Ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθεί στα τέλη Οκτωβρίου ένας πατέρας ο οποίος συνελήφθη χθες Παρασκευή (8/9) στην κεντρική Γαλλία αφού απείλησε να σκοτώσει έναν λυκειάρχη επειδή ο τελευταίος απαγόρευσε την είσοδο στο σχολείο στην κόρη του που φορούσε αμπάγια.

Με απόφαση της κυβέρνησης η ενδυμασία απαγορεύεται πλέον στα σχολικά ιδρύματα της χώρας, στο όνομα του κοσμικότητας του χαρακτήρα του γαλλικού κράτους.

Ο άνδρας, που συνελήφθη στο Κλερμόν-Φεράν, θα δικαστεί τον Οκτώβριο για «απειλή με στόχο τον εκφοβισμό ενός προσώπου που ασκεί δημόσιο λειτούργημα» ανέφερε η εισαγγελέας της πόλης Ντομινίκ Πισμάιγ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο πατέρας της μαθήτριας «απείλησε ότι θα στραγγαλίσει τον λυκειάρχη, όμως εκείνος αρνείται ότι είπε κάτι τέτοιο», εξήγησε.

Το πρωί της Πέμπτης (7/9), μια μαθήτρια, ντυμένη με αμπάγια, πήγε στο λύκειο Αμπρουάζ-Μπριζιέρ του Κλερμόν Φεράν, αλλά της απαγόρευσαν την είσοδο όταν εκείνη αρνήθηκε να βγάλει το συγκεκριμένο ρούχο. Λίγο αργότερα, ο πατέρας της τηλεφώνησε στο λύκειο και μίλησε διαδοχικά σε δύο υπαλλήλους, στους οποίους φέρεται να εξαπέλυσε απειλές σε βάρος του λυκειάρχη.

«Πρόκειται για σοκαριστικές απειλές. Χθες μίλησα τηλεφωνικά με τον λυκειάρχη, τον διαβεβαίωσα ότι έχει την πλήρη στήριξη, τη δική μου, της κυβέρνησης, του κράτους και, ευρύτερα, πιστεύω, των συμπολιτών μας, απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες και αχαρακτήριστες απειλές», είπε ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ, κατά τα εγκαίνια ενός άλλου λυκείου, κοντά στη Λιόν.

Ο λυκειάρχης θα λάβει αστυνομική και δικαστική προστασία για την ασφάλειά του.

Οι απειλές θανάτου σε βάρος εκπαιδευτικών αντιμετωπίζονται με τη μέγιστη σοβαρότητα στη Γαλλία μετά τη δολοφονία, στα τέλη του 2020, του καθηγητή ιστορίας και γεωγραφίας Σαμουέλ Πετί από έναν 18χρονο Τσετσένο τζιχαντιστή που τον κατηγορούσε ότι έδειξε στην τάξη μια γελοιογραφία του προφήτη Μωάμεθ.

Την Δευτέρα (4/9), με την έναρξη του σχολικού έτους (12 εκατομμύρια μαθητές) , περίπου 300 μαθήτριες εμφανίστηκαν στα σχολεία τους φορώντας αμπάγια.

Τα περισσότερα κορίτσια συμφώνησαν στη συνέχεια να ντυθούν διαφορετικά και μπόρεσαν να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Ωστόσο, 67 κορίτσια αρνήθηκαν να συμμορφωθούν και στάλθηκαν στο σπίτι τους σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας.

Τώρα θα ακολουθήσει περαιτέρω περίοδος διαλόγου με τις οικογένειές τους. Εάν αυτό αποτύχει, θα αποκλειστούν.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει τη χρήση στολής ή συγκεκριμένου ενδυματολογικού κώδικα στα σχολεία.

«Υπάρχουν 513 κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουμε εντοπίσει ως δυνητικά προβληματικές ως προς αυτό το ζήτημα κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Υπάρχει δε, και νομική αμφισβήτηση από ομάδα που εκπροσωπεί μουσουλμάνους, η οποία και κατέφυγε δικαστικά.

Η Γαλλία απαγορεύει αυστηρά τις θρησκευτικές επιγραφές στα κρατικά σχολεία και τα κυβερνητικά κτίρια, με το επιχείρημα ότι παραβιάζουν τους κοσμικούς νόμους.