Για «τιμωρία» των αγορών κατά της Τουρκίας και συγκεκριμένα κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση που τηρεί απέναντι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κάνει λόγο σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.

Το Bloomberg αναφέρεται στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που έχει ανακύψει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες λόγω των συνεχόμενων διαδηλώσεων και συγκρούσεων με την αστυνομία αλλά και της αδυναμίας του Ερντογάν να καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση και να ακούσει τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Αποτέλεσμα αυτής της αβεβαιότητας, σύμφωνα με το Bloomberg, ήταν να εκτιναχθούν τα επιτόκια κατά την χθεσινή δημοπρασία κρατικών ομολόγων, την πρώτη από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Όπως αναφέρεται η Τουρκία κατάφερε να αντλήσει το ποσό των 394,1 εκατομμυρίων δολαρίων από ομόλογα με μηδενικό κουπόνι λήξεως τον Αύγουστο του 2014 με την απόδοση να εκτοξεύεται στο 6,76% από 5,07% που ήταν η απόδοση σε αντίστοιχη δημοπρασία στις 21 Μαϊου. Την ίδια ώρα, στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, κάνουν λόγο για εκροές κεφαλαίων που ξεπερνούν τα 8 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, επισημαίνει το Bloomberg, τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) ανέβηκαν κατά 35 μονάδες βάσης αυτό το μήνα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη αύξηση στις κυριότερες αναδυόμενες αγορές στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Ασία ενώ κατά 57 μονάδες βάσης ενισχύθηκαν χθες και οι αποδόσεις των διετών ομολόγων.