των ανθρώπων. Το ποίημα «Είσαι Έλληνας» του Μίκη τα λέει όλα…

Ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει μία αβεβαιότητα και στον καλλιτεχνικό χώρο. Σας προβληματίζει το τι μέλλει γενέσθαι;

Είμαι πάντα αισιόδοξος. Θα το ξεπεράσουμε και αυτό σε κάποιους μήνες. Δυστυχώς μας κυβερνούν και μας εξουσιάζουν παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα και είμαστε απλές μαριονέτες στα χέρια τους. Προχωράμε κάνοντας το καλύτερο δυνατό για μας και τους συνανθρώπους μας αψηφώντας τα εμπόδια και συμβιβαζόμενοι μοιραία….

Η νέα γενιά δείχνει ενδιαφέρον για τόσο σπουδαία έργα του παρελθόντος;

Ναι και είναι πολύ παρήγορο. Γι ‘αυτό και αποφάσισα το επόμενο έργο μου να φέρει κοντά στη νεολαία τη δημοτική μας παράδοση .

Με την «Όμορφη Πόλη» ανεβάσατε ψηλά τον πήχη. Έχετε αποφασίσει το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα;

Θα είναι ένα δικό μου πρωτότυπο  έργο με τίτλο «Μάνα πατρίδα γη» που θα ανέβει το Φεβρουάριο στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ με το Γιάννη Πλούταρχο να ερμηνεύει και ένα σπουδαίο θίασο με τους Κώστα Καζάκο, Κοραλία Καράντη , Αρετή Κετιμέ κ α με θέμα τραγούδια από τη δημοτική μας παράδοση, ένα ταξίδι σε τόπους και περιοχές της Ελλάδας με ζωντανή μουσική και έντονο το λαογραφικό στοιχείο.

Υπάρχει κάποιος στίχος από το έργο που θα θέλατε να στείλετε ως μήνυμα στον κόσμο για τα όσα παράξενα βιώνουμε σήμερα;

Αγάπη και αλληλεγγύη και ίσως να αφυπνιστούμε λίγο…

Η παράσταση

Η «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση – σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, επιστρέφει για δύο μοναδικές παραστάσεις στο Ηρώδειο, την Κυριακή 13 και την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020.

Μια μοναδική θεατρική-μουσική υπερπαραγωγή, μια ωδή στον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζεται μέσα από ένα μοντέρνο εικαστικό – οπτικοακουστικό θέαμα, με σύγχρονη χορογραφία, video art και minimal αισθητική.

Το Ηρώδειο θα πλημμυρίσει από μελωδίες και τραγούδια που λατρέψαμε και μας γαλούχησαν επί σειρά ετών.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Δημήτρης Μπάσης, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Σαλίνα Γαβαλά.

Πρωταγωνιστούν οι: Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Ακης Σιδέρης και η Λήδα Πρωτοψάλτη.

Χορευτές (αλφαβητικά): Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κεϊβανάι, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταϊόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου.

Με την Λαϊκή Ορχήστρα «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ».