«Καούρ εκάματε» λέει η επιγραφή που υποδέχεται όποιον επισκέπτεται το Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα του δήμου Νότιας Κυνουρίας. Αυτό είναι το θερμό τους καλωσόρισμα στον επισκέπτη, που στην τσακωνική διάλεκτο σημαίνει: «Καλώς ήλθατε». Το Λεωνίδιο είναι ένας όμορφος τόπος στην Αρκαδία, χτισμένος κάτω από τη σκιά ενός επιβλητικού κόκκινου βράχου. Και σίγουρα ο αγέρωχος ετούτος βράχος δημιουργεί ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο.

Αλλά το Λεωνίδιο είναι φημισμένο και για τη Λαμπρή του, καθώς από το 1845 τη γιορτάζει με ένα μοναδικό, φαντασμαγορικό αναστάσιμο έθιμο, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Η νύχτα της Ανάστασης στο Λεωνίδιο είναι η νύχτα των αερόστατων. Με το που ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» οι ενορίες της κωμόπολης παίρνουν στην κυριολεξία… φωτιά, προσπαθώντας να ανταγωνιστούν η μία την άλλη στο ποια θα καταφέρει να σηκώσει τα περισσότερα αερόστατα στον ουρανό, δημιουργώντας ένα απίθανο θέαμα.

Η αρκαδική κωμόπολη είναι χτισμένη στις ακτές του Μυρτώου πελάγους, στη σκιά του Πάρνωνα και απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Λέγεται ότι το όνομά του το πήρε από την εκκλησία του Αγίου Λεωνίδα, ενώ τα παραδοσιακά αρχοντικά που δεσπόζουν στο Λεωνίδιο μαρτυρούν την αίγλη του παρελθόντος.