Έφυγε χτες από τη ζωή ο ζωγράφος Κώστας Λούστας, σε ηλικία 81 ετών.

Ο Κώστας Λούστας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933, μεγάλωσε στη Φλώρινα, πέρασε πρώτος στην
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου σπούδασε με δάσκαλο και
μέντορα το Γιάννη Μόραλη. Από το 1963 και επί σειρά ετών έζησε και
εργάστηκε στη Ν. Υόρκη, παρουσιάζοντας παράλληλα τη δουλειά του σε
διεθνούς φήμης γκαλερί και ιδρύματα του εξωτερικού.

Το 1991, ο Δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε την τριαντάχρονη καλλιτεχνική του παρουσία με μια ατομική έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, ενώ το 1993 τον βράβευσε για την προσφορά του στα εικαστικά δρώμενα, κατά την παρουσίαση της σειράς 80+1 Πορτραίτα Προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τη ζωγραφική, ο Λούστας ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, έγραψε ποιήματα, κυκλοφόρησε τους «λογοτεχνικούς του πίνακες», όπως χαρακτηρίστηκαν τα πεζά λογοτεχνικά του κείμενα που κυκλοφόρησαν το 2005 υπό τον τίτλο «Εκατό και πλέον δαχτυλίδια για πρίγκιπες».

Η τελευταία του έκθεση, εκτός ελληνικών συνόρων, ήταν το 1999 στη γκαλερί «Paul Hawkins» του Λονδίνου, ενώ στην Ελλάδα η τελευταία αναδρομική του έκθεση έγινε προ διετίας σχεδόν στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο Κώστας Λούστας άφησε πίσω του μεγάλο έργο: Περισσότερους από 17.000 πίνακες ζωγραφικής «μοιρασμένους» σε γκαλερί, προσωπικές συλλογές, μουσεία και πινακοθήκες σ’ όλο τον κόσμο.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο το πρωί, στις 10, στον ιερό ναό Αγ. Γεωργίου στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.