«Πρόεδρε, αντέχουμε και ανακάμπτουμε». Τη φράση αυτή άκουσε τις τελευταίες ώρες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από στενό του συνεργάτη, σε μια μεγάλη σύσκεψη για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαμογέλασε, όπως μου είπε ο άνθρωπός μου, αλλά τους ζήτησε ψυχραιμία και προσήλωση στο στόχο. Εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος, τίποτα δεν έχει τελειώσει, αλλά ήταν εμφανής η ικανοποίησή του για την ανάκαμψη, όπως συμφώνησε, της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, ζητήθηκε από τους συνεργάτες του να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα, όχι απλά περιοδειών, όπως παλαιά, με αιχμή τα social media. Όπως, πχ, χθες έδωσε απαντήσεις μέσω TikTok. Πάντως προσευχές δε θα κάνει, καθώς αυτές γίνονται καθημερινά και αδιαλείπτως στο Άγιο Όρος.

Η Αγιορείτικη πρόσκληση

Και επειδή σας είπα για το Άγιο Όρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Διοικητή της Αθωνικής Πολιτείας Αθανάσιο Μαρτίνο (σ.σ. η κόρη του, Γεωργία Μαρτίνου, που ήταν βουλευτής της ΝΔ στην Ανατολική Αττική σε αυτές τις εκλογές δεν πολιτεύεται) και εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας, οι οποίοι συνοδεύουν στην Αθήνα την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί». Η συνάντηση, όπως έμαθα, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και πέρα από την συζήτηση με τον Αθ. Μαρτίνο και τον Άγιο Πρωτεπιστάτη, Γέροντα Χριστοφόρο τον Ιβηρίτη για τα θέματα που απασχολούν τις ιερές μονές, παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, υπήρξε και πρόσκληση στον πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Αθωνική Πολιτεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το άφησε ανοικτό, αλλά όλα θα τα δει μετά τις εκλογές.

Η βοήθεια του Πατούλη

Και αφού λέμε για την άνωθεν βοήθεια να σας πω ότι από το Μέγαρο Μαξίμου επιστρατεύτηκε και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, για να στηρίξει τη ΝΔ. Αυτό το ζήτησε ο ίδιος ο Μητσοτάκης όπως έμαθα προ ημερών σε συνάντηση που είχαν μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, παρά τα όσα ακούγονταν εδώ και καιρό περί της στήριξης ή όχι του Γ. Πατούλη στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, πήγε χθες στην απολογιστική εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής στο Ζάππειο. Και με την παρουσία του ουσιαστικά έδωσε το χρίσμα στον Γ. Πατούλη!

Κουστούμι Ανδρέα

Σας έχω πει εδώ και καιρό ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντιγράφει σε πολλά σημεία τον Ανδρέα Παπανδρέου και «δανείζεται» φράσεις και συνθήματα. Αυτό το είδαμε έντονα και χθες στο Λαύριο, όπου παρουσίασε τα βασικά σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τον τίτλο, «Συμβόλαιο για την αλλαγή». Αυτό ενόχλησε τον Νίκο Ανδρουλάκη και στο ΠΑΣΟΚ έβγαλαν αφρούς και τι δεν άκουσε ο Τσίπρας, ενώ και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξαν φωνές από την αριστερή πλευρά που δεν ήταν υποστηρικτικές.

Στην πατρίδα του

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, κλείνει τα αυτιά του και δεν υπολογίζει τι του λένε. Πιστεύει, όπως το έλεγε χθες στο Λαύριο, μετά την εκδήλωση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το «γυρίζει το ματσάκι» και θεωρεί ότι τις επόμενες δυόμιση εβδομάδες θα έρθουν τα πάνω-κάτω. Μάλιστα θεωρεί ότι σε πολλές περιοχές που η ΝΔ είχε παραδοσιακά σημαντικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλά σηκώνει κεφάλι, αλλά καταγράφει και δυναμική και πρωτιά. Αυτό το βλέπει, όπως λέει, σε πολλές περιοχές. Μια από αυτές είναι και ο τόπος καταγωγής του πατέρα του, η Άρτα, την οποία θα επισκεφθεί αύριο. Εκεί λένε, ότι αρκετοί νεοδημοκράτες ψηφοφόροι στηρίζουν πλέον, αν και όχι φανερά, τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Έγιναν αριστεροί; Όχι, ούτε παίζει ιδιαίτερο ρόλο η καταγωγή του Τσίπρα. Περισσότερο οφείλεται στην Όλγα Γεροβασίλη που εκλέγεται στην περιοχή και έχει κάνει πολύ καλή δουλειά.

Μουρμούρα στο ΠΑΣΟΚ

Οι συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ μου λένε ότι είναι καλές, όσον αφορά τη συμμετοχή. Μου επισημαίνουν όμως ότι υπάρχει κόσμος που ηλικιακά είναι μεγάλος και δε βλέπουν νέο κόσμο. Αυτό είναι πρόβλημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη και δεν ξέρουν στην Χαριλάου Τρικούπη πως θα το αλλάξουν αυτό. Οι πιο ειδικοί μου αναφέρουν ότι αυτό δεν αλλάζει. Μπορεί να υπάρχουν στην βιτρίνα του ΠΑΣΟΚ νέα πρόσωπα και ηλικιακά, αλλά αυτό δεν υπάρχει παντού. Ο Ν. Ανδρουλάκης σήμερα θα μιλήσει σε νέους σε ειδική εκδήλωση στον Ταύρο, αλλά υπάρχει ζήτημα εσωτερικά για την επιρροή στις μικρές ηλικίες.

Καβγάδες και κόντρες

Τις τελευταίες μέρες έχει ανεβεί πολύ το θερμόμετρο στα ΜΜΕ και συχνοί είναι οι καβγάδες μεταξύ υποψηφίων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο πιο έντονος όμως καβγάς ήταν αυτός του Άδωνι Γεωργιάδη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου με φράσεις, άνευ προηγούμενου, όπως, πχ: «Είσαι κόκκινος φασίστας», «είσαι φιλοναζί». Κάθισα και είδα το βίντεο και επειδή πολλοί δεν το είδατε απομόνωσα ένα απόσπασμα γιατί μου «σφύριξαν» ότι ο Αδ. Γεωργιάδης δεν το έχει σε τίποτα να κινηθεί νομικά και κατά του Δ. Τζανακόπουλου μετά το εξώδικο στον Αλ. Τσίπρα.

Γεωργιάδης: Εσύ, ο φασίστας κόκκινος μην μου ξανασηκώσεις το δάχτυλο για τη Δημοκρατία.

Τζανακόπουλος: Ο αντισημίτης νεοναζί κ. Γεωργιάδης δεν θα κάνει μαθήματα στην Αριστερά.

Γεωργιάδης: Να το πάρετε πίσω το φιλοναζί, γιατί με έχουν πληρώσει 20.000 ευρώ σε δικαστήριο.

Τζανακόπουλος: Δεν παίρνω τίποτα πίσω.

Γεωργιάδης: Ωραία, θα τα πούμε στα δικαστήρια, μετά τον αρχηγό σας.

Τζανακόπουλος: Θα τα πούμε στα δικαστήρια.

Όταν δεν «πέταγε ούτε μύγα» στον Άγιο Διονύσιο

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος της Dimand, τα είπε όλα. Ή τουλάχιστον όσα του επιτρέπει το γεγονός ότι η εταιρεία που διοικεί είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και δεν μπορεί να τα πει όλα αλλά και επειδή δεν του επιτρέπεται για λόγους επιχειρηματικής πολιτικής και προστασίας του από τον ανταγωνισμό, να αποκαλύψει ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες. Μιλώντας χρηματιστηριακούς αναλυτές στην αίθουσα Ερμής της λεωφόρου Αθηνών, όπου βρίσκεται το Χρηματιστήριο, αναφέρθηκε στα project βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και σε εκείνα που θα ακολουθήσουν. Αναφέρθηκε στο μοντέλο των αναπλάσεων που ξεκίνησε για πρώτη φορά να εφαρμόζει η Dimand στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά, στις παλιές εγκαταστάσεις που αγόρασε από την Παπαστράτο και τις ανακαίνισε ριζικά, δημιουργώντας τρία εμβληματικά κτίρια γραφείων που άλλαξαν όψη στην περιοχή. Όπως είπε, «το 2016 όταν δεν πέταγε ούτε μύγα (επενδυτικά), τοποθετηθήκαμε στον Άγιο Διονύσιο και η τοποθέτησή μας ολοκληρώθηκε το 2020 με πετυχημένα αποτελέσματα». Αλλά η Dimand δεν έμεινε εκεί. Στον Άγιο Διονύσιο απέκτησε επιπλέον ακίνητα, ενώ είναι ο προτιμητέος ανάδοχος στα δικαστήρια του Πειραιά.

Αλλάζοντας τις πόλεις στην Αθήνα

Το νέο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά θα δώσει ανάπτυξη στην περιοχή που έχει επιφάνεια 4.500 στρέμματα δομημένου χώρου που τα 150 χρόνια λειτουργούσε με συγκεκριμένες χρήσεις, τα τελευταία 30 χρόνια οι χρήσεις δεν είχαν νόημα και ουσία πλέον και μετά τις 2 το μεσημέρι δεν λειτουργούσε η περιοχή, η οποία θύμιζε έρημο. «Αλλάζουμε τη περιοχή όχι κάνοντάς την ένα διαρκές μπουζουξίδικο, αλλά εντάσσοντας την πάλι στις λειτουργίες της πόλης με περιφέρεια, δικαστήρια και υγειονομική υπηρεσία καθώς και χώρους εργασίας», είπε αναφορικά με τη φιλοσοφία του ο Ανδριόπουλος. Ο Άγιος Διονύσιος δεν είναι η μοναδική περίπτωση αστικής ανάπλασης. Σας θυμίζω το Μινιόν, τη Softex στον Βοτανικό και αρκετές ακόμη όπου θα δημιουργηθούν και κατοικίες εκτός από γραφεία.

Το ελικόπτερο του Βασίλη Χήτου

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τη στιγμή που ο επιχειρηματίας, Βασίλης Χήτος, εκ των μετόχων στο Ζαγόρι είχε απασχολήσει το φως της δημοσιότητας για την προσγείωση με το ελικόπτερό του σε παραλία της Μυκόνου. Μάλιστα, λόγω του συγκεκριμένου γεγονότος είχε τεθεί και εκτός του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Αυτή τη φορά το ελικόπτερο του Χήτου αναμένεται ότι θα πρωταγωνιστήσει για διαφορετικό λόγο. Μαθαίνω ότι επιλέχθηκε να είναι η πρώτη ενημέρωση αεροηλεκτρονικού εξοπλισμού σε ελικόπτερο νέας γενιάς EC120 από την Airbus. Μάλιστα, είναι προγραμματισμένο το συγκεκριμένο ελικόπτερο να παρουσιαστεί στην μεγάλη αεροπορική έκθεση MILAVIA που θα γίνει στη Γαλλία τον προσεχή Νοέμβριο.

Η άφθονη σαμπάνια στη Μύκονο και η «σφήνα» στο κρασί

Μία εταιρεία με τζίρο 145 εκατομμύρια ευρώ, η Άμβυξ, μπαίνει «σφήνα» στην ελληνική αγορά του κρασιού. Έτσι από εκεί που πουλάει Absolut και άφθονη σαμπάνια στη Μύκονο, εισέρχεται και στο κρασί. Το γιατί βρίσκεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές αφήνουν το πολύ αλκοόλ και στρέφονται σε χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ προϊόντα ή και σε προϊόντα με καθόλου αλκοόλ. Το κρασί λοιπόν είναι μία βολική εναλλακτική που εξυπηρετεί αυτή την τάση και θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα όμως το κρασί μπορεί να αποκτήσει υπεραξία καθώς ο Έλληνας θα εκπαιδεύεται όλο και περισσότερο να το καταναλώνει εμφιαλωμένο και όχι χύμα σε πλαστικό μπουκάλι από το μπακάλικο της γειτονιάς. Για τη σαμπάνια όπου η Άμβυξ αντιπροσωπεύει τη Moet που ανήκει στον οίκο Moet Hennessy, της φέρνει τζίρο 24 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Από τα 24 εκατομμύρια τζίρου της σαμπάνιας, τα 8 εκατομμύρια ευρώ γίνονται μόνο στη Μύκονο.

Το Elikonos ετοιμάζει και τρίτο γύρο χρηματοδότησης

Το Elikonos είναι το fund που έχει επενδύσει σε αρκετές εταιρείες τροφίμων. Ανάμεσά τους η Μινέρβα που έχει τα λάδια και τις μαργαρίνες, η Μέγας Γύρος, η Ροδούλα και αρκετές ακόμα. Σύντομα λοιπόν τα λεφτά από τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης τελειώνουν. Αναμένεται όπως μαθαίνω να πουλήσει κάποιες από τις συμμετοχές της για να αποκομίσει τα ανάλογα κέρδη. Και στον επόμενο τόνο θα ακολουθήσει τρίτος γύρος χρηματοδότησης, με νέες τοποθετήσεις σε επιχειρήσεις σε κλάδους όπως η τεχνολογία ή τα τρόφιμα. Το μπάτζετ που θα έχει το τρίτο Elikonos όταν αυτό ξεκινήσει θα κινείται πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ.