Οι δύο βασικοί υποψήφιοι για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού Κόμματος έβγαλαν τα μαχαίρια χθες το βράδυ στη Φλόριντα, εκτοξεύοντας κατηγορίες εναντίον αλλήλων για τη μετανάστευση, τις επενδύσεις τους, ακόμη και την κατάκτηση της Σελήνης, σε σημείο που ξέχασαν να επιτεθούν στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεοπτικής αναμέτρησης πριν από τις προκριματικές εκλογές της 31ης Ιανουαρίου, ο Νιουτ Γκίνγκριτς, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατηγόρησε τον Μιτ Ρόμνεϊ, πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, ότι είναι ο υποψήφιος με την πλέον «αντιμεταναστευτική» στάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετανάστευση είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για την πολιτεία της Φλόριντα.

Η ιδέα ότι είμαι κατά των μεταναστών είναι αποκρουστική, απάντησε ο Μιτ Ρόμνεϊ , υπενθυμίζοντας ότι ο πατέρας του γεννήθηκε στο Μεξικό και ο πεθερός του στην Ουαλία.

Στη συνέχεια, οι δύο υποψήφιοι συγκρούσθηκαν με θέμα τις επενδύσεις του στις Freddie Mac και Fannie Mae, τους κολοσσούς στεγαστικής πίστης οι οποίοι διασώθηκαν με κρατικά κονδύλια από την κατάρρευση κατά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.

Και την ώρα που ο Γκίνγκριτς έκανε επίθεση στον Ρόμνεϊ για τις επενδύσεις του στις δύο εταιρείες, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης του απαντούσε: «Εχετε κοιτάξει τις επενδύσεις σας; Και σεις έχετε επενδύσεις στις Freddie Mac και Fannie Mae».

Η ένταση προκάλεσε την αντίδραση του χριστιανο-συντηρητικού υποψηφίου Ρικ Σαντόρουμ, ο οποίος παρενέβη, ζητώντας από τους δύο να σταματήσουν τις «πολιτικές μικρότητες» και να «επικεντρωθούν στα μεγάλα θέματα».

Αλλά τίποτε δεν μπορούσε να σταματήσει τους Ρόμνεϊ και Γκίνγκριτς, οι οποίοι αντιπαρατέθηκαν ακόμη και για το θέμα του αποικισμού της Σελήνης, καθώς και για το ποιος ήταν πιο κοντά στον Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Την ώρα που ο Γκίνγκριτς έλεγε ότι προτίθεται να εγκαταστήσει μόνιμη αποικία στη Σελήνη, αν γίνει πρόεδρος, καθώς το διάστημα είναι ένα ακόμη σημαντικό θέμα για τη Φλόριντα, όπου μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας έχει χαθεί εξαιτίας της μείωσης των διαστημικών προγραμμάτων, ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος δήλωσε ότι «θα προτιμούσε να χτίσει μερικά σπίτια εδώ».

«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να πάμε στη Σελήνη. Αλλά θα μπορούσαμε να στείλουμε εκεί κάποιους πολιτικούς», σχολίασε ο Ρον Πολ.

Ρόμνεϊ και Γκίνγκριτς προηγούνται στις δημοσκοπήσεις για τις προκριματικές της Φλόριντα, καθώς οι δύο άλλοι υποψήφιοι δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να κάνουν αποτελεσματική προεκλογική εκστρατεία στην πολιτεία. Ο Μιτ Ρόμνεϊ συγκεντρώνει το 37% των ψήφων και ο Νιουτ Γκίνγκριτς το 33%, σύμφωνα με τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύεται από την ιστοσελίδα Real Clear Politics.

Οι Ρικ Σαντόρουμ και Ρον Πολ ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση.