Η αρχοντική πρωτεύουσα της Άνδρου είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς οικισμούς του νησιού, προσελκύοντας πλήθος ταξιδιωτών, που χάνονται στη μαγεία του κυκλαδίτικου τοπίου.

Η Χώρα της Άνδρου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού χτισμένη κατά μήκος μιας μικρής χερσονήσου, η οποία καταλήγει σε ένα μικρό νησάκι με τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου να δημιουργούν μια απίστευτα γραφική εικόνα.

Αρχιτεκτονικά η πόλη συνδυάζει νεοκλασικά του μεσοπολέμου με τα χαρακτηριστικά κυβόσχημα κυκλαδίτικα σπίτια, ενώ στο κέντρο της, στην περιοχή του μητροπολιτικού ναού της πόλης βρίσκονται πολλά παλιά αρχοντικά, δείγμα της πλούσιας τάξης εφοπλιστών, που άκμαζε στην πόλη στο παρελθόν.

Ο κεντρικός πεζόδρομος, που διασχίζει τον οικισμό, ξεκινάει το από το ταχυδρομείο της πόλης και καταλήγει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άνδρου, ενώ συνεχίζει με άλλο όνομα μέχρι στο μνημείο του Αφανούς Ναύτη.

Η μεγάλη πλατεία του Αφανούς Ναύτη, στην οποία δεσπόζει το ομώνυμα άγαλμα, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μιχαήλ Τόμπρος είναι ένα υπέροχο σημείο χαλάρωσης, μπροστά στα βαθυγάλαζα νερά της θάλασσας.

Το νησάκι, όπου βρίσκεται χτισμένο το μεσαιωνικό κάστρο, χωρίζεται από την χερσόνησο της Χώρας με στενή λωρίδα θάλασσας, πλάτους 2-3 μέτρων και επικοινωνεί με τη στεριά με πέτρινο γεφύρι. Στην αρχή της ιστορικής του πορείας το κάστρο επικοινωνούσε με την ξηρά με κινητή γέφυρα.

Η πόλη διαθέτει τέσσερα μουσεία, Αρχαιολογικό, Σύγχρονης Τέχνης, Ναυτικό και Λαογραφικό.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάστηκε το 1979 και ήταν δωρεά του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Έχει φιλοξενήσει έργα πολύ σημαντικών Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, όπως του Τσαρούχη και του Μόραλη.

Χτισμένος το 1887 πάνω σε έναν βράχο, ο φάρος Τουρλίτης είναι ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα στην πόλη. Είναι ο μόνος φάρος που έχει κατασκευαστεί στη θάλασσα και ειτούργησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου 1897

Πού να μείνετε:
 
Οργανώστε την απόδραση σας στη Χώρα της Άνδρου και κλείστε ξενοδοχεία στην καλύτερη τιμή μέσω της Μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών HotelsCombined.gr

Σουίτες Ηρώ Άνδρος
Από: 95 €

Ξενοδοχείο Αίγλη Άνδρος
Από: 60 €

Διαμερίσματα Ραστώνη Άνδρος
Από: 65 €