Ο λίβυος Χαλίφα Χαφτάρ βρίσκεται από χθες στη χώρα μας και ο LNA (Λιβυκός Εθνικός Στρατός) ανέβασε μια σειρά από tweets για να ευχαριστήσει την Ελλάδα που κρατά ασφαλή τον στρατάρχη.

Ο Χαφτάρ θα συναντηθεί στις 10:30 με τον Νίκο Δένδια και στις 13:00 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ένα tweet, μάλιστα, η φωτογραφία του στρατάρχη έχει μπει μπροστά από την ελληνική σημαία.

Ο εθνικός στρατός της Λιβύης έχει αναρτήσει και φωτογραφίες  από την άτυπη χθεσινή πρώτη συνάντηση του Χαλίφα Χαφτάρ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Σε ένα από τα tweets o LNA γράφει: «Στάσου δίπλα μου σήμερα, την ώρα της ανάγκης μου και θα σταθώ δίπλα σου για πάντα».

Μητσοτάκης για συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Θα ασκήσουμε βέτο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε χθες στον Αντώνη Σρόιτερ, αναφέρθηκε στη διάσκεψη στο Βερολίνο για την Λιβύη, στην οποία δεν είναι καλεσμένη η Ελλάδα.

«Κακώς δεν προσκληθήκαμε στο Βερολίνο. Βεβαίως η Ελλάδα ποτέ δεν συμμετείχε στη διαδικασία του Βερολίνου. Από το 2015 δεν μας προσκαλούν στη διάσκεψη στο Βερολίνο. Η κυβέρνηση τότε είχε αδιαφορήσει και αυτή την κατάσταση κληρονομήσαμε εμείς» είπε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση η Ελλάδα να αποδεχτεί λύση με μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας. «Θα ασκήσουμε βέτο πριν καν φτάσει στο Συμβούλιο Κορυφής η συμφωνία για τη Λιβύη» τόνισε.

Επιπλέον, είπε πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και (σήμερα) με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Τουρκία προκαλεί, επειδή απομονώνεται» και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «παρά την όξυνση τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία εξακολουθούν να είναι ανοιχτά. Στην Χάγη θα πάμε μόνο για υφαλοκρηπίδα.  Δεν συζητάμε με τους Τούρκους ανύπαρκτα ζητήματα».