«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα».

Τη δήλωση αυτή κάνει η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου Χάνα Μπόλτον στην εφημερίδα «Τα Νέα», απαντώντας στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα το 2021.

Με τη δήλωσή της, η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου προβάλει την πάγια προϋπόθεση η Ελλάδα να αναγνωρίσει τη βρετανική κυριότητα επί των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Οι Επίτροποι (Trustees) του Μουσείου θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε τμήμα της συλλογής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την πρόταση που υποβλήθηκε το Σαββατοκύριακο», αναφέρει η εκπρόσωπος του, τονίζοντας πως «οποιοδήποτε δάνειο από τη συλλογή μας είναι θέμα των Επιτρόπων του Μουσείου, ενός αυτοδιοικητικού οργάνου και όχι της βρετανικής κυβέρνησης», καθιστώντας σαφές ότι το αίτημα πρέπει να υποβληθεί στο Μουσείο.

Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι «προϋπόθεση για οποιονδήποτε δανεισμό είναι η αποδοχή ότι η ιδιοκτησία των αντικειμένων ανήκει στους Επιτρόπους και στο Μουσείο».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον απαντά μέσω της εφημερίδας στην πρόταση Μητσοτάκη για το δανεισμό των Γλυπτών με αντάλλαγμα την παραχώρηση άλλων αρχαιολογικών θησαυρών. «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Οι επισκέπτες μπορούν να τα βλέπουν δωρεάν. Εκτίθενται εδώ και περισσότερο από 200 χρόνια και εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο τα έχουν επισκεφθεί. Οι αποφάσεις που σχετίζονται με αυτά λαμβάνονται από τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.

Μενδώνη: Δεν τίθεται θέμα κυριότητας, δεν θα αποδεχτούμε ποτέ την κλοπή

«Δεν τίθεται θέμα κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα», ξεκαθάρισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενη στο αίτημα της Ελλάδας για δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην χώρα μας το 2021 στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είπε ακόμα ότι είναι απολύτως ψευδές ότι αποδεχόμαστε ότι η κυριότητα των Γλυπτών ανήκει στους Βρετανούς.

«Από την στιγμή που κάτι κλέβεται, που έχουμε κλοπή δεν δημιουργείται κανένα απολύτως δικαίωμα. Η πάγια θέση είναι ότι η Ελλάδα όχι απλώς δεν αναγνωρίζει την ιδιοκτησία των Γλυπτών αλλά ούτε τη νομή και την κατοχή».

Η υπουργός Πολιτισμού, είπε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε ένα απολύτως σαφές και ξεκάθαρο θέμα προς τους Βρετανούς. Ένα αίτημα δανεισμού υπό την προϋπόθεση του πλαισίου που ήδη υπάρχει. Δεν τίθεται θέμα κυριότητας των γλυπτών. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κλοπή», ξεκαθάρισε.

Η κ. Μενδώνη είπε ακόμα ότι ο δανεισμός, η πρόταση να εκτεθούν στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό δεν αλλάζει το πάγιο αίτημα. Έχουν ανταποκριθεί πολύ θετικά στο αίτημα του πρωθυπουργού. Είναι μια χειρονομία καλής θέλησης. Εμείς σαν υπουργείο Πολιτισμού θα ετοιμάσουμε την γραπτή πρόταση και ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη δικαιοδοσία των κινήσεων».

Στο ερώτημα αν είναι έτοιμη η πρόταση, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι ετοιμάζεται η πρόταση και όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης.