Ακόμη και μέσα στο πλαίσιο του πολέμου, η ουκρανική κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από τις αποκαλύψεις που έκαναν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (27/5) ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κι ο περιφερειάρχης του Χαρκόβου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν, από επίθεση του ρωσικού στρατού έχασαν τη ζωή τους εννιά άμαχοι κι άλλοι 19 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών ήταν και δύο παιδιά – ένα μωρό πέντε μηνών κι άλλο ένα εννιά ετών.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε στο νυχτερινό του διάγγελμα πως ο πατέρας του βρέφους πέθανε κι εκείνος από την ίδια επίθεση, ενώ η μητέρα του χαροπαλεύει στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία ο πατέρας κρατούσε το μωρό αγκαλιά και οι αρχές εντόπισαν αργότερα τη σορό του βρέφους να έχει εκτοξευθεί μέτρα μακριά πάνω στην οροφή της εισόδου του κτιρίου που επλήγη.

Ігор Клименко: російська армія продовжує вбивати українських дітей та винищувати українські сім’їСьогодні ворог…

Posted by Національна поліція України on Thursday, May 26, 2022

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Όλεχ Σινέχουμποφ, ανάρτησε στα social media μήνυμα όπου ανέφερε πως εννιά άμαχοι έπεσαν νεκροί και οι τραυματίες φτάνουν στους 19. «Αυτές είναι οι τρομακτικές συνέπειες της ρωσικής επίθεσης», είπε.

Ήταν η πρώτη φορά εδώ και δύο εβδομάδες που η πόλη έγινε στόχος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Η ζωή στην πόλη είχε αρχίσει να βρίσκει κάπως τους κανονικούς της ρυθμούς με τον ουκρανικό στρατό να έχει απωθήσει τους Ρώσους και να έχει απελευθερώσει αρκετές κοινότητες και χωρία στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμη και το μετρό που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο επαναλειτούργησε.

«Ήθελαν να ρίξουν το άγαλμα, αλλά αστόχησαν και χτύπησαν καφέ»

Σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, οι ρωσικές δυνάμεις ήθελαν να χτυπήσουν το άγαλμα του «στρατιώτη» που υπάρχει σε κεντρικό σημείο του Χαρκόβου. Ωστόσο, τα πυρά τους δεν βρήκαν τον στόχο τους. Αστόχησαν και έπληξαν κοντινό καφέ. Αυτό, όμως, ήταν μονάχα ένα από τα πολλά χτυπήματα στην πόλη, που δέχθηκε επιθέσεις και κατά την διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης (26/5) και των πρώτων ωρών της Παρασκευής (27/5).