«Τα αποτελέσματα είναι πολύ σταθερά σε οικονομικό επίπεδο, με μια ανάπτυξη που πιστεύω ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, αλλά που είναι ήδη ισχυρή σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί, ένας από τους πρωταγωνιστές την περίοδο της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, ως Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σήμερα, είναι πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας, και, όπως λέει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις επισκέψεις του τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, διαπιστώνει ότι τίποτα δεν θυμίζει την αγωνία των capital controls, που ακολούθησαν το δημοψήφισμα του 2015, αλλά και τον φόβο για ένα πιθανό Grexit.
Ο ίδιος βρέθηκε ξανά στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας, για να μιλήσει στο συνέδριο Economist Impact και όπως ανέφερε, οι αλλαγές στην ελληνική οικονομία δέκα χρόνια μετά είναι εντυπωσιακές. Ενδεικτικά, επισήμανε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα spreads που είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά της Γαλλίας, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως είπε ο ίδιος, υπάρχουν σαφή περιθώρια βελτιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ανάγκη για συνεχιστεί η προσπάθεια ανάπτυξης» με αιχμή την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, αλλά και την ενίσχυση των εξαγωγών.
Όπως είπε «η Ελλάδα είναι μια χώρα ευκαιριών».
Ο Πιέρ Μισκοβισί έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη φτώχεια, αλλά και για την «αίσθηση που έχει η μεσαία τάξη» γενικότερα στην Ευρώπη ότι η κατάσταση «την τραβάει οικονομικά προς τα κάτω», κάτι που τροφοδοτεί τα ποσοστά της απογοήτευσης και καθιστά ελκυστική τη ρητορική της ακροδεξιάς.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι είναι ζωτική η ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στη φιλελεύθερη δημοκρατία να βρουν λύσεις για να αντιπροτείνουν και να μην καταφεύγουν μόνο στην καταγγελία των ακραίων φωνών και σημειώνει την ανάγκη οι σοσιαλιστές να ανακτήσουν στη δική τους προσέγγιση την επαφή με την «πραγματικότητα της κοινωνίας», αλλά και να λαμβάνουν υπόψιν τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές ισορροπίες.
Τέλος, στο όνομα της επιβίωσης τους ευρωπαϊκού οικοδομήματος, εν μέσω κατακλυσμιαίων παγκόσμιων γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας επικαλέστηκε τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών κρατών να ομονοούν εν μέσω μεγάλων κρίσεων, παρά τις διαφορές τους, ώστε «η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξελιχθεί σε μια μεγάλη δύναμη, είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει».