Στο σταυροδρόμι δυο μεγάλων θαλάσσιων δρόμων της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και τις ακτές της Μέσης Ανατολής, το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων μαγεύει τους επισκέπτες του με τις ομορφιές και τις αντιθέσεις του, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία απολαύσεων. Σε ό,τι αφορά τη γεύση, εδώ και δεκαετίες ο πολυποίκιλος τουρισμός της Ρόδου έχει επιτρέψει την ανάπτυξη της διεθνούς κουζίνας στην εστιατορική σκηνή του νησιού. Τι γίνεται όμως με την αυθεντική ροδίτικη κουζίνα; Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς Τα τελευταία χρόνια, η τοπική γαστρονομία –που είχε σχεδόν εξαφανιστεί– επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και εξελίσσεται σε δυνατό χαρτί του νησιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νότιο Αιγαίο ανακηρύχτηκε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, γεγονός που συνδέεται με μια ολόκληρη σειρά δράσεων που ενισχύουν την εικόνα και τη φήμη του νησιού. Νέοι και ταλαντούχοι σεφ βάζουν ξανά στο τραπέζι τη μαγειρική παράδοση του νησιού προσεγγίζοντάς την με σύγχρονες γαστρονομικές αντιλήψεις. Όλο και περισσότερα εστιατόρια στρέφονται στα τοπικά προϊόντα και τις παραδοσιακές συνταγές, αναγνωρίζοντας ότι η αυθεντικότητα και η παράδοση μπορούν να χαρίσουν προστιθέμενη αξία σε ένα προορισμό. Πέρα από καθετί κλισέ που συναντάς σε ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό, η Ρόδος έχει να προσφέρει πραγματικές εμπειρίες σε ταξιδιώτες που θέλουν να ανακαλύψουν τη σπουδαία γαστρονομική παράδοση της.

Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία

Στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa στην Καλλιθέα, το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας Noble Gourmet Restaurant προσφέρει μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία πολλαπλών αισθήσεων με επίκεντρο τη ροδίτικη κουζίνα. Ο head chef του εστιατορίου Σταμάτης Μισομικές (European Young Chef 2016) και ο executive chef Γιώργος Τρουμούχης επαναφέρουν στο προσκήνιο τη μαγειρική παράδοση του νησιού προσεγγίζοντάς την με σύγχρονες γαστρονομικές αντιλήψεις. Το μενού, βασισμένο σε έρευνα ετών στα χωριά του νησιού, έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει την αυθεντική γεύση και τη μοναδικότητα των προϊόντων της Ρόδου και του Αιγαίου, με κάθε πιάτο να αφηγείται την ιστορία μιας ξεχασμένης καθημερινότητας, με σκοπό να προκαλέσει συναισθήματα και να ξυπνήσει αναμνήσεις. Το γιαπράκι με πίννα στις πέντε γεύσεις της (ξινό, γλυκό, αλμυρό, πικρό, umami), το σουπιόρυζο με «σύνορο» (μαλακό τυρί, στα όρια με τη μυζήθρα) και τσίρο, η σαλάτα «Σαλάς» με ρόφημα «χαιρεπαίδι» (ένα ιδιαίτερο ρόφημα από 19 βότανα, με ιστορία διακοσίων ετών), τα «πετσιά με λόπια» (μοναδικό φαγητό/αλλαντικό που συναντάται σε λίγα χωριά της Ρόδου) και ο λαγός στιφάδο με «κουκουμάρια» (ένα είδος μανιταριού μορχέλας που φυτρώνει στα δάση της κεντρικής Ρόδου) είναι μερικά μόνο από τα ξεχωριστά πιάτα που μπορεί κάποιος να γευτεί στο Noble. Πιάτα που εντυπωσιάζουν με τις καθαρές γεύσεις, την ανατρεπτική σύλληψη και την άψογη παρουσίασή τους. Υπάρχουν τρία διαφορετικά μενού γευσιγνωσίας, ενώ κάθε πιάτο έχει τη δική του ιστορία, την οποία μπορείς να διαβάσεις στο μενού. Πληροφορίες Καλλιθέα, Ρόδος, τηλ. 22410 45700, www.noble.gr, fb page: Noble Gourmet Restaurant

Εστιατόρια που τιμούν τη ροδίτικη κουζίνα

Στο χωριό Απόλλωνα, το Μαγειροτεχνείο Παράγκα του Γιάννη Ευθυμίου αποτελεί σημείο συνάντησης για όλους τους καλοφαγάδες του νησιού. Το τραπέζι στρώνεται με μια ποικιλία χειροποίητων ψωμιών και ακολουθούν παραδοσιακά πιάτα μαγειρεμένα στον ξυλόφουρνο, στην τσούκα ή στα κάρβουνα. Ο κατάλογός του περιλαμβάνει καπαμά με πλούσια γέμιση, κατσικάκι με φασόλια ή ρεβίθια, παστασύτα με χειροποίητα ζυμαρικά και μυζήθρα, ντόπια κρέατα και άλλες γεύσεις βασισμένες σε αυθεντικές ροδίτικες συνταγές που συνδυάζονται άψογα με οίνους από τα αμπέλια της Ρόδου (τηλ. 22460 91247, www.paraga-apollona.gr). Στη Λίνδο βρίσκεται ένα θρυλικό εστιατόριο, για το οποίο αξίζει κανείς να διανύσει τα 55 χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Ο λόγος για τον Μαυρίκο, που συνεχίζει να κρατά ζωντανά τα παραδοσιακά στοιχεία της τοπικής γαστρονομίας, συνδυάζοντάς τα με μοντέρνες μαγειρικές (τηλ. 22440 31232). Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στους Πεύκους, το εστιατόριο Hellas σερβίρει τοπική δημιουργική κουζίνα με μοντέρνες τεχνικές. Το χωριάτικο λουκάνικο με σάλτσα από ροδίτικη μπίρα και υφές κρεμμυδιού και η πάπια με οινόμελο Ρόδου είναι δύο από τα πιο ξεχωριστά πιάτα που μπορείς να δοκιμάσεις εδώ (τηλ. 22440 48316, www.hellas-pefkos.gr).