Στην Κύπρο διεξάγεται ένας «ανηλεής πόλεμος οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων» ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του ο ισχυρός άνδρας της τέως Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέας Βγενόπουλος προκαλώντας την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Ενδεικτική είναι η απάντηση του προέδρου των Οικολόγων προς τον επιχειρηματία ο οποίος έκανε λόγο για «μαγκιές» από την πλευρά Βγενόπουλου.

Αναλυτικότερα ο κ. Βγενόπουλος σε εκτενή ανακοίνωση του για την δικαστική διαμάχη με την Κυπριακή Δημοκρατία κάνει λόγο για «διαφαινόμενη ήττα της», η οποία, υποστηρίζει, «δημιουργεί από τώρα κραδασμούς και προσπάθεια αποφυγής ευθυνών από όλους τους εμπλεκομένους».

Στην Κύπρο, προσθέτει ο κύριος Βγενόπουλος, «διεξάγεται ένας ανηλεής πόλεμος οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, παράλληλα με αλληλοκατηγορίες για τις ευθύνες της διάψευσης των προσδοκιών, που έχουν καλλιεργηθεί από τους πραγματικούς υπευθύνους για την καταστροφή της οικονομίας».

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικηγορικού γραφείου «Ανδρέας Γιωρκάτζης» να αποσυρθεί από την εκπροσώπησή του, ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρει ότι «είναι προφανές ότι όλοι στην Κύπρο γνώριζαν αυτή την σχέση», πριν από το διορισμό της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ως διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια, με διάδικο το κράτος. Χρειάζεται προσοχή, είπε, να μην ρισκάρουμε υποθέσεις που αφορούν την χώρα μας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, ανέφερε ότι «αυτοί που είναι συνδεδεμένοι με την οικονομική καταστροφή, θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικοί και λιγότερο προκλητικοί». Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξέφρασε έκπληξη, γιατί δύο χρόνια μετά την οικονομική καταστροφή η κυβέρνηση και η νομική υπηρεσία δεν δίωξαν τον Αντρέα Βγενόπουλο. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαϊδης, χαρακτήρισε τις δηλώσεις «μνημείο προκλητικότητας». Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι ουδέποτε ασχολήθηκε με τις δηλώσεις Βγενόπουλου, αλλά θα πρέπει να ασχοληθούν οι αρμόδιοι και ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε «μαγκιές» τις δηλώσεις Βγενόπουλου.

Στο μεταξύ τα πέντε μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) έλυσαν την σιωπή τους και με κοινή ανακοίνωση διατύπωσαν σοβαρές επικρίσεις κατά της διοικήτριας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Οι κύριοι Σταύρος Ζένιος, Νίκος Κωνσταντίνου, Φίλιππος Μαννάρης, Ανδρέας Περσιάνης και Μιχάλης Πολυδωρίδης, αποκαλύπτουν ότι ήγειραν το θέμα της σύγκρουσης συμφέροντος στην ίδια την κ. Γιωρκάρζη προφορικώς τον Οκτώβριο και γραπτώς τον Νοέμβριο και ότι η απάντηση της ήταν ότι «έχει επιλύσει το θέμα».

Η σύγκρουση συμφερόντων της διοικήτριας δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας στην Αρχή Εξυγίανσης και υποσκάπτει την αξιοπιστία της Αρχής, αναφέρουν χαρακτηριστικά. Οι μη εκτελεστικοί σύμβουλοι αφήνουν εκτεθειμένη την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και στο θέμα που προέκυψε με τη λίστα δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων της Τράπεζας Κύπρου, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα. «Το θέμα που προέκυψε αφορά αποκλειστικά πρωτοβουλία της, για την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο δεν ήταν ενήμερο», αναφέρουν Στην ανακοίνωση τους τα μη εκτελεστικά μέλη δεν σχολιάζουν την αξίωση των πολιτικών κομμάτων για παραίτηση , εκτός της διοικήτριας, και όλων των μελών του δ.σ. της ΚΤΚ.