Επιστήμονες προκαλούν ανατριχίλα, αναδημιουργώντας το αρχαίο «σφύριγμα του θανάτου των Αζτέκων» που λέγεται ότι αποτελεί τον «πιο τρομακτικό ήχο στον κόσμο». Ο ήχος αυτός παρουσιάζεται σε ένα νέο βίντεο που δημιουργήθηκε από το Action Lab.

«Ο ήχος που βγάζει η σφυρίχτρα του θανάτου προκαλεί φόβο στην καρδιά», τονίζει ο παρουσιαστής James J. Orgill, απόφοιτος μηχανικός του Πανεπιστημίου Brigham Young, στο βίντεο, ενώ κρατάει μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη έκδοση του οργάνου που βγάζει τον ήχο.

Ο Orgill επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για «ανθρώπινη κραυγή», αλλά για τον ήχο που βγάζει το αντίγραφο ενός οργάνου σε σχήμα κρανίου που ανακαλύφθηκε αρχικά στην Πόλη του Μεξικού το 1999 από αρχαιολόγους.

Φέρεται να βρέθηκε στο χέρι ενός ακέφαλου σκελετού σε έναν ναό αφιερωμένο στον θεό του ανέμου Ehecatl – έναν από τους πολλούς τόπους όπου οι Αζτέκοι έκαναν ανθρωποθυσίες.

Πιστεύοντας αρχικά ότι πρόκειται για παιχνίδι, κατά τον Orgill, οι επιστήμονες δεν το φύσηξαν παρά μόνο 15 χρόνια αργότερα, οπότε και έβγαλε έναν τρομακτικό ήχο.

«Ήταν μια εκπληκτική ανακάλυψη, επειδή ακουγόταν σαν ανθρώπινο ουρλιαχτό», δήλωσε ο ανερχόμενος σταρ του YouTube, ο οποίος το αποκάλεσε «τον πιο τρομακτικό ήχο στον κόσμο».

Οι Αζτέκοι κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτόν τον εφιαλτικό θόρυβο, διαμορφώνοντας το σφύριγμα θανάτου κατά το πρότυπο του ανθρώπινου λάρυγγα.

Όταν ο χρήστης φυσάει στο όργανο, ο αέρας χωρίζεται στα δύο, παράγοντας ταλαντευόμενα ηχητικά κύματα που αναπηδούν σε έναν μεγάλο θάλαμο πριν φύγουν από μια δεύτερη τρύπα.

Ενώ ο σκοπός του οργάνου παραμένει ασαφής, οι ειδικοί έχουν διάφορες θεωρίες, με ορισμένους να πιστεύουν ότι χρησιμοποιούνταν για να τρομάζει τους εχθρούς στη μάχη.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η σφυρίχτρα ήταν ένα αμυντικό φυλαχτό που χρησιμοποιούνταν για να απομακρύνει τα κακά πνεύματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του θύματος μιας θυσίας στη μετά θάνατον ζωή.